23.4 C
Stockholm
söndag, juli 21, 2024
HemÖVRIG SPORTFörutsäga resultat och satsa på det

Förutsäga resultat och satsa på det

Publicerad:

Liknande artiklar

UPPGIFTER: Täby FK sparkar tränaren och sportchefen

FOTBOLL Säsong 2024 har varit tuff för Täby FK:s...

Sollentuna chanslösa – tredje raka förlusten

FOTBOLL Det var ingen rolig fredagskväll för Sollentuna FK....

SDHL:s trotjänare spelar i SDE – oklart med Löwenhielm

HOCKEY Drygt en vecka till midsommar och kanske ytterligare...

Hallsta fast i botten av tabellen

ROSLAGSSPORTEN Säsongens sjunde förlust blev ett faktum under måndagskvällen...

IFK Stocksund gav svar på tal – behövde bara en halvlek

FOTBOLL IFK Stocksund behövde bara en halvlek i hemmamatchen...

Sportspel eller vadslagning heter aktiviteten att förutsäga resultat och satsa på resultatet, att satsa kallas även “betting eller oddsa”, alltså förutsäga och satsa och behöver inte bara vara sportevenemang. Här finns bra exempel på bettingsidor på den svenska marknaden.

Att betta ger oss spänning och vi vill ha rent spel.

Hur mycket det oddsas och bettas varierar mycket beroende på kultur men majoriteten läggs på fotboll, amerikansk fotboll, basket, baseball, hockey, bancykling, bilracing, mixed kampsport och boxning på både amatör- och professionell nivå.

Vadslagning eller betting kan alltså sträcka sig till icke-idrottsevenemang, som dokusåpa tävlingar och politiska val, och även icke-mänskliga tävlingar som hästkapplöpningar, hund racing (greyhound racing). Det är inte ovanligt att webbplatser för spel erbjuder betting för underhållningsevenemang som Grammy Awards, Oscars och Emmy Awards. Dessa vadslagningar höjer spänningen och ger vinst till arrangörerna.

Spelarna placerar sina insatser lagligt, genom en bookmaker/sportbok. Termen ”bok” är en referens till de böcker som används av lånemäklare för att spåra insatser, utbetalningar och skulder. Många lagliga sportsbooks finns online, de drivs över Internet, vanligtvis för att komma runt olika lagar (som lagarna som infördes 2006 som skulle reglera utvalda marknader men påverkade hela marknaden, som Las Vegas, Nevada, eller spelkryssningar genom självbetjäningskiosker. De tar satsningar ”up-front”, vilket innebär att spelaren måste betala spelboken innan satsningen.

Det har förekommit ett antal stora sportspelskandaler eftersom man vill påverka spelens utgång, och dessa har då påverkat sportevenemangens integritet genom olika handlingar, inklusive rakning (spelare som påverkar poängen genom att missa skott med flit), fixering (en spelaråtgärd är fixad), dåliga samtal från funktionärer vid viktiga ögonblick, och övergripande matchfixning (det totala resultatet av evenemanget är fixat). Ett exempel som inkluderar 1919 World Series, det påstådda (och senare erkända) olagliga spelandet av den tidigare basebollspelaren Pete Rose och den tidigare NBA-domaren Tim Donaghy .

Spänningen vill vi alla ha i behåll men allt det där andra som manipulerade resultat och kriminalitet tack vare girighet hoppas vi bekämpas.

Lite extra roligt är det att betting är något som många tycker är roligt och det kan höja nöjet på flertalet sätt när man själv satsat på något annorlunda. Plötsligt har man tagit andras val och beslut till en personligare nivå. Du kan till och med höja spänningen och förväntan och samtidigt försöka gissa på till exempel vem som blir gentlemannen i nästa James Bond film. Kanske är det snart dags att ge en kvinnlig skådespelare den äran.

Nyhetsbrev

- Få senaste nytt direkt på mailen

- Missa inga tävlingar eller utlottningar

- Följ dina favoritlag i norrort

Senaste nyheter