23.4 C
Stockholm
söndag, juli 21, 2024
HemÖVRIG SPORTLöpträning - tre tips för effektiv och resultatgivande

Löpträning – tre tips för effektiv och resultatgivande

Publicerad:

Liknande artiklar

UPPGIFTER: Täby FK sparkar tränaren och sportchefen

FOTBOLL Säsong 2024 har varit tuff för Täby FK:s...

Sollentuna chanslösa – tredje raka förlusten

FOTBOLL Det var ingen rolig fredagskväll för Sollentuna FK....

SDHL:s trotjänare spelar i SDE – oklart med Löwenhielm

HOCKEY Drygt en vecka till midsommar och kanske ytterligare...

Hallsta fast i botten av tabellen

ROSLAGSSPORTEN Säsongens sjunde förlust blev ett faktum under måndagskvällen...

IFK Stocksund gav svar på tal – behövde bara en halvlek

FOTBOLL IFK Stocksund behövde bara en halvlek i hemmamatchen...

Våren är här och det är inte ovanligt att man får spring i benen när solen skiner och fåglarna kvittrar. Går du i tankarna på att damma av löparskorna? Då ska du titta hit!

I den här artikeln går vi igenom tre tips för att din löpträning ska bli så effektiv och resultatgivande som möjligt. Idag finns det en hel del olika prylar att köpa för att underlätta löpningen och särskilt populära har pulsklockorna blivit. För att hitta klockan som passar dig, surfa in på inspekto.se där du kan hitta bäst i test.

Spring tre löppass i veckan

För att få ut det mesta av din löpträning är det viktigt att du får chans till återhämtning och att det blir en balans mellan just återhämtning och träningsbelastning. Därför är det viktigt att varva vila med träning och med ett löpschema på tre pass i veckan får du en jämn och optimal träning.

Många, särskilt elitlöpare, springer mer än tre gånger i veckan men då krävs det lite mer av dig för att minska riskerna för skador. Se då till att läsa på om belastning och varva hårda pass med lätta och glöm för allt i världen inte vilan.

Många amatörlöpare tränar löpning två gånger i veckan men du kommer märka stor skillnad bara av att lägga till en dag extra.

Kör ett långpass

Långa pass är pass som ligger på en och en halv timme. Träningspassen på mellan 30-60 minuter ger god effekt på explosivitet och den centrala kapaciteten men de längre passen utvecklar successivt nätet av kapillärer runt muskulaturen.

Om du kör tre pass i veckan bör du därför planera in ett av dessa som ett långpass på 90 minuter. Stirra dig inte blind på tempot, det viktiga är att dina ben är i rörlighet under hela tiden.

Spring i uppförsbacke

Löpsteg och kondition förbättras avsevärt av intervallträning i backar eller kuperad terräng. Kör du ett långpass i veckan kan du köra ett intervallpass i terräng och ett vanligt pass.

Underskatta inte intervallträning

Backar i all ära, men klassisk intervallträning är ett säkert kort för att öka tempot på lång sikt och därmed också löpstyrkan. Det finns olika typer av intervaller du kan köra och varva högintensivt tempo nära mjölksyra med vila i några få minuter.

Intervallträning är jobbigt och ansträngande men ett mycket effektivt sätt att få ner det personliga rekordet på milen till exempel.

FOTO: Pixabay.com

Nyhetsbrev

- Få senaste nytt direkt på mailen

- Missa inga tävlingar eller utlottningar

- Följ dina favoritlag i norrort

Senaste nyheter