Senaste Nyheterna:

Straffdrama när Åkersberga besökte Falun

INNEBANDY Åkersberga ville ha poäng med sig mot topplaget...

Lekande lätt för Täby FC

INNEBANDY Vi kan kalla det munsbit för Täby FC....

Slutspurten av Hockeyettans östra serie

HOCKEY Väsby är redan klara för allettan. Vallentuna och...

Så undviker du skador som idrottare

I slutet av september var svenska landslagsstjärnan Alexander Isak tvungen att ställa in en träning. Läkare som sedermera undersökte Isak konstaterade att han ådragit sig en skada vilket innebar att han inte var tillgänglig för spel i de då förestående matcherna mot Serbien och Slovenien i Nations League. Isak tvingades därför lämna truppen. Hans skada var inte särskilt allvarlig den här gången även om det inte framgår av media vilken typ av skada det egentligen rörde sig om. Företeelsen är dock intressant eftersom den visar hur vanligt det är som professionell idrottare att ådra sig skador och vilken påverkan de kan ha på karriären på kort och lång sikt. Vi vet att många av våra läsare själva är engagerade i olika sporter varför vi tycker att det är på sin plats med ett inlägg om hur man undviker skador som idrottare

Tillräcklig vila och återhämtning

En fundamental del i att undvika skador är att ta sig tiden att vila och att se återhämtning som en vital del av att vara en god atlet snarare än lättja. Att köra snabbt och hårt kan vara ett fantastiskt motto när man förbereder sig för en tävling, eller i ett kritiskt läge på plan, i rinken eller i spåret. En överdrivet aggressiv idrottare som ständigt höjer ribban för fysisk prestanda riskerar dock att gå för långt och missa målet. Som exempel kan vi vända blicken mot en term som används inom ramen för poker – en annan tävlingsinriktad dock intellektuell aktivitet – och då i synnerhet ordet “maniac”. Inom poker anses ordet beskriva någon som höjer, satsar och bluffar hyperaggressivt. Hen anses i allmänhet inte som en bra spelare, utan snarare en vildhjärna som agerar impulsivt och tar onödiga risker. Samma sak gäller för atleter som vägrar vila. Dessa anses sällan som föredömliga exempel på bra sportsmannaanda. De kännetecknas snarare av en bristande förmåga att hantera sina psykiska och fysiska förmågor.

Åter fuktning och stretching

Att dricka tillräckligt mycket vatten är viktigt för oss alla men än viktigare för den som idrottar mycket. När vi återfuktar kroppen får vi ökad energi, förbättrad rörlighet, återhämtning och flexibilitet. Vi blir dessutom mer skarpare rent mentalt vilket, i kombination med ovanstående faktorer, kan bidra till bättre fysisk prestanda och minskad risk för skador. Vattenpauser är därmed A och O oavsett om du befinner dig på gymmet, i spåret eller i spelar match. Regelbundet vattenintag gör att du slipper få håll och kramp och att du mår optimalt för att kunna ge allt. På samma vis är stretch en viktig del i att förebygga skador. Oavsett vilken idrott du ägnar dig åt är inledande stretchövningar avgörande när det gäller att hålla kroppen vig, böjlig och i form. Glöm heller inte bort att stretcha efter avslutad aktivitet och låta kroppen varva ner och återhämta sig. Några tips för den som tycker det är trist att stretcha är att inkorporera yogaformer som yin-yoga eller deep stretch-yoga i din vanliga träningsrutin. Ofta finns bra videoklipp för just yoga på Youtube.

Ta hjälp utifrån 

Oavsett hur duktig du är på din idrott finns lägen där vi kan behöva ta hjälp utifrån. Idrottscoacher, personliga tränare och idrottspsykologer är samtliga bra på sitt sätt för att identifiera missar i din träningsrutin som du själv kanske inte är medveten om. En personlig tränare på gymmet kan exempelvis vara ovärderlig när det gäller att justera din hållning i olika övningar för att förebygga skador. På samma vis kan en idrottspsykolog hjälpa dig med mentala hinder som gör det svårt för dig att känna av när det är dags att sätta gränser och ta en paus. Som idrottare är det enkelt att köra fast i gamla hjulspår och tro att man redan har koll på allt som krävs för att undvika skador. Om det vore så väl hade vi inte haft toppatleter som med jämna mellanrum måste ta långa pauser från världsmästerskap, kval och turneringar för att vila. Våga därmed be om hjälp för att skapa de bästa förutsättningarna för ditt idrottande med vila och säkerhet som ledord.

FOTO: pxhere.com

Senaste

Straffdrama när Åkersberga besökte Falun

INNEBANDY Åkersberga ville ha poäng med sig mot topplaget...

Lekande lätt för Täby FC

INNEBANDY Vi kan kalla det munsbit för Täby FC....

Slutspurten av Hockeyettans östra serie

HOCKEY Väsby är redan klara för allettan. Vallentuna och...

Derbyspöket verkar tagit sig in hos SDE

HOCKEY I går spelades SDHL–säsongens sjätte Stockholms derby. Vid...
spot_img

Trendar Just Nu

Runnemo och Glasberg lämnar IK Frej Täby

SILLY SEASON – Stommen som fanns i Frej Täby...

5 egenskaper de bästa fotbollsspelarna har gemensamt

Det räcker inte med att ha kontroll över hur...

KLART: Lämnar Väsby – klar för division 2-klubb

HOCKEY Konkurrensen i Väsby Hockey har hårdnat - speciellt...

Håller damfotboll på att bli lika stor som herrfotboll?

Damfotboll växer sig allt större efter att länge ha...

Därför slutade Anders Rylander som ordförande i Stocksund: ”Hade inget annat val”

FOTBOLL Förra veckan meddelade Anders Rylander att han avgår...

Straffdrama när Åkersberga besökte Falun

INNEBANDY Åkersberga ville ha poäng med sig mot topplaget Falun. Hämtade upp ett 5–2-underläge och lyckades ordna straffdrama uppe i Falun. Sist i tabellen och...

Lekande lätt för Täby FC

INNEBANDY Vi kan kalla det munsbit för Täby FC. I hemmamatchen mot bottenlaget Hammarby blev det förkrossande siffror, där Rikard Carlsson-Stiernspetz noterades för ett...

Slutspurten av Hockeyettans östra serie

HOCKEY Väsby är redan klara för allettan. Vallentuna och Wings är med i fighten om platserna tre till fem. Tre eller fyra matcher återstår av...

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Hej alla besökare


STÖTTA FÖRENINGSLIVET!

Bli årsmedlem av Norrortssporten PLUS -
För varje medlem går 100 KR tillbaka till föreningslivet – via utmärkelse varje år.

 Teckna ett pluskonto genom att klicka här

TACK!

 

This will close in 20 seconds