20.4 C
Stockholm
tisdag, juni 18, 2024
HemÖVRIG SPORTMotorcykelsporter i Sverige

Motorcykelsporter i Sverige

Publicerad:

Liknande artiklar

Sollentuna chanslösa – tredje raka förlusten

FOTBOLL Det var ingen rolig fredagskväll för Sollentuna FK....

SDHL:s trotjänare spelar i SDE – oklart med Löwenhielm

HOCKEY Drygt en vecka till midsommar och kanske ytterligare...

Hallsta fast i botten av tabellen

ROSLAGSSPORTEN Säsongens sjunde förlust blev ett faktum under måndagskvällen...

IFK Stocksund gav svar på tal – behövde bara en halvlek

FOTBOLL IFK Stocksund behövde bara en halvlek i hemmamatchen...

Säsongens tredje hemmamatch – Rospiggarnas lag

I morgon (tisdag) är det dags igen – tredje...

Sverige har självklart en förkärlek till fotboll och hockey, men motorsporten är också populär runt om i landet. Det finns till och med internationella motorsporter som började i Sverige. För den som är bevandrad inom den svenska motorsporten får ni här ett axplock av de populäraste grenarna inom kategorin.

Roadracing

Roadracing är ett samlingsnamn för flera olika klasser såsom moto3, superbike och classicracing. Detta är en motorcykelsport som körs på asfaltsbanor. Den är uppdelad i flera klasser med prototypmotorcyklar eller standardmotorcyklar. I Sverige är en bana mellan 2-4 kilometer lång och har olika utseende med ett antal kurvor.

Så länge du har rätt licens får du köra, det finns ingen klar uppdelning mellan könen. Det går att tävla med två- eller fyrtaktsmotor, dock inte samma tävling. Sporten delas upp i juniorer och seniorer.

Isracing

En svensk sport från tidigt 1900-tal som har liknande regler som Superbike förutom att isracing sker på isbanor. Däcken har långa nabbar som ger bättre fäste på isen och speciellt i kurvorna. Det ökade greppet gör sporten snabbare än Superbike.

Här finns inte någon fördelning mellan kön eller ålder, du får börja träna och tävla i isracing så fort du har fyllt 16 år och tagit rätt licens. Unga och gamla tävlar tillsammans.

Motocross

En fartfyllt motorcykelsport som körs på grusad eller jordad bana. Det finns både tävlingar som körs i stadions och på friland. De är lite kortare än roadracingbanor, drygt 1-2 kilometer, men innehåller istället backar och artificiella hinder.

Här krävs speciella offroadhjälmar, se exempel hos XLMoto, samt en cross istället för motorcykel. Det finns olika klasser beroende på ålder och motorstorlek. Inom Motocross finns även MX-Girls, en SM-klass för tjejer.

Enduro

Troligen den populäraste motorcykelsporten i Sverige. Enduro körs på liknande sätt som rally med tidkontroller och transportsträckor på en pilad bana. Det finns också en Enduro-klass, typ 2, som körs utan tidkontroller med varvlopp istället.

Motorfordonet benämns som en motorcykel men är nog mer lik en cross, med vissa skillnader. Endurocykeln har belysning, mjukare fjädring och lägre toppeffekt. Motorcykeln ligger mellan 125-650 cc och tävlingar är uppdelad i junior, senior, ungdom, dam och herr.

FOTO: Pixabay.com

Nyhetsbrev

- Få senaste nytt direkt på mailen

- Missa inga tävlingar eller utlottningar

- Följ dina favoritlag i norrort

Senaste nyheter