FOTBOLL Vallentuna har inte fått till spelet i inledningen. 7 insläppta på två matcher. Nu är man riktigt revanschsugna och i Vallentunaderbyt så har man bra koll på Brottby och självklart går man för seger.
– Vi känner till deras spetsegenskaper, säger assisterande tränare Pontus Johansson.


Klockan 14:00 i morgon (läs lördag) har matchen mellan Vallentuna BK och Brottby avspark. Det första kommunderbyt i seriesammanhang. Vallentuna BK har inte fått till det i de två matcher som spelats den här säsongen.
–Kul med derby givetvis, men framförallt handlar det om att få till helheten i laget. Vi har 10 stycken nya spelare i truppen, de flesta av dessa är ca 20 år så det är ett ungt lag. De är dock ambitiösa och villiga att lära, när alla pusselbitar faller på plats kommer vi att bli farliga. Förhoppningsvis har vi nått dit nu i omgång 3, och att det råkar vara ett derby när bitarna faller på plats är bara ett plus, säger assisterande tränaren Pontus Johansson.

Hur går snacket i laget om derbymötet?
– Spelarna är laddade, men de är alltid laddade så förberedelserna och snacket har sett lika dant ut som alltid. Alla matcher är värda 3 poäng, oavsett om det är Brottby, Norrtälje eller Västerås som står för motståndet.

Favoritpressen finns givetvis hos hemmalaget Vallentuna. Men tränare Johansson vill gärna tona ner på den pressen och menar att alla lag ser matchen mot VBK som årets match.
–Ja vi är ju alltid favoriter av någon anledning. Det är alltid årets match för motståndarna att få möta oss. Enligt bettingsiterna står vi i 2.50 som ensam favorit att vinna serien. Sådant kan säkert sätta onödig press på en del spelare, men det är en del av spelarutvecklingen och något de får vänja sig vid så länge de spelar för oss. Majoriteten av spelarna i Brottbys A-trupp har spelat eller tränat eller velat komma till oss men av olika anledningar inte stannat kvar eller fått plats, säger Pontus Johansson och tillägger:

–Även deras målvakt var på provspel hos oss under försäsongen så det är många bekanta ansikten på IP imorgon. Det är nog också många i den gröna tröjan som vill ”bevisa” ett och annat för oss. Jag tror att dessa spelare oavsett vad tränare Navve säger känner en press på att leverera mot oss. Våra spelare spelar i VBK av en anledning.

Vallentuna går i en ny riktning

Amadou Jawo, en av många som spelat i Vallentuna, kommer stå på andra sidan? Hur känns det?
–Kul för Brottby, kul för Jawo att få speltid igen. Dörren är givetvis alltid är öppen för Jawo i VBK och vi är tacksamma för de 7 år han gjorde i den rödvita tröjan och den ekonomi hans övergång till allsvenskan gett oss. Men Vallentuna går i en ny riktning, vi har slutat att aktivt värva spelare som är 35 år gamla. Vi bygger för framtiden med spelare som vi tror att vi kan hjälpa utvecklas, jag ser någonstans mer prestige att sälja spelarna till allsvenskan än att de ska komma och runda av hos oss.

Båda lagen känner till varann ganska bra. Men, hur bra koll har du av Brottbys spelidé?
–Relativt bra. Vi har koll och filmer på alla lag i serien, men det här är div 3 och allt kan hända under 90 minuter. Vi vet vilka spelare som sticker ut i Brottby, vi känner till deras spetsegenskaper och vad vi behöver hålla koll på.

För Vallentunas del gäller det bara att gnugga på och inte göra för många individuella misstag.
–Oj, för vår egen del gäller det att fortsätta bygga på de saker vi gjort bra, minska de individuella misstagen som vi gjort i tidigare matcher och bara gnugga på med vår grej, säger Johansson.

Segraren kan utnämna sig som ”Bäst i Vallentuna”. Eller?
–I min värld är det tabellen efter sista omgången som avgör vem som är bäst

FOTO/ARKIV: Timo Peter Grönlund