19.1 C
Stockholm
fredag, juli 19, 2024
HemÖVRIG SPORTSå undviker du skador som idrottare

Så undviker du skador som idrottare

Publicerad:

Liknande artiklar

UPPGIFTER: Täby FK sparkar tränaren och sportchefen

FOTBOLL Säsong 2024 har varit tuff för Täby FK:s...

Sollentuna chanslösa – tredje raka förlusten

FOTBOLL Det var ingen rolig fredagskväll för Sollentuna FK....

SDHL:s trotjänare spelar i SDE – oklart med Löwenhielm

HOCKEY Drygt en vecka till midsommar och kanske ytterligare...

Hallsta fast i botten av tabellen

ROSLAGSSPORTEN Säsongens sjunde förlust blev ett faktum under måndagskvällen...

IFK Stocksund gav svar på tal – behövde bara en halvlek

FOTBOLL IFK Stocksund behövde bara en halvlek i hemmamatchen...

I slutet av september var svenska landslagsstjärnan Alexander Isak tvungen att ställa in en träning. Läkare som sedermera undersökte Isak konstaterade att han ådragit sig en skada vilket innebar att han inte var tillgänglig för spel i de då förestående matcherna mot Serbien och Slovenien i Nations League. Isak tvingades därför lämna truppen. Hans skada var inte särskilt allvarlig den här gången även om det inte framgår av media vilken typ av skada det egentligen rörde sig om. Företeelsen är dock intressant eftersom den visar hur vanligt det är som professionell idrottare att ådra sig skador och vilken påverkan de kan ha på karriären på kort och lång sikt. Vi vet att många av våra läsare själva är engagerade i olika sporter varför vi tycker att det är på sin plats med ett inlägg om hur man undviker skador som idrottare

Tillräcklig vila och återhämtning

En fundamental del i att undvika skador är att ta sig tiden att vila och att se återhämtning som en vital del av att vara en god atlet snarare än lättja. Att köra snabbt och hårt kan vara ett fantastiskt motto när man förbereder sig för en tävling, eller i ett kritiskt läge på plan, i rinken eller i spåret. En överdrivet aggressiv idrottare som ständigt höjer ribban för fysisk prestanda riskerar dock att gå för långt och missa målet. Som exempel kan vi vända blicken mot en term som används inom ramen för poker – en annan tävlingsinriktad dock intellektuell aktivitet – och då i synnerhet ordet “maniac”. Inom poker anses ordet beskriva någon som höjer, satsar och bluffar hyperaggressivt. Hen anses i allmänhet inte som en bra spelare, utan snarare en vildhjärna som agerar impulsivt och tar onödiga risker. Samma sak gäller för atleter som vägrar vila. Dessa anses sällan som föredömliga exempel på bra sportsmannaanda. De kännetecknas snarare av en bristande förmåga att hantera sina psykiska och fysiska förmågor.

Åter fuktning och stretching

Att dricka tillräckligt mycket vatten är viktigt för oss alla men än viktigare för den som idrottar mycket. När vi återfuktar kroppen får vi ökad energi, förbättrad rörlighet, återhämtning och flexibilitet. Vi blir dessutom mer skarpare rent mentalt vilket, i kombination med ovanstående faktorer, kan bidra till bättre fysisk prestanda och minskad risk för skador. Vattenpauser är därmed A och O oavsett om du befinner dig på gymmet, i spåret eller i spelar match. Regelbundet vattenintag gör att du slipper få håll och kramp och att du mår optimalt för att kunna ge allt. På samma vis är stretch en viktig del i att förebygga skador. Oavsett vilken idrott du ägnar dig åt är inledande stretchövningar avgörande när det gäller att hålla kroppen vig, böjlig och i form. Glöm heller inte bort att stretcha efter avslutad aktivitet och låta kroppen varva ner och återhämta sig. Några tips för den som tycker det är trist att stretcha är att inkorporera yogaformer som yin-yoga eller deep stretch-yoga i din vanliga träningsrutin. Ofta finns bra videoklipp för just yoga på Youtube.

Ta hjälp utifrån 

Oavsett hur duktig du är på din idrott finns lägen där vi kan behöva ta hjälp utifrån. Idrottscoacher, personliga tränare och idrottspsykologer är samtliga bra på sitt sätt för att identifiera missar i din träningsrutin som du själv kanske inte är medveten om. En personlig tränare på gymmet kan exempelvis vara ovärderlig när det gäller att justera din hållning i olika övningar för att förebygga skador. På samma vis kan en idrottspsykolog hjälpa dig med mentala hinder som gör det svårt för dig att känna av när det är dags att sätta gränser och ta en paus. Som idrottare är det enkelt att köra fast i gamla hjulspår och tro att man redan har koll på allt som krävs för att undvika skador. Om det vore så väl hade vi inte haft toppatleter som med jämna mellanrum måste ta långa pauser från världsmästerskap, kval och turneringar för att vila. Våga därmed be om hjälp för att skapa de bästa förutsättningarna för ditt idrottande med vila och säkerhet som ledord.

FOTO: pxhere.com

Nyhetsbrev

- Få senaste nytt direkt på mailen

- Missa inga tävlingar eller utlottningar

- Följ dina favoritlag i norrort

Senaste nyheter