Det du behöver veta för att löpa i kylan

0
495
Pixabye

Att klä sig i lager är nyckeln till att löpa bekvämt hela vintern. Tights eller byxor. Långärmade tröjor (ull- eller poly blandning) för att använda som baslager (beroende på vintertemperaturen i ditt område kan du behöva investera i både ett tunnare och ett tjockare baslager) löparhandskar eller vantar.

De kalla temperaturerna är en välkommen lättnad för många löpare efter en extremt varm (och ibland fuktig) sommar. Med coronavirus pandemin fortfarande i full gång kommer din ansiktsmask kanske att vara till nytta för att inte bara förhindra spridningen av COVID-19 utan också hålla ditt ansikte varmt.

Men om du är ny på att springa i lägre temperatur, betyder det att du klär dig annorlunda för din runda, vilket kan bli svårt. Följ den här guiden så får du veta vad du ska tänka på för att  springa i kyla. Allt från vad du kan förvänta dig till hur du lagrar, här är hur du undviker löpbandet och kör löparrundan hela vintern.

Är löpning i kyla farligt?

Nej, så länge du klär dig efter vädret. När du klär dig för att springa i kylan, ska du komma ihåg att när du rör dig så värms din kropp upp snabbt, vilket kan leda till överhettning. Efter redan några minuter är du varm. Att lagra ordentligt hjälper till att reglera din kroppstemperatur och hålla risken för förkylningsrelaterade sjukdomar som hypotermi i schack.

Motsatsen är också sant: När du slutar springa kommer du att svalna väldigt snabbt, så var beredd att ta av de våta kläderna omedelbart när du är klar. Det är alltid klokt att ta med torra kläder för att ta på sig så snart du är klar eller springa in i en varm dusch om du avslutar nära en såklart. 

I vilken årstid tycker du att det är skönast att löpa? Mejla och berätta varför eller om någon gång du sprang och något hände, skicka gärna med en bild. mattias@norrortssporten.se

Essentials för kallt väder

Att klä sig i lager är nyckeln till att löpa bekvämt hela vintern. Du kan börja springa och vartefter du blir varmare kan du ta av plagg och ta på om du känner dig kylig. Bind helt enkelt onödiga lager som jackor eller långärmade skjortor runt midjan och fortsätt springa när du är varm, eller planera en looprunda så att du kan släppa av dem på en säker plats – som din bil – när du inte behöver dem . Kom ihåg att lägga ditt baslager på botten så att du tar bort lager och då rätt lager under rundan.

Här är några viktiga saker som du bör ha:

  • Löpartights eller byxor
  • Långärmade tröjor för att använda som baslager
  • Löparhandskar eller vantar
  • Pannband eller mössa
  • En vindtät löparjacka
  • Löparstrumpor

 

Tips när du ska springa i kylan

När du klär dig för att löpa i kallt väder är tumregeln att lägga till 10 till 20 grader till utetemperaturen för att beräkna din löptemperatur. Tänk på att detta beror på hur snabbt du värms upp och svalnar av. Tänk på hur långt din runda är. 

Tänk på

  • Hur lång är din runda
  • Hur hårt ska du träna
  • Vilken temperatur är det
  • Blåser det (vindtemperaturen)

Ett medel är att man lägger på 10-15 grader för att uppskatta sin löptemperatur. Glöm inte här att räkna in vindtemperaturen. 

När du planerar din löpning blåsiga, kalla dagar, försök att springa med vinden. 

Och slutligen ska du inte glömma delar som öron, händer och fötter. Dessa områden är längre bort från ditt hjärta, vilket innebär att det tar mer ansträngning att få blodet att flyta dit, särskilt när allt blod riktas till dina större muskler för att driva din löpning. Varma handskar, strumpor och mössor eller öronskydd är viktigt, även när du kan ha en kortärmad tröja eller shorts vissa kyliga dagar.