Senaste Nyheterna:

Ingen rolig kväll i Gävle för SDE

HOCKEY SDE fick sig en rejäl funderar efter sin...

Krysset mot Stocksund – Österåker blir sämst tvåa i serien

FOTBOLL Det var seriefinal i herrfotbollens division 2 norra...

KRÖNIKA: Ledsen Vallentuna Hockey – ni degraderas

Nu börjar hockeyfebern stiga i norrort. I vissa hockeylador har...

5 tips om hur du börjar träna och inte slutar

Under de år som vi har levt i en datormiljö,  till exempel genom freespins utan insättning eller regelbundet titta på din favorit-tv-serie i timmar i sträck, har de flesta av oss inte blivit friskare:
Vi har lagt på oss extra kilo, vi har utvecklat ”datornackssyndromet”, och mängden skärmtid per dag har förmodligen ökat flera gånger jämfört med för bara två år sedan. Efter sådana förändringar finns det bara en lösning: det är dags att börja träna.

Men det finns ett problem – vad ska man göra om man redan har haft ett regelbundet träningspass i sitt liv, men vanan inte har utvecklats (även om experter lovar att man på 21 dagar kan älska vilken aktivitet som helst), och man har säkert glömt bort att gå till gymmet och idrottsplatsen? Som tur är vet vi hur vi kan hjälpa dig. Här är 5 enkla steg som hjälper dig att inte sluta träna.

Tips för att inte sluta idrotta:

Välj bara aktiviteter som får dig att må bra

Alla pratar om löpning nu, men har du hatat löpning sedan gymnasiet? Då ska du inte jaga modet – följ glädjen. I det här läget är glädje inte ett psykologiskt utan ett fysiologiskt begrepp. Yogaklasser har visat sig öka innehållet av neurotransmittorer i hjärnan, vilket avslappnar kroppen och nervsystemet, Pilates hjälper till att återställa sömnen, motionscykling uppfriskar och förbättrar humöret, medan styrketräning med hantlar förbättrar de kognitiva förmågorna. Listan är inte komplett: simning, boxning, kampsport, capoeira, volleyboll – varje sport har sitt eget trumfkort, vilket forskare upptäckte för länge sedan. Men du kan klara dig utan deras hjälp: försök bara att hitta den aktivitet du gillar.

Att byta aktiviteter pumpar upp kroppen (och naturligtvis hjärnan) ännu bättre än monotona träningspass. Den moderna miljön gör det lätt att prova olika sporter, och du behöver inte gå direkt till gymmet eller idrottsplatsen för att göra det. Det finns gott om videoplattformar, kurser och träningsappar som erbjuder lektioner för olika fitnessnivåer – även för nybörjare.

Håll inte rigida dieter samtidigt som du tränar

Det som är nödvändigt för professionella idrottare före tävlingar är absolut inte lämpligt för nybörjare (och fortsätter också). Efter träningen vill du äta, och det är normalt. Det är bara viktigt att känna till måttet och följa rimliga rekommendationer för en hälsosam kost: ät mindre bearbetade och mer naturliga produkter, inkludera i din kost olika typer av spannmål och baljväxter, begränsa salt och tillsatt socker (WHO rekommenderar inte mer än sex teskedar socker per dag), ät en tillräcklig mängd protein och fibrer, drick vatten för att upprätthålla elektrolytbalansen. Läkare och tränare i allmänhet rekommenderar inte att man kopplar idrottsaktiviteter enbart till viktnedgång, förbrukade kalorier och förlorade kilo – detta kan vara demotiverande. Som ett exempel: Du tränar i en halvtimme och ser därför att endast 199 kcal har förbrukats. Efter det tänker du säkert: ”Skit i den där boxningssäcken – jag äter hellre cheesecake med en riktig”.

Börja i liten skala

Sätt inte upp ambitiösa mål: lova inte att gå ner 5 kg i veckan (fysiologisk viktnedgång vid överskott är 1,5-2,5 kg per månad), träna några minuter om dagen och öka gradvis träningstiden, antalet repetitioner och tempot. Håll koll på din puls – överdriv inte.

Samla ihop en grupp – eller gå med i en grupp som redan är förberedd

När spelade du senast i ett lag: fotboll, basket, volleyboll, hockey eller till och med Quidditch? Förmodligen för länge sedan och för ingenting! Samla ihop din grupp och gå ut och träna! Allt som återstår är att hitta sällskap.

Detta kan förresten göras genom mobilappar eller i särskilda grupper – många av dem erbjuder inte bara flexibla träningsplaner, stöd, professionella råd och ökar motivationen, utan hjälper dig också att hitta likasinnade. Ett par klick och du är redan med i laget: kom, träna eller spela tillsammans. Det är en lagsport som hjälper dig att få ut det mesta av din träning, det mesta av spänningen och det mesta av gemenskapen. Men det finns ytterligare en viktig punkt: Nästan alla lagsporter innebär ett varierat träningsprogram som kombinerar aerob- och kraftbelastning med utveckling av motorik, smidighet och noggrannhet. Dessutom tillåter de inte att man överbelastar vissa muskelgrupper, vilket ofta är fallet när man tränar med en projektil eller på en simulator.

För att hitta företag för träning och lagspel föreslår vi att du använder dessa program eller onlineplattformar. De är uppbyggda som sociala nätverkssajter för idrottsentusiaster, och du kan också hitta och hyra idrottsplatser via dem.

Hitta på ett eget motivationssystem

Hjärnan är uppbyggd så här: den behöver uppmuntran. Även om du gör något som du egentligen inte gillar, men du lovar dig själv en belöning för det, väntar på den och får den när du uppnår resultatet – i det ögonblicket känner du glädje, eftersom du har tillfredsställt dig själv. Det är så här alla motivationssystem fungerar: du måste bara hitta det som du reagerar mest aktivt på. Helst ska själva träningen ge glädje, men att ligga i soffan med en video med katter eller att lägga upp bilder på dig själv, atletisk och uppdaterad, på Instagram duger också.

Slutsats

I varje aktivitet är det viktigaste att hålla sig själv under kontroll och alltid närma sig varje steg på ett klokt sätt, endast på detta sätt kan du uppnå de mest effektiva resultaten. Det är samma sak inom idrotten, följ några elementära tips och du kommer aldrig att vilja sluta träna!

Lycka till!

Senaste

Ingen rolig kväll i Gävle för SDE

HOCKEY SDE fick sig en rejäl funderar efter sin...

Krysset mot Stocksund – Österåker blir sämst tvåa i serien

FOTBOLL Det var seriefinal i herrfotbollens division 2 norra...

KRÖNIKA: Ledsen Vallentuna Hockey – ni degraderas

Nu börjar hockeyfebern stiga i norrort. I vissa hockeylador har...

Täby FC:s hemmapremiär blev en suddenrysare

INNEBANDY Säsongen för Täby FC började på topp. Storseger,...
spot_img

Trendar Just Nu

Runnemo och Glasberg lämnar IK Frej Täby

SILLY SEASON – Stommen som fanns i Frej Täby...

5 egenskaper de bästa fotbollsspelarna har gemensamt

Det räcker inte med att ha kontroll över hur...

KLART: Lämnar Väsby – klar för division 2-klubb

HOCKEY Konkurrensen i Väsby Hockey har hårdnat - speciellt...

Håller damfotboll på att bli lika stor som herrfotboll?

Damfotboll växer sig allt större efter att länge ha...

Därför slutade Anders Rylander som ordförande i Stocksund: ”Hade inget annat val”

FOTBOLL Förra veckan meddelade Anders Rylander att han avgår...

Ingen rolig kväll i Gävle för SDE

HOCKEY SDE fick sig en rejäl funderar efter sin femte match för säsongen. Silvermedaljörerna Brynäs, i sin hemmaborg under onsdagskvällen, blev en för svår...

Krysset mot Stocksund – Österåker blir sämst tvåa i serien

FOTBOLL Det var seriefinal i herrfotbollens division 2 norra Svealand. Stocksund mot Österåker. Nu fick lagen dela på poängpotten, vilket kan glädja Österåkergänget. Seriefinalen mellan...

KRÖNIKA: Ledsen Vallentuna Hockey – ni degraderas

Nu börjar hockeyfebern stiga i norrort. I vissa hockeylador har det redan dragit i gång. Men för hockeyettan är det i helgen som premiären drar...

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Hej alla besökare


Nu har vi gjort en uppfräschning av sidan. Till hösten kommer längre reportage, krönikor och speciella artiklar bli låsta till ett plusabonnemang, detta för att redaktionen utför ett journalistiskt arbete. Så skaffa ett pluskonto redan idag!

Teckna ett pluskonto genom att klicka här

TACK!

 

This will close in 20 seconds