19.7 C
Stockholm
lördag, juni 22, 2024
HemÖVRIG SPORTNär fotboll och hockey krockar

När fotboll och hockey krockar

Publicerad:

Liknande artiklar

Sollentuna chanslösa – tredje raka förlusten

FOTBOLL Det var ingen rolig fredagskväll för Sollentuna FK....

SDHL:s trotjänare spelar i SDE – oklart med Löwenhielm

HOCKEY Drygt en vecka till midsommar och kanske ytterligare...

Hallsta fast i botten av tabellen

ROSLAGSSPORTEN Säsongens sjunde förlust blev ett faktum under måndagskvällen...

IFK Stocksund gav svar på tal – behövde bara en halvlek

FOTBOLL IFK Stocksund behövde bara en halvlek i hemmamatchen...

Säsongens tredje hemmamatch – Rospiggarnas lag

I morgon (tisdag) är det dags igen – tredje...

Det är inte ett nytt fenomen och varje år så kommer det sportnyheter om matcher som krockar. När en semifinal i fotboll hamnar på samma tid som en viktig hockeymatch så kan det bli problematiskt. Då spelar det ingen roll vilken sport som är störst. Det är inte så ovanligt att den som håller på DIF i fotboll även följer klubbens hockeymatcher.

Faktum är att den här typen av krockar är så pass upprörande för fans att de blir till nyheter. Det andas ut kollektivt då en krock undviks och folk kan ta sig till arenor eller se matcherna på TV utan att behöva välja. Att det alls blir krockar har förstås med den mänskliga faktorn att göra och att vi inte vet hur det kommer att gå.

Så uppstår matchkrockar

De stora ligorna planeras väl. I lång tid i förväg så har man inte bara bestämt var en match ska spelas. Det finns också tydlig information om klockslag. Informationen är inte hemlig och de som har ansvar för att planera fotbollsevent kan se hur det ser ut med planeringen för hockeyevent under samma period. Och tvärtom.

Men det som inte går att planera i förväg är givetvis vilka lag som kommer att mötas i de olika matcherna. Vissa lag är favoriter och kan tänkas ta sig långt, kanske hela vägen till finalen. Men ingen vet med säkerhet.

Det är detta som många gånger leder till att favoritlagen plötsligt står inför det faktum att det blir en krock mellan fotboll och hockey för samma klubb. Även om man under planering försöker se till att klockslagen har en sådan spridning att det går att lägga två event samma dag så att fans kan ta sig till båda så är det inte alltid vattentätt.

Stora fotbollsmatcher schemaläggs med stor eftertanke

Men det är mer än tidpunkter för stora event som styr när matcher planeras in. Det är till exempel så att fotboll fortsatt plågas av huliganism. Ett sätt att motverka problem med våld och störigt beteende under matcher är att lägga de tidigare på dagen. Det här är en riktlinje som kommer från polisen som också är inblandad i planering av riktigt stora sportevent.

När det handlar om säkerhet så måste både fotbollen och hockeyn rätta sig efter polisens instruktioner. Det finns tillfällen då man inte anser det säkert att flytta på en stor fotbollsmatch till senare timme för att slippa krocken sporterna emellan.

Då kanske det känns surt att inse att krocken inte kommer att fixas. Men samtidigt så borde seriösa fans inse att säkerheten ändå är viktigast. Om spelare och åskådare utsätts för onödiga risker bara för att man inte ska spela fotboll och hockey samtidigt så är det inte okej.

God planering och kommunikation är nyckeln

Problemet med krockar mellan fotbolls- och hockeymatcher finns på alla nivåer. Det är så pass stort att klubbar under möten tar upp hur krockar kan motverkas. Förutom god planering och god information om planerade matcher så är kommunikation ett nyckelord. Genom att snacka ihop sig mellan olika organisationer så kan man göra mycket för att undvika att de bästa matcherna spelas samtidigt.

Foto: Pixabay.com

/Norrortssporten

Nyhetsbrev

- Få senaste nytt direkt på mailen

- Missa inga tävlingar eller utlottningar

- Följ dina favoritlag i norrort

Senaste nyheter