Senaste Nyheterna:

Straffdrama när Åkersberga besökte Falun

INNEBANDY Åkersberga ville ha poäng med sig mot topplaget...

Lekande lätt för Täby FC

INNEBANDY Vi kan kalla det munsbit för Täby FC....

Slutspurten av Hockeyettans östra serie

HOCKEY Väsby är redan klara för allettan. Vallentuna och...

SSL på lika förutsättningar

Innebandy fortsätter att utvecklas på liganivå i Sverige. Den väldigt svenska sporten har gått från att vara en idrottsaktivitet man utövade på fritiden, till att bli seriöst ansedd. 

Det fortsätter däremot att storma mellan det svenska innebandyförbundet och FSSL. Nu är det rådande seriesystemet i SSL återigen uppe på diskussionsbordet. FSSL vill fortfarande utöka antalet klubbar i både herr- och damligan samt att det ska råda samma förutsättningar. 

Systemet är inte optimalt

Inför säsongen 16/17 införde förbundet ett derbyspel i herrarnas SSL. Det innebar att 14 lag skulle mötas i över 35 omgångar och att lagen skulle spela 32 matcher var. Det här konceptet gillas inte av klubbarna och har kritiserats. En stor orsak är att det blir för många matcher. Innebandy är inte lika stort som till exempel ishockey och fotboll. Det innebär att spelarna i toppklubbarna inte får betalt på samma sätt. Att spela 32 matcher över hela Sverige innebär att mycket tid försvinner från familj och arbete, vilket är en orsak till att många väljer att lägga klubban på hyllan i förtid. Till dess att innebandyn har vuxit sig större, och kan ge bättre ekonomisk ersättning, vill klubbarna ta bort derbygrupperna helt och ta tillbaka samma koncept som används i damernas SSL.

Mer som damernas SSL

Flera klubbar hade hellre sett att herrarnas SSL spelades som damernas. I damernas SSL möts 14 klubbar i 26 omgångar, varav varje möte sker på borta- och hemmaplan. Efter att grundserien är avslutad går de sju bästa lagen vidare till ett slutspel, vilket förra årets vanns av Norrortens egna Täby FC. Det var första gången klubben vann SM-guld och det tåls att nämnas flera gånger om. De har alla möjligheter att göra om bedriften i årets säsong och de ligger för närvarande väl inom gränsen för att nå vårens slutspel.

FSSL hade samtidigt gärna sett att både damernas och herrarnas SSL utökades till att inkludera 16 lag. Detta råder det delade meningar om eftersom antalet matcher fortfarande skulle uppgå till 32. Innebandyförbundet anser däremot inte att en ändring av systemet har högsta prioritet just nu. 

Ny spelform

Det ökade intresset för SSL märks inte enbart i att media rapporterar mer om sporten och att Eurosport sänder alla SSL-match. Sporten har även vuxit i bettingsammanhang. Matcherna är tillgängliga för betting i flera av de vanliga spelformerna, såsom, matchvinnare, slutresultat, långtidsspel och över/under. Det går också att betta via den så kallade spelbörsen. Det är en form av betting som är relativt ny i Sverige men som är vanlig i Europa. Till skillnad mot traditionell betting, som sker på spelbolagets odds, kan man välja att anta rollen som spelare eller bookmaker. Rollen som spelare innebär att man tror att ett lag kommer att vinna, medan rollen som bookmaker innebär att man tror att ett lag kommer att förlora. Ytterligare en stor skillnad är att spelaren kan välja mellan olika odds, samt föreslå egna. 

Huruvida klubbarna kommer att få igenom sin önskan om ett nytt ligasystem avgör tiden och diskussionerna med förbundet. Det råder ingen tvekan om att kritiken till stor del är befogad, även om det allra mest optimala vore att innebandyn växte så mycket att spelarna kunde ägna sig åt sporten på heltid. 

Senaste

Straffdrama när Åkersberga besökte Falun

INNEBANDY Åkersberga ville ha poäng med sig mot topplaget...

Lekande lätt för Täby FC

INNEBANDY Vi kan kalla det munsbit för Täby FC....

Slutspurten av Hockeyettans östra serie

HOCKEY Väsby är redan klara för allettan. Vallentuna och...

Derbyspöket verkar tagit sig in hos SDE

HOCKEY I går spelades SDHL–säsongens sjätte Stockholms derby. Vid...
spot_img

Trendar Just Nu

Runnemo och Glasberg lämnar IK Frej Täby

SILLY SEASON – Stommen som fanns i Frej Täby...

5 egenskaper de bästa fotbollsspelarna har gemensamt

Det räcker inte med att ha kontroll över hur...

KLART: Lämnar Väsby – klar för division 2-klubb

HOCKEY Konkurrensen i Väsby Hockey har hårdnat - speciellt...

Håller damfotboll på att bli lika stor som herrfotboll?

Damfotboll växer sig allt större efter att länge ha...

Därför slutade Anders Rylander som ordförande i Stocksund: ”Hade inget annat val”

FOTBOLL Förra veckan meddelade Anders Rylander att han avgår...

Straffdrama när Åkersberga besökte Falun

INNEBANDY Åkersberga ville ha poäng med sig mot topplaget Falun. Hämtade upp ett 5–2-underläge och lyckades ordna straffdrama uppe i Falun. Sist i tabellen och...

Lekande lätt för Täby FC

INNEBANDY Vi kan kalla det munsbit för Täby FC. I hemmamatchen mot bottenlaget Hammarby blev det förkrossande siffror, där Rikard Carlsson-Stiernspetz noterades för ett...

Slutspurten av Hockeyettans östra serie

HOCKEY Väsby är redan klara för allettan. Vallentuna och Wings är med i fighten om platserna tre till fem. Tre eller fyra matcher återstår av...

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Hej alla besökare


STÖTTA FÖRENINGSLIVET!

Bli årsmedlem av Norrortssporten PLUS -
För varje medlem går 100 KR tillbaka till föreningslivet – via utmärkelse varje år.

 Teckna ett pluskonto genom att klicka här

TACK!

 

This will close in 20 seconds