14.2 C
Stockholm
fredag, juni 14, 2024
HemHörnflagganHAGMAN: "Inte en sån stor entusiast av naturgräs"

HAGMAN: ”Inte en sån stor entusiast av naturgräs”

Publicerad:

Liknande artiklar

SDHL:s trotjänare spelar i SDE – oklart med Löwenhielm

HOCKEY Drygt en vecka till midsommar och kanske ytterligare...

Hallsta fast i botten av tabellen

ROSLAGSSPORTEN Säsongens sjunde förlust blev ett faktum under måndagskvällen...

IFK Stocksund gav svar på tal – behövde bara en halvlek

FOTBOLL IFK Stocksund behövde bara en halvlek i hemmamatchen...

Säsongens tredje hemmamatch – Rospiggarnas lag

I morgon (tisdag) är det dags igen – tredje...

Täby FK tillbaka på ruta ett

FOTBOLL Efter två raka segrar för Täby FK. En...

[ihc-hide-content ihc_mb_type=”block” ihc_mb_who=”unreg” ihc_mb_template=”3″ ]

Diskussionen om konstgräs jämfört med naturgräs har blomstrat upp igen som den brukar göra vid denna period av året. Även om det i grunden snackas mest om allsvenskan är det en sak som troligtvis alla division 2 klubbar också funderar över.

Majoriteten står nog för citatet “fotboll ska spelas på naturgräs”, är det oavsett nivån på hur gräset är? Det är bara en av några frågor som finns inom ämnet som är minst sagt svårbesvarade.

Konstgräset har inte växt fram på samma sätt i andra delar av fotbollsvärlden som den har gjort i Sverige. De flesta länder har ett klimat som gör att gräset är det bättre alternativet, men i Sverige är det svårt att få en gräsplan i skick beroende på var du befinner dig. Jag spelade min första match på för året i lördags, borta mot Kungsängen där man från bilvägen tyckte att gräset såg fantastiskt ut. När man väl stod på planen insåg man att det kan bli en hel del studsar och mottagningar som kan gå fel men man ska inte tro att misstag eller slarvfel inte sker oavsett kvalité på planen.

Jag försöker att inte låta mig bli påverkad inför en match om man ska spela på natur- eller konstgräs utan det handlar om att anpassa sig till situationerna och vara “fotbollssmart” i sitt agerande. Om man lägger fokuset på att anse att naturgräsplaner påverkar spelarutvecklingen hos ungdomar negativt tycker jag man borde tänka om. En sämre naturgräsplan kan såklart påverka en matchbild till att bli mera kamp och duellspel vilket kanske inte gynnar en yngre lirare, men en skicklig spelare lär sig då att ta beslut på kortare betänketid för att undvika onödiga dueller och skapa sig tid både med och utan boll.

Det är flera av våra lag i norrort som har tillgång till gräsplaner däribland Viggbyholm, Enebyberg, Sollentuna, Djursholm och Täby. Dessutom brukar många av planerna bli väl omhändertagna. Jag är inte en sån stor entusiast när det kommer till att spela på naturgräsplaner som många andra är mest för att jag har spenderat den största delen av mina tonårsår på konstgräsplaner så att det nu har det blivit en vana. Dock är det nu i division 2 flera lag som spelar sina hemmamatcher på naturgräs, och jag tycker inte det är något fel med det. Jag hoppas bara att föreningar låter sina ungdomslag spela på gräsplaner och inte bara sina herr- och damlag. För det ska sägas att i U19-serien spelas det inte lika många matcher på naturgräs. Har man tillgång till en naturgräsplan som man vårdar, tycker jag det är rätt att man spelar val för sina hemmamatcher. 

TWITTER: @jesper_hagman 

[/ihc-hide-content]

Nyhetsbrev

- Få senaste nytt direkt på mailen

- Missa inga tävlingar eller utlottningar

- Följ dina favoritlag i norrort

Senaste nyheter