23.8 C
Stockholm
onsdag, juli 24, 2024
HemÖVRIG SPORTBästa maten före träning

Bästa maten före träning

Publicerad:

Liknande artiklar

UPPGIFTER: Täby FK sparkar tränaren och sportchefen

FOTBOLL Säsong 2024 har varit tuff för Täby FK:s...

Sollentuna chanslösa – tredje raka förlusten

FOTBOLL Det var ingen rolig fredagskväll för Sollentuna FK....

SDHL:s trotjänare spelar i SDE – oklart med Löwenhielm

HOCKEY Drygt en vecka till midsommar och kanske ytterligare...

Hallsta fast i botten av tabellen

ROSLAGSSPORTEN Säsongens sjunde förlust blev ett faktum under måndagskvällen...

IFK Stocksund gav svar på tal – behövde bara en halvlek

FOTBOLL IFK Stocksund behövde bara en halvlek i hemmamatchen...

Vi vill alla få ut det mesta av ett träningspass – att träna hårdare, snurra snabbare, springa snabbare, hoppa högre. Och medan många av oss förbereder oss mentalt för ett utmanande träningspass, glömmer vi ibland att tanka motorn eller att göra det ordentligt.

Så vad ska man äta innan ett träningspass?

Det finns vissa bästa livsmedel att äta innan du tränar som hjälper våra kroppar att förbereda sig och som kan maximera dina ansträngningar på gymmet. Även om vi alla har olika näringsbehov, kan dessa kända livsmedel – som är den perfekta balansen mellan fetter, kolhydrater och protein – bränsle till din kropp, avvärja hunger, bekämpa trötthet och till och med hjälpa till att återhämta sig.

Så vad är ett bra mellanmål före träning?

 

Allmän mat före träning: 

1. Bananer

Bananer är känd som naturens kraftbar och är fullproppade med kolhydrater och kalium, vilket stöder nerv- och muskelfunktion. Kolhydrater är bränsle för vår kropp och hjärna, och de står för 90 % av banankalorierna .

2. Havre 

Eftersom de är fulla av fibrer frigör havre kolhydrater gradvis. Tack vare denna långsamma frisättning hålls energinivåerna konsekventa under hela ditt träningspass, vilket innebär att du kan träna hårdare längre. De innehåller också vitamin B, som hjälper till att omvandla kolhydrater till energi. Irländsk havre anses ofta vara den bästa, eftersom den är den minst bearbetade typen och har en lägre glykemisk belastning än snabblagad havre och snabbhavre. Så håll utkik nästa gång du ska shoppa.

3. Grillad kyckling, broccoli och sötpotatis

Om du arbetar med att bygga muskelmassa eller planerar att träna cirkelträning hårt, då är denna kombination ett måste-testa. Även om det är mer en måltid än ett mellanmål, finns det en anledning till att pro-atleter äter det här regelbundet – och vi tycker att det är dags att du provar det.

4. Torkad frukt

För en snabb, enkel och god mat innan träningen, fixa till dig lite torkade bär, aprikoser, fikon och ananas. Torkad frukt är en bra källa till enkla kolhydrater som är lättsmälta – så ta en handfull.

5. Fullkornsbröd 

En skiva fullkornsbröd är en utmärkt källa till kolhydrater. Lägg till några hårdkokta ägg för ett proteinfyllt mellanmål, eller någon kalkon med låg fetthalt.

6. Frukt och grekisk yoghurt 

Det här är en mördande kombo. Frukten är full av kolhydrater medan grekisk yoghurt innehåller en proteinfylld punch. Jämfört med vanlig yoghurt har grekisk yoghurt nästan dubbelt så mycket protein, färre kolhydrater och hälften av natriumet. Varför går de tillsammans? Kolhydraterna i frukten bryts ner snabbt och används som bränsle under ditt träningspass, samtidigt som proteinet lagras lite längre och används för att förhindra muskelskador, så det är verkligen en perfekt blandning.

7. Trail Mix

Nötter har en hög fetthalt, men de ger det protein och de kalorier som krävs om du försöker få muskelmassa. För dem vars mål är viktminskning, undvika. Om du vill köpa förberedd trailmix från stormarknader, hoppa över de som innehåller choklad eller yoghurtöverdragna nötter.

 

Topptips:

Se till att du äter din måltid och mellanmål 30-90 minuter innan du tränar, så att du inte känner dig uppsvälld. Om du äter en större måltid, vänta i hela 90 minuter, men om du håller fast vid ett mellanmål borde 30 minuter vara bra.

 

Måltider före träning för specifika mål

1. För Bodybuilding

Som kroppsbyggare försöker du hålla dig smal och bygga mycket muskler.  Om du äter en liten måltid ungefär en timme före ditt träningspass – inte en tung sådan som sitter sig tungt i magen – hjälper dig att se den muskeltillväxt du letar efter. Din lilla måltid bör bestå av lika delar magert protein och kolhydrater. Några bra idéer inkluderar:

 • Äggvitor
 • Vassleproteinisolat
 • Frukt, inklusive apelsiner, jordgubbar eller äpplen
 • Brunt ris eller långkornigt vitt ris
 • Gröt
 • Vetepasta
 • Kyckling eller kalkon

Observera att timing och portionskontroll är avgörande i denna måltid före träningen. Du vill äta tillräckligt för att ge dig energi och ge energi till dina muskler under hela träningspasset, men du vill också vara säker på att du äter tillräckligt tidigt och tillräckligt lätt för att din mat inte ska sitta tungt i magen och sakta ner dig hela tiden. ditt träningspass. Genom att kombinera några av källorna till magert protein som nämns ovan med de snabbare smältande kolhydraterna ungefär en timme innan ditt träningspass kommer du att se till att du får den näringspunch du behöver för att fortsätta bygga muskler.

Om du någonsin undrat när du ska dricka proteinshakes, före eller efter träning? Om ditt mål är bodybuilding kan en proteinshake vara bra mat före träningen.

2. För viktminskning

Att träna för viktminskning innebär att upprätthålla en knepig balans. Du vill äta tillräckligt för att fortsätta att ge energi till din kropp och ge dig massor av energi för att slutföra de krävande träningspassen, men du vill inte packa på dig kalorier som kan hindra dig från att gå ner i vikt du vill gå ner. Att äta lätt cirka en halvtimme innan ditt träningspass gör att du kan komma in med maximal energi – och att kombinera en komplex kolhydrat med ett magert protein är det bästa sättet att ge energi till din kropp.

Några ideer:

 • En banan med nötsmör, speciellt mandelsmör
 • Multigrain kex med hummus
 • Ett äpple med jordnötssmör eller en liten näve nötter
 • 1/2 dl pasta eller ris, gärna fullkorn
 • Vilken hel frukt som helst
 • 1/2 dl havregryn med russin eller bär

Tänk på att ditt mål är att ge energi till din kropp genom ditt träningspass. Fastande konditionsträning kommer inte att få tillnärmelsevis samma resultat som ett ordentligt bränslepass som kommer att driva upp din framgång.

3. För energi

När du går in på ett träningspass vill du vara säker på att dina energinivåer är höga. När allt kommer omkring kommer du att pressa din kropp hårt! Om du vill undvika den där väggen som får dig att känna att du inte kommer att kunna uppnå dina mål, se till att du förser din kropp med komplexa kolhydrater som hjälper dig att träna.

Dessa  fantastiska idéer  om den bästa maten före träningen ger dig massor av energi för ditt träningspass:

 • Frukt smoothies
 • Yoghurtparfaiter med granola och frukt
 • Bananer
 • Havre
 • Fullkornsbröd med ett par skivor magert kött
 • Kyckling med ris och grönsaker
 • Äpplen med jordnötssmör och russin
 • grekisk yoghurt

4. För kvinnors hälsa

Kvinnor har unika hälsoproblem. De förbränner vanligtvis inte lika många kalorier per dag som män, och de har inte heller samma träningsmål. Som kvinna vill du vara säker på att du håller dina kalorier låga samtidigt som du fyller på med träningen. Du behöver samma bra balans mellan kolhydrater och protein, men beroende på ditt träningspass måste du också hålla kalorierna låga.

Några fantastiska godsaker före träningen inkluderar:

 • Fruktsmoothies, särskilt de som är gjorda med mandelmjölk eller annat lågkalorialternativ
 • grekisk yoghurt
 • Hel frukt
 • Magert kött ovanpå fullkornsbröd
 • 1/2 kopp havregryn sötad med honung eller agave
 • 1/2 sötpotatis

Att hitta rätt kombination före träning kan vara utmanande. När du gör det kommer du dock att upptäcka att du har mer energi och kan nå dina mål snabbare.

Vad ska du äta efter ett träningspass för att hjälpa dig hålla koll på ditt spel? Och vilken är den bästa drinken efter träningen? Naturligtvis vatten. Se till att återfukta före, under och efter ett träningspass.

GÖR DIN EGNA SMOOTHIE

Smoothies är goda energidrinkar som passar bra till frukost och mellanmål. Mixa yoghurt eller mjölk med frukter och bär, och du har en mättande smoothie!

Skaffa en uppladdningsbar blender för att göra milkshakes, juicer och naturliga smoothies med total bekvämlighet på kontoret, gymmet, hemma etc., utan behov av sladdar eller stickkontakt.

Köp i vår webshop

FOTO: Pixabay.com

Nyhetsbrev

- Få senaste nytt direkt på mailen

- Missa inga tävlingar eller utlottningar

- Följ dina favoritlag i norrort

Senaste nyheter