Senaste Nyheterna:

Tuff start för Åkersberga – förlust mot nykomlingarna

INNEBANDY Åkersberga har inte haft marginalerna med sig inledningsvis...

Löwenhielms två mål räckte till en poäng

ISHOCKEY SDE fick resa till västkusten för att möte...

Bottenstriden tätnar – Täby tog viktig poäng mot Piteå

FOTBOLL Bottenstriden i norra serien blir allt jämnare. Det...

Är MMA på väg att bli allmänt accepterat?

Den enorma tillväxten av sporten mixed martial arts (MMA) under de senaste decennierna har varit minst sagt häpnadsväckande. Om vi ser tillbaka till 90-talet, så var mixed martial arts allmänt ansett som mänsklig tuppfäktning, och sporten fick inte någon exponering i media. UFC, Ultimate Fighting Championship, är en amerikansk mixed martial arts-organisation. De flesta topprankade MMA-utövare ingår i organisationen, och de anordnar galor över hela världen.

UFC har sju viktklasser och använder regelverket Unified Rules of Mixed Martial Arts. De har arbetat hårt för att synas. Nu är det en av de största sportorganisationerna i världen, och de fortsätter att växa. Många MMA-relaterade sportstjärnor har prytt omslaget på Sports Illustrated, bland annat Roger Huerta. En annan utövare, Chuck Liddell, dök upp i TV-programmet Dancing With the Stars (USA:s version av Lets’s Dance), och många av sportens stora namn är nu kändisar. Så när anser vi att MMA är en vanlig sport? 

Syns regelbundet i Nordamerika

På vissa håll i världen är den redan det. MMA går bra i Kanada och USA, och det har gjort det en ganska lång tid. Framgången har varit fenomenal sedan spelen i Ultimate Fighter-serien kom. Både UFC och MMA har setts mer och mer i vanliga medier. Dessutom syns sporten regelbundet på stora TV-kanaler och i andra nyhetskällor, vilket har hjälpt till att etablera MMA. Spel har varit en stor hjälp när det gäller att skaffa fler fans och åskådare. Det finns seriösa spel där kunskap och teknik är viktigt, men även mer lättsamma spel som vem som helst kan spela för skojs skull. Fighting-spel har varit populära ända sedan arkadspel kom in i vårt liv. En nyhet i genren är Game of Gladiators som man kan spela på online casino.

 

I USA täcks sporten på TV av ESPN, vilket är Nordamerikas stora sportnätverk. De har bland annat ett program dedikerat till MMA och vad som har hänt i sporten under veckan. Dessutom säljer UFC en enorm mängd kläder. Om man går runt i en amerikansk eller kanadensisk stad, kan du nästan garanterat se folk som bär fighting-kläder.

MMA i Sverige

I Europa är sporten långt ifrån mainstream än så länge. Om den visas på TV, så visas den oftast sent på kvällen eller på natten. Det finns många utövare och fans som hjälper till att driva sportens acceptans framåt, men det går långsamt. UFC försöker dock inte att sluta försöka. De senaste tävlingarna i Tyskland, Australien och Abu Dhabi är tydliga tecken på att sporten fortsätter att expandera, och med det kommer statusen säkert att höjas.


Svensk MMA blir bara allt större. Sporten når ständigt nya höjder, och flera spännande talanger växer fram på löpande band. I Täby ligger framgångsrika Combat Academy Kampsportcenter, där MMA är väldigt populärt. Men inte bara för de som vill börja tävla, utan även som generell motionsform. Om man inte har någon erfarenhet kan man börja på Nivå 1. Då får man lära sig grunderna, och träningen innehåller all den grundläggande fysträningen som krävs för att bygga upp den uthållighet som behövs i MMA. Sporten är på väg upp, och det är bara en tidsfråga innan MMA är en vanlig, mainstream-sport i hela världen.

FOTO: Pixabay.com

Senaste

Tuff start för Åkersberga – förlust mot nykomlingarna

INNEBANDY Åkersberga har inte haft marginalerna med sig inledningsvis...

Löwenhielms två mål räckte till en poäng

ISHOCKEY SDE fick resa till västkusten för att möte...

Bottenstriden tätnar – Täby tog viktig poäng mot Piteå

FOTBOLL Bottenstriden i norra serien blir allt jämnare. Det...

Stocksund nollade mot jumbolaget

FOTBOLL Poängen har formligen trillat in för IFK Stocksund...
spot_img

Trendar Just Nu

Runnemo och Glasberg lämnar IK Frej Täby

SILLY SEASON – Stommen som fanns i Frej Täby...

5 egenskaper de bästa fotbollsspelarna har gemensamt

Det räcker inte med att ha kontroll över hur...

KLART: Lämnar Väsby – klar för division 2-klubb

HOCKEY Konkurrensen i Väsby Hockey har hårdnat - speciellt...

Håller damfotboll på att bli lika stor som herrfotboll?

Damfotboll växer sig allt större efter att länge ha...

Därför slutade Anders Rylander som ordförande i Stocksund: ”Hade inget annat val”

FOTBOLL Förra veckan meddelade Anders Rylander att han avgår...

Tuff start för Åkersberga – förlust mot nykomlingarna

INNEBANDY Åkersberga har inte haft marginalerna med sig inledningsvis av säsongen. I premiären blev det en tung förlust mot Endre med 2–4. Ett revanschsuget...

Löwenhielms två mål räckte till en poäng

ISHOCKEY SDE fick resa till västkusten för att möte nykomlingarna Frölunda i säsongspremiären. Löwenhielm hade en lyckad premiär och såg till att SDE fick...

Bottenstriden tätnar – Täby tog viktig poäng mot Piteå

FOTBOLL Bottenstriden i norra serien blir allt jämnare. Det skiljer bara fyra poäng från jumbolaget till tionde platsen. Därför var Täbys poäng mot just...

Hej alla besökare


STÖD NORRORTSSPORTENS BEVAKNING

Vill ni att bevakningen av den lokala sporten ska bli ännu bättre? 

Stöd Norrortssportens arbete och swisha valfritt belopp till: 123 577 09 12

TACK!

 

This will close in 20 seconds