19.7 C
Stockholm
lördag, juni 22, 2024
HemÖVRIG SPORTInnebandykrisen fortsätter - nya förhandlingar på gång

Innebandykrisen fortsätter – nya förhandlingar på gång

Publicerad:

Liknande artiklar

Sollentuna chanslösa – tredje raka förlusten

FOTBOLL Det var ingen rolig fredagskväll för Sollentuna FK....

SDHL:s trotjänare spelar i SDE – oklart med Löwenhielm

HOCKEY Drygt en vecka till midsommar och kanske ytterligare...

Hallsta fast i botten av tabellen

ROSLAGSSPORTEN Säsongens sjunde förlust blev ett faktum under måndagskvällen...

IFK Stocksund gav svar på tal – behövde bara en halvlek

FOTBOLL IFK Stocksund behövde bara en halvlek i hemmamatchen...

Säsongens tredje hemmamatch – Rospiggarnas lag

I morgon (tisdag) är det dags igen – tredje...

Fortfarande pågår en kris inom innebandy-Sverige. Just nu är det senaste att nya förhandlingar har inletts mellan Premier Floorball League och Svenska Innebandyförbundet. Det lokala innebandylaget Täby FC är ett av lagen som har anslutit sig till den nya utbrytarligan Premier Floorball League, som har samlat nästintill alla elitbandyklubbar i Sverige. Den 27 februari började de nya förhandlingarna mellan parterna efter att alla var samstämmiga om att återuppta samtalen. Denna gång kommer det att finnas två representanter från vardera sida, observatörer från distriktsförbund och någon form av medling.

Samtidigt har förbundet meddelat att sista anmälan till SSL (Svenska Superligan) blev framskjutet till 1 mars – men frågan är hur många som egentligen anmälde sig i slutändan eftersom det i nuläget är redan en klar majoritet som har anslutit sig till den nya ligan. Därför kommer parterna i de nya förhandlingarna att ha sina egna starka kort. Utbrytarligan kan starkt hävda att de kommer att kunna samla de stora sponsorerna medan den licensierade ligan kan å andra sidan kontra med att de är den enda nationellt och internationellt erkända ligan och därmed har exklusiv tillgång till domare, tävlingar och annat. Precis som i poker så gäller det därmed att parterna kan syna varandra under förhandlingarna och därmed klura ut vem som egentligen sitter på det högsta kortet.

Hur Täby FC och andra lag kommer att påverkas

Minst 12 herrlag och 11 damlag har anslutit sig till Premier Floorball League. Den startades av elitklubbarna som ansåg att det Svenska Innebandyförbundet inte gav dem tillfredsställande rättigheter eller möjligheter att expandera ekonomiskt eller gällande antal medlemmar.

Hur det påverkar Täby FC och andra klubbar är på lång sikt oklart. Kortsiktigt sett så får det bara förekomma en liga i varje medlemsland, vilket innebär att nästan alla elitklubbar för närvarande inte kan delta i transfers av spelare mellan olika medlemsländer, spela som ett landslag, spela mot andra lag som är medlemmar i en internationellt erkänd innebandyklubb, eller använda sig av nationella eller internationella domare. Därmed kan spelarnas marknadsvärde väntas sjunka drastiskt då de inte kan spela internationellt.

Men detta är enbart så regelverket ser ut just nu och om denna uppdelning fortsätter kan det leda till mer långsiktiga förändringar. Detta beror på att det är så extremt få elitklubbar i Svenska Superligan för närvarande, vilket gör att den nya ligan skulle ha ett övertag just på grund av att majoriteten har bytt sida anser bland annat det Internationella Innebandyförbundets generalsekreterare John Liljelund till Ibnytt.

Till exempel inför VM och EM skulle utbudet av spelare alltså bli mycket mindre. Dessa så kallade lockouts har skett inom andra sporter, särskilt på andra sidan Atlanten i USA. Där har det förekommit inom basket och hockey när man inte har kommit överens om avtal. För det Internationella Innebandyförbundet är det här en knivig fråga eftersom Sverige är det största medlemslandet och vad som sker här påverkar innebandyn även i andra medlemsländer.

Medan Täby FC tillsammans med andra elitlag redan nu har anslutit sig till den nya ligan så fortsätter Svenska Innebandyförbundet med att trycka på med att lag ska anmäla sig till Svenska Superligan. Sista anmälningsdag var 1 mars, alltså enbart två dagar efter att förhandlingarna inleddes. Att lag lockades över till SSL under dessa två dagar var otänkbart för de flesta elitklubbar i redan innan samtalen började, enligt FSSL (elitklubbarnas intresseorganisation).

Att den här konflikten har startat i Sverige är ett hårt slag mot utvecklingen av innebandyn utifrån ett ekonomiskt, medialt och pondusmässigt avseende, menar generalsekreteraren. Även FSSL:s ordförande Krister Kalte har kommenterat det nya mötet. Han gladde sig över mötet och menade att alla parter kommer att samarbeta med avsikten att säkerställa en ljus framtid för den svenska innebandyn.

Men än finns det ingen enkel lösning i sikte. Vid liknande fall i Ryssland, Kina, Indien och Polen har man varit illa tvungen att hålla sig till stadgarna och enbart förhålla sig till en liga som är licensierad. Det kan alltså i nuläget inte finnas två licensierade nationella innebandyligor i ett medlemsland. Medlingen sköts upp av Riksidrottsförbundet och förväntas fortsätta även efter det första mötet den 27 februari. Tills dess kommer utvecklingen av svensk innebandy att stå stilla ett tag framöver, och riskera att sprida sig till andra medlemsländer.

FOTO: Keith Rönnberg

/Norrortssporten
sporten@norrortssporten.se

Nyhetsbrev

- Få senaste nytt direkt på mailen

- Missa inga tävlingar eller utlottningar

- Följ dina favoritlag i norrort

Senaste nyheter