23.4 C
Stockholm
söndag, juli 21, 2024
HemÖVRIG SPORTIshockeyns mest osannolika underdog-berättelser i Sverige

Ishockeyns mest osannolika underdog-berättelser i Sverige

Publicerad:

Liknande artiklar

UPPGIFTER: Täby FK sparkar tränaren och sportchefen

FOTBOLL Säsong 2024 har varit tuff för Täby FK:s...

Sollentuna chanslösa – tredje raka förlusten

FOTBOLL Det var ingen rolig fredagskväll för Sollentuna FK....

SDHL:s trotjänare spelar i SDE – oklart med Löwenhielm

HOCKEY Drygt en vecka till midsommar och kanske ytterligare...

Hallsta fast i botten av tabellen

ROSLAGSSPORTEN Säsongens sjunde förlust blev ett faktum under måndagskvällen...

IFK Stocksund gav svar på tal – behövde bara en halvlek

FOTBOLL IFK Stocksund behövde bara en halvlek i hemmamatchen...

Alla älskar en äkta underdog-berättelse. Detta är när personen som vi inte förväntade oss vinna – slår igenom stort. I sport finns det många berättelser om personer som är Underdog och ofta när vi tänker på underdog-berättelser inom ishockey, går tankarna till den populära filmen Mighty Ducks.

I Sverige är ishockey en populär sport och det finns idag stora ligor i Sverige som Svenska Hockey Ligan, Hockeyettan, Hockeyallsvenskan och många fler. Sverige har kammat hem många medaljer genom åren, där spelare har tagit sig hela vägen till toppen – några som kanske inte förväntades att göra det.

Hockey genom tiderna med ökad popularitet varje år

Hockey är idag en älskad sport, men den har inte alltid varit så populär. Det var på 1920-talet som hockey introducerade i Sverige och sedan dess har det blivit en populär sport, där Tre Kronor under åren har vunnit många medaljer. Sverige är idag det enda landet som både har vunnit guld i OS och guld i VM under samma år. Tre kronor har verkligen varit en succé för Sverige.

Idag är det allt mer populärt att spela betting på ishockey. Inte enbart för Tre Kronor, utan även för Hockeyettan och andra internationella turneringar som NHL (National Hockey League). Inom betting finns det många olika hemsidor som man kan välja att spela hos, som till exempel https://www.mrgreen.com/sv/betting, där du smidigt och enkelt kan skapa ett konto. Något som blir allt mer populärt idag är Live Betting, vilket betyder att du kollar på matchen Live och sedan lägger du spelet live. Under åren har det funnits många fantastiska ishockeyspelare i Sverige som började smått, men slutade med att spela för NHL.

Damkronorna förvånade alla

Den ultimata historien går dock till damerna, som aldrig tidigare fått lysa ordentligt i Sverige. Trots att hockey har varit populärt under flera år, tog det många år innan damhockey fick lysa. Det var fram tills 1987 då damerna spelade sin första internationella turnering i Kanada. Fokus var inte alls på damhockey, utan snarare på herrlaget, men under Europamästerskapet förvånade tjejlaget och tog hem en silvermedalj. De vann även silvermedaljer år 1991, 1993 och 1995. Sverige vann sedan guldet år 1996.

Den första medaljen i OS tog det svenska damlaget under 2002, när de vann över Finland i bronsmatchen. Damlaget blev den stora överraskningen och framgången för Sverige i OS 2002, eftersom det inte blev en stor vinst för Sveriges del under det året. Denna framgång gjorde tjejerna till OS-hjältar och blev firade i hela Sverige. Laget blev väldigt folkkärt och det blev efter detta ett större fokus på damhockey i Sverige.

Damerna fortsatte att göra Sverige stolt och under 2005 vann Sverige VM-brons när de återigen vann mot Finland. Detta var första gången som damer i ishockey hade tagit hem en VM-medalj.

När det var dags för OS igen år 2006 skrev Sverige historia, genom att ta sig till en OS final som det allra första laget som inte kom från Nordamerika. Det hade tidigare bara varit USA eller Kanada som spelat i finalen för OS och VM, men nu var det Sverige mot Kanada i finalen. Sverige vann över USA efter att ha förlorat hela 26 matcher i rad. Detta var också historia, eftersom USA aldrig tidigare hade förlorat mot något annat lag än Kanada. Sverige förlorade matchen mot Kanada, men de var vinnare för det svenska folket.

Filmen Underdog som skildrar damhockey

Hockey är som sagt en populär sport i Sverige, men tyvärr har damhockey inte fått samma framgång som herrhockey. Under 2018 spelades en film in för att skildra hur det såg ut för damhockey och hur det är en ojämställd sport. Filmen handlar om det kvinnliga damlaget i Luleå, där lönerna för damlaget tillsammans – inte ens kommer upp till en spelare i herrlaget. Filmen handlar om fantastiska hockeyspelare som anser att sporten idag inte är jämlik eftersom det inte finns samma fokus på damhockey.

Herrar som spelar professionell hockey gör detta som ett jobb, medan damer måste ha ett annat jobb för att klara av att spela sporten. Det leder till att stora och bra spelare har fått sluta med hockey, eftersom tiden helt enkelt inte finns tid. Detta är en stor skillnad jämfört med länder som USA och Kanada, där damer kan leva på sporten. Detta gör att Sverige förlorar bra spelare och att det inte går lika framgångsrikt för Sverige. Förhoppningen med filmen, var att damerna kunde få berätta deras historia om hur det är att vara Underdogs för ishockey.

Nyhetsbrev

- Få senaste nytt direkt på mailen

- Missa inga tävlingar eller utlottningar

- Följ dina favoritlag i norrort

Senaste nyheter