Senaste Nyheterna:

Wings ett steg närmre allettan – Väsbys första nederlag

HOCKEY Det är dramatiskt i Hockeyettans östra serie. Väsby...

Straffdrama när Åkersberga besökte Falun

INNEBANDY Åkersberga ville ha poäng med sig mot topplaget...

Lekande lätt för Täby FC

INNEBANDY Vi kan kalla det munsbit för Täby FC....

Hur belysning påverkar gruppträning

Att röra på sig i grupp är något som passar en mängd olika personer. Folk föredrar det för att få en boost av de andra i gruppen, för att spara pengar, för motivationen som de får av att andra tittar på och för att man helt enkelt blir sjukt glad av det! Gruppträning är oerhört härligt, oavsett om det handlar om pilates, jympa, cirkelpass eller dans.

Men om du är gruppinstruktör eller själv gillar att träna i grupp kanske du undrar vad man kan göra med själva lokalen för att upplevelsen ska bli perfekt och för att motionärerna ska få så mycket glädje och energi som möjligt. Det är här belysningen kommer in i bilden.

Humör och rörelse

Relationen mellan ljus och humör är något som har tagits i beaktande i de flesta byggnader där många människor ska vistas. Dessutom är det många ställen som har insett vikten av att göra fullt bruk av dagsljuset, vilket är det ljus som är allra, allra bäst för humöret. Det sparar dessutom pengar och elektricitet.

En annan sak som gör oss piggare och gladare är klara färger. Om man har ett stort rum och man kör högintensiv träning som till exempel aerobics eller bootcamp så kan färgat ljus i till exempel gult och orange – färger som är kända för att göra oss piggare – ge en intensivare effekt.

För att boosta denna effekt kan man till och med programmera sina LED-lampor så att de ändrar färg med intensiteten i passet så att ljuset matchar musiken. Då blir det nästan mer som ett disko och man känner att man snarare dansar än tränar, vilket definitivt kan få folk att köra på hårdare än om lamporna påminner mer om skolgymnastiken.

Ibland vill man så klart använda belysningen för raka motsatsen, vid stretching och yoga. Då behöver ljuset vara varmt och behagligt så att alla kommer till ro och kan tagga ner snarare än få mer energi. Här kan man också använda sig av batteridrivna ljus som ger mjukt ljus. Nu för tiden finns det sådana ljus som blinkar på ett verklighetstroget sätt. Brandrisken är betydligt mindre än med riktiga ljus!

Sist men inte minst finns det spinningpass där man har det helt beckmörkt i rummet. Det kan göra att vissa känner sig mer motiverade att köra hårt och fokusera på tiden de har framför sig snarare än allt annat de har på sin to-do list. Mörkret får dem att känna att de kommit till en helt annan miljö och det kan göra det lättare att fokusera på cyklingen och att verkligen ge järnet.

Sammanfattningsvis behöver belysningen anpassas efter vilken typ av pass det är man ska köra eftersom ljuset verkligen kan påverka gruppens motivation och hur hårt de orkar träna. Dessutom kan det göra passet trevligare och roligare då det blir en helhetsupplevelse som knyter ihop musiken, lokalen och träningen. Det blir proffsigare och får folk att vilja komma tillbaka till träningen, för så här är det minsann inte att träna hemma!

FOTO: Pixabay.com

Senaste

Wings ett steg närmre allettan – Väsbys första nederlag

HOCKEY Det är dramatiskt i Hockeyettans östra serie. Väsby...

Straffdrama när Åkersberga besökte Falun

INNEBANDY Åkersberga ville ha poäng med sig mot topplaget...

Lekande lätt för Täby FC

INNEBANDY Vi kan kalla det munsbit för Täby FC....

Slutspurten av Hockeyettans östra serie

HOCKEY Väsby är redan klara för allettan. Vallentuna och...
spot_img

Trendar Just Nu

Runnemo och Glasberg lämnar IK Frej Täby

SILLY SEASON – Stommen som fanns i Frej Täby...

5 egenskaper de bästa fotbollsspelarna har gemensamt

Det räcker inte med att ha kontroll över hur...

KLART: Lämnar Väsby – klar för division 2-klubb

HOCKEY Konkurrensen i Väsby Hockey har hårdnat - speciellt...

Håller damfotboll på att bli lika stor som herrfotboll?

Damfotboll växer sig allt större efter att länge ha...

Därför slutade Anders Rylander som ordförande i Stocksund: ”Hade inget annat val”

FOTBOLL Förra veckan meddelade Anders Rylander att han avgår...

Wings ett steg närmre allettan – Väsbys första nederlag

HOCKEY Det är dramatiskt i Hockeyettans östra serie. Väsby kommer vinna, Visby Roma tvåa, men vilka lag tar de tre övriga platserna – både...

Straffdrama när Åkersberga besökte Falun

INNEBANDY Åkersberga ville ha poäng med sig mot topplaget Falun. Hämtade upp ett 5–2-underläge och lyckades ordna straffdrama uppe i Falun. Sist i tabellen och...

Lekande lätt för Täby FC

INNEBANDY Vi kan kalla det munsbit för Täby FC. I hemmamatchen mot bottenlaget Hammarby blev det förkrossande siffror, där Rikard Carlsson-Stiernspetz noterades för ett...

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Hej alla besökare


STÖTTA FÖRENINGSLIVET!

Bli årsmedlem av Norrortssporten PLUS -
För varje medlem går 100 KR tillbaka till föreningslivet – via utmärkelse varje år.

 Teckna ett pluskonto genom att klicka här

TACK!

 

This will close in 20 seconds