Senaste Nyheterna:

Resultat från lokalfotbollen

FOTBOLL Säsongspremiären börjar närma sig för flera lag. Nedan...

Slutspelet har börjat för SVK – Lund och Örebro är motståndet

VOLLEYBOLL I helgen drog slutspelet i Volleybollen igång. Damerna...

Täby FC vann mot Karlstad – fjärde platsen säkrad

INNEBANDY Nästa helg spelas sista grundseriematchen i damernas SSL....

Hur bidrar idrottsevenemang till att främja idrotten 2022?

Varje år anordnas stora mästerskap som skapar fantastiska minnen åt både åskådare och för deltagare. Idrottsevenemang kan komma i olika storlekar och former. I denna artikel tittar vi närmare på hur dessa idrottsevenemang främjar idrotten 2022. 

Idrottsevenemangens utveckling

I Sverige är det Riksidrottsförbundet som styr idrotten i form av bidrag och vilken riktning svensk idrott ska ta. Runt om i landet arrangeras ständigt olika typer av idrottsevenemang på distrikts-, nationell och internationell nivå. Ett väl genomfört idrottsevenemang kan ha en enorm positiv betydelse för arrangörens varumärke och för hela organisationen. Man kan konstatera att idrottsevenemangen har utvecklats i takt med att samhället blivit mer globaliserat, individualiserat och digitaliserat. 

Idag ställs mycket högre krav på stora idrottsevenemang vilket även har inneburit att evenemangen ska vara vinstdrivande. För att detta ska ske krävs det externa kommersiella aktörer som sponsorer eller bettingbolag. Betting har blivit en stor del av dagens idrott och tack vare mobiltelefonens utveckling kan man idag placera ett bett närsomhelst och varsomhelst i appar eller diverse hemsidor. På väletablerade bettingbolag som exempelvis Mr Green odds hittar man aktuella odds inom diverse idrotter och idrottsevenemang.

Världens största idrottsevenemang

Det finns många stora idrottsevenemang men det absolut största är fotbolls-VM för herrar. Mästerskapet spelas vart fjärde år och i år ska den 22:a upplagan avgöras i Qatar. På grund av värmen i Qatar ska VM i fotboll spelas under vinterhalvåret mellan 20 november och den 18 december. 32 lag är med i mästerskapet och Brasilien, Frankrike och England står som favorit att ta hem det åtråvärda guldet. Brasilien är det land som vunnit VM flest gånger genom tiderna med sina 5 guld, följt av Tyskland och Italien med 4 guld vardera. 

Enligt det internationella fotbollsförbundet FIFA genererar ett VM cirka 50 miljarder svenska kronor och där enbart Tv-rättigheterna säljs för cirka 30 miljarder. Mästerskapet har ständigt ökat i omsättning och intäkter. Mästerskapet i Sydkorea och Japan år 2002 generade intäkter på cirka 16 miljarder kronor vilket kan jämföras med vinterns mästerskap i Qatar som enligt prognoser kommer generera intäkter på cirka 65 miljarder svenska kronor. 

Fördelarna med ett idrottsevenemang 

Enligt Riksidrottsförbundet finns det ett flertal fördelar med att arrangera ett idrottsevenemang. En stor fördel är att ett idrottsevenemang kan fungera som en kanal för att påverka besökare att skapa ett mer hållbart evenemang utifrån sociala, ekologiska och ekonomiska perspektiv. Ett stort idrottsevenemang skapar även väldigt många arbetstillfällen och ett lyft för den lokala idrotten. 

Ofta innebär ett idrottsevenemang att det kommer turister som kommer och tittar, både inhemska och från utlandet. Turister innebär hotellnätter, restaurangbesök och transport som alla är faktorer som påverkar den lokala ekonomin. Under fotbolls-VM i Ryssland 2018 besökte hela 5 miljoner turister de olika värdstäderna där 3 miljoner besökare kom från utlandet. Turistnäringen steg med nästan 20 % i Ryssland under tiden mästerskapet spelades. 

Kända idrottsevenemang 

Det kan vara svårt att definiera hur man rankar vilket idrottsevenemang som är störst i världen, men om man rankar efter Tv-tittare ligger det klassiska cykelloppet Tour de France etta med 3.5 miljarder tittare under de 23 dagarna evenemanget pågår. Tvåa på listan kommer fotbolls-VM 3.3 miljarder tittare och på tredje plats kommer VM i cricket som har cirka 2.6 miljarder tittare. Mästerskapet spelas vart fjärde år och består av tio lag som tävlar under sex veckor. Nästa års cricket-VM spelas i Indien och förväntas vara lika populärt som vanligt. 

Sammanfattning

Det anordnas varje år stora idrottsevenemang världen över i diverse sporter. Det största evenemanget är fortfarande VM inom herrfotboll som genererar inkomster på över 60 miljarder svenska kronor. Ett idrottsevenemang främjar många områden som turistnäringen och den lokala ekonomin men den främjar även idrottsintresset världen över. Tack vare dagens teknik kan man följa idrottsevenemang direkt i mobilen eller läsplattan närsomhelst och varsomhelst. 

FOTO: Pixabay

Senaste

Resultat från lokalfotbollen

FOTBOLL Säsongspremiären börjar närma sig för flera lag. Nedan...

Slutspelet har börjat för SVK – Lund och Örebro är motståndet

VOLLEYBOLL I helgen drog slutspelet i Volleybollen igång. Damerna...

Täby FC vann mot Karlstad – fjärde platsen säkrad

INNEBANDY Nästa helg spelas sista grundseriematchen i damernas SSL....

Brödernas/Väsby har matchbollar x 2

HOCKEY Semifinalerna i hockeyettan är i full gång. Brödernas/Väsby...
spot_img

Trendar Just Nu

Runnemo och Glasberg lämnar IK Frej Täby

SILLY SEASON – Stommen som fanns i Frej Täby...

5 egenskaper de bästa fotbollsspelarna har gemensamt

Det räcker inte med att ha kontroll över hur...

KLART: Lämnar Väsby – klar för division 2-klubb

HOCKEY Konkurrensen i Väsby Hockey har hårdnat - speciellt...

Håller damfotboll på att bli lika stor som herrfotboll?

Damfotboll växer sig allt större efter att länge ha...

Därför slutade Anders Rylander som ordförande i Stocksund: ”Hade inget annat val”

FOTBOLL Förra veckan meddelade Anders Rylander att han avgår...

Resultat från lokalfotbollen

FOTBOLL Säsongspremiären börjar närma sig för flera lag. Nedan ser ni ett axplock av norrortslagens resultat den senaste tiden från både träningsmatcher och cuper.

Slutspelet har börjat för SVK – Lund och Örebro är motståndet

VOLLEYBOLL I helgen drog slutspelet i Volleybollen igång. Damerna har fått tuffast tänkbara motståndare – seriesegrarna Örebro VBS. Herrarna fick Lunds VK, som blev...

Täby FC vann mot Karlstad – fjärde platsen säkrad

INNEBANDY Nästa helg spelas sista grundseriematchen i damernas SSL. För Täby FC:s del togs en otroligt viktigt seger mot Värmlandsgänget Karlstad IBF. Med minsta...

Hej alla besökare


STÖD NORRORTSSPORTENS BEVAKNING

Vill ni att bevakningen av den lokala sporten ska bli ännu bättre? 

Stöd Norrortssportens arbete och swisha valfritt belopp till: 123 577 09 12

TACK!

 

This will close in 20 seconds