Senaste Nyheterna:

Bollstanäs klarade premiärnerverna mot IFK Kalmar

FOTBOLL Premiären avklarad för Bollstanäs SK. Det blev jubel...

Norrortslagen chanslösa – poänglösa i tredje omgången

FOTBOLL Det blev ingen lyckad helg för de tre...

Kapten Carlsson inför semifinal – ”Vara lugna och trygga”

INNEBANDY Täby FC tog sig vidare i slutspelet genom...

Ovanliga sporter i Olympiska spelen

Nu är det lite drygt ett år kvar till nästa Olympiska spel. Då hålls de i Tokyo, Japan, och det blir den 32:a olympiadens sommarspel. Det finns en hel del sporter i OS som är lite mer ovanliga och inte så stora, eller som inte har varit med i OS så länge. Ett exempel är bordtennis. Trots att de flesta av oss är uppvuxna med att bordtennis är en vanlig sport, har den bara varit med i de olympiska sommarspelen sedan 1988. Redan vid sommar-OS i Barcelona 1992 vann Jan-Ove Waldner sitt OS-guld.

Små sporter med få utövare

En annan av de ovanliga sporterna är gång. Olympiska tävlingsgångare kan gå nästan lika snabbt som de flesta motionslöpare. Vad är skillnaden? Det finns två regler: En fot måste alltid vara i kontakt med marken. Dessutom måste det främre benen vara helt rakt från det ögonblick som det rör marken tills dess att gångarens tyngdpunkt passerar över det. Svensk gång är utdöende och nästan helt utan återväxt. I Sverige hör gång till Svenska gång- och vandrarförbundet, medan det i andra länder tillhör respektive friidrottsförbund.

Är tanken på att studsa högt på en trampolin i olympiska spelen otrolig? Inte då. De som tävlar i trampolin hoppar nästan 30 meter upp i luften. De spinner, vänder och vrider sig genom svåra akrobatiska rörelser, och sporten har varit med i OS sedan år 2000. Om man gillar hopp och svängar är BMX-racing kanske något för dig. Det har varit en del av sommar-OS sedan 2008. I det olympiska evenemanget kör åtta förare samtidigt över en bana fylld med hinder, svängar och episka hopp.

Sporter som kan vara med i framtiden

Tidigare generationer växte upp och sparkade en boll i bakgården, men nyare generationer växer upp med spel. Det är en digital kultur som de flesta accepterar, men det innebär också att vi omdefinierar vissa saker. Sport är självklart en av dem. Det är ingen tvekan om att vi i framtiden kommer att betrakta E-sport som vilken sport som helst. E-sport innebär att man tävlar i olika spel, bland annat videospel och mobilspel där spelsidor som unibet.se erbjuder odds.

Det finns många som tror på och hoppas att E-sport kommer att vara med i OS i framtiden. Det pratas redan nu om att det kan bli en uppvisningsgren i OS redan år 2024 i Paris. Talangfulla spelare kan tjäna miljoner och teckna lukrativa sponsringsavtal, precis som i annan sport.

Stora sporter som inte är med i OS

Andra riktigt stora sporter som faktiskt inte är med är bland annat cricket, squash och bowling. Alla de sporterna har miljontals utövare runt om hela världen, men än så länge får de inte vara med i de olympiska spelen. Få sporter kan skryta med att ha en så lång och rik en historia som bowling. Redan de forntida egyptierna tros ha praktiserat en tidig form av spelet, I modern tid har bowling länge varit en av världens mest populära sporter, med uppskattningsvis 100 miljoner utövare världen över.

1979 erkände IOC officiellt Fédération Internationale des Quilleurs som styrande organ för bowling, och organisationen har lobbat för bowling att bli en del av OS sedan dess. De kom väldigt nära år 1988, då bowling inkluderades som en uppvisningsgren, men sedan dess har sporten inte kommit tillbaka.

FOTO: Pixabay.com

Senaste

Bollstanäs klarade premiärnerverna mot IFK Kalmar

FOTBOLL Premiären avklarad för Bollstanäs SK. Det blev jubel...

Norrortslagen chanslösa – poänglösa i tredje omgången

FOTBOLL Det blev ingen lyckad helg för de tre...

Kapten Carlsson inför semifinal – ”Vara lugna och trygga”

INNEBANDY Täby FC tog sig vidare i slutspelet genom...

Brödernas skakade om serieledarna – ”En av säsongens bästa insatser”

HOCKEY Fyra poäng skilde Brödernas/Väsby och serieledarna Kristianstad, när...
spot_img

Trendar Just Nu

Runnemo och Glasberg lämnar IK Frej Täby

SILLY SEASON – Stommen som fanns i Frej Täby...

5 egenskaper de bästa fotbollsspelarna har gemensamt

Det räcker inte med att ha kontroll över hur...

KLART: Lämnar Väsby – klar för division 2-klubb

HOCKEY Konkurrensen i Väsby Hockey har hårdnat - speciellt...

Håller damfotboll på att bli lika stor som herrfotboll?

Damfotboll växer sig allt större efter att länge ha...

Därför slutade Anders Rylander som ordförande i Stocksund: ”Hade inget annat val”

FOTBOLL Förra veckan meddelade Anders Rylander att han avgår...

Bollstanäs klarade premiärnerverna mot IFK Kalmar

FOTBOLL Premiären avklarad för Bollstanäs SK. Det blev jubel och första segervrålen i omklädningsrummet. Det sägs att en bra start i serien är alltid en...

Norrortslagen chanslösa – poänglösa i tredje omgången

FOTBOLL Det blev ingen lyckad helg för de tre norrortslagen i ettan. Stocksund fick åka hem med en 2–4 förlust och med missad straff i...

Kapten Carlsson inför semifinal – ”Vara lugna och trygga”

INNEBANDY Täby FC tog sig vidare i slutspelet genom att slå ut Endre IF i kvartsfinal med 3–0 i matcher. Nu väntar tuffast tänkbara...

Hej alla besökare


STÖD NORRORTSSPORTENS BEVAKNING

Vill ni att bevakningen av den lokala sporten ska bli ännu bättre? 

Stöd Norrortssportens arbete och swisha valfritt belopp till: 123 577 09 12

TACK!

 

This will close in 20 seconds