Senaste Nyheterna:

Bollstanäs obesegrade – hållit nolla i över 180 minuter

FOTBOLL Inledningen för Bollstanäs i Elitettan har varit perfekt....

Helgens fotbollsresultat

FOTBOLL Det har varit både glädje och besvikelse efter...

Stocksunds negativa trend fortsätter – chanslösa mot topplag

FOTBOLL IFK Stocksund har haft en tung tid -...

Betting och odds – vad innebär det egentligen?

De allra flesta av oss har ett hyfsat hum om vad betting är för något och vad odds spelar för roll i processen. En stor skara spelar dessutom regelbundet på våra bettingsidor – men hur bra koll har du egentligen på hur allting fungerar? Hur bestämmer man exempelvis hur oddsen ska se ut? I den här artikeln går vi tillbaka till de absoluta grunderna för vad betting och odds är, och hur det fungerar.

Betting och bettingmarknader

“Betting” och “bet” är engelska termer som vi idag använder även på svenska, men som egentligen refererar till “vadhållning” och att “slå vad”. Ordens översättning skulle också kunna ses som den enklaste förklaringen av vad betting innebär – det är helt enkelt en form av vadslagning. I det här fallet handlar det om vadslagning mellan dig som spelare och spelbolag. Oftast sker vadhållningen i form av att spelaren satsar pengar på en möjlig utgång – i allt från idrottsevenemang till politiska val – och spelbolaget går med på att betala ut en summa pengar om utfallet blir så som spelaren har tippat. Hur mycket pengar som betalas ut beror på vilket odds som har angivits för den möjliga utgången (mer om odds under nästa rubrik).

Betting har funnits sen urminnes tider och idag är våra spelmöjligheter bättre än någonsin. Genom sajter som exempelvis www.odds.se kan vi navigera oss fram till en uppsjö av olika bettingsidor och dessutom ta del av speltips i mängder. Bettingsidor idag erbjuder också en mängd olika spelsätt, eller marknader som det också kallas.

Utan att gå in på detalj över vad varje enskild marknad innebär, så skulle vanliga exempel inom betting på fotboll kunna vara “1X2” och “över/under”, där “1X2” är vadslagning på om en match kommer att sluta med hemmavinst (1), oavgjort resultat (X), eller bortavinst (2), och där “över/under” refererar till huruvida någonting kommer att ske över eller under ett visst antal gånger (ex: kommer det att göras över 3,5 mål i matchen).

Fördelen med olika marknader är att det finns fler tillgängliga spelmöjligheter och att vissa marknader kan erbjuda mer fördelaktiga odds än andra. På många spelsidor kan man dessutom kombinera spel på olika marknader med varandra, för att på så sätt skapa nya odds.

Så fungerar odds och oddssättning

Odds är synonymt med chans och sannolikhet. Oddsen på bettingsidorna är alltså en indikation på hur hög eller låg sannolikhet det är att ett möjligt utfall kommer att bli verklighet – men det är också en angivelse över hur mycket pengar i relation till det som du har satsat som spelbolaget är villigt att betala ut om utfallet skulle bli verklighet.

Ett högt odds innebär därför att sannolikheten för ett utfall beräknas som låg, men det innebär också att du får mer pengarn tillbaka i relation till det du har satsat om händelsen skulle slå in. Ett lågt odds fungerar på motsatt vis.

I Sverige är det standard att presentera odds i decimalform, där 1.00 är i paritet med satsad summa. För att räkna ut hur mycket pengar du får tillbaka vid vinst så är det bara att multiplicera din satsade summa med oddset. Satsar du 10 kronor till oddset 2.0 så får du alltså tillbaka 20 kronor och har gjort en vinst på 10 kronor. Skulle oddset istället vara 3.5 så får du med andra ord tillbaka 35 kronor och har gjort en vinst på 25 kronor.

Till sitt förfogande vid oddssättningen har spelbolagen tillgång till en mängd data som de samlat ihop utifrån sådant som analyser och statistik, för att hjälpa dem avgöra sannolikheten för ett möjligt utfall. Något som också kan påverka hur högt/lågt ett odds är, är hur många som har spelat på det. Dels kan det ses som en indikation på att spelbolagets prognos över sannolikheten inte stämmer överens med verkligheten om många satsar på ett möjligt utfall, men det också också ligga i ett spelbolags intresse att sänka oddsen på ett spel som många satsar pengar på för att skydda sig mot att behöva betala ut för stora summor om händelsen skulle inträffa.

Betting och odds är någonting som de flesta av oss inte reflekterar över speciellt mycket, och grunderna är inte så svåra att förstå, men vill man göra en djupdykning i ämnet så finns det en hel del att bita i.

Senaste

Bollstanäs obesegrade – hållit nolla i över 180 minuter

FOTBOLL Inledningen för Bollstanäs i Elitettan har varit perfekt....

Helgens fotbollsresultat

FOTBOLL Det har varit både glädje och besvikelse efter...

Stocksunds negativa trend fortsätter – chanslösa mot topplag

FOTBOLL IFK Stocksund har haft en tung tid -...

Mardrömsminuter för Täby – tappade 2–0 ledning

FOTBOLL Täby FK hade bortamatchen mot Assyriska i sin...
spot_img

Trendar Just Nu

Runnemo och Glasberg lämnar IK Frej Täby

SILLY SEASON – Stommen som fanns i Frej Täby...

5 egenskaper de bästa fotbollsspelarna har gemensamt

Det räcker inte med att ha kontroll över hur...

KLART: Lämnar Väsby – klar för division 2-klubb

HOCKEY Konkurrensen i Väsby Hockey har hårdnat - speciellt...

Håller damfotboll på att bli lika stor som herrfotboll?

Damfotboll växer sig allt större efter att länge ha...

Därför slutade Anders Rylander som ordförande i Stocksund: ”Hade inget annat val”

FOTBOLL Förra veckan meddelade Anders Rylander att han avgår...
Kenneth Andersson
Kenneth Andersson
Ansvarig utgivare, Reporter & Skribent

Bollstanäs obesegrade – hållit nolla i över 180 minuter

FOTBOLL Inledningen för Bollstanäs i Elitettan har varit perfekt. Tre matcher har blivit tre segrar och dessutom hållit nolla i över 180 minuter. Inför tredje...

Helgens fotbollsresultat

FOTBOLL Det har varit både glädje och besvikelse efter helgens alla fotbollsmatcher. Nedan har ni flera resultat från norrortslagen.

Stocksunds negativa trend fortsätter – chanslösa mot topplag

FOTBOLL IFK Stocksund har haft en tung tid - en poäng på fyra matcher. Och det blev inte bättre när laget besökte Södertälje för...