Senaste Nyheterna:

Straffdrama när Åkersberga besökte Falun

INNEBANDY Åkersberga ville ha poäng med sig mot topplaget...

Lekande lätt för Täby FC

INNEBANDY Vi kan kalla det munsbit för Täby FC....

Slutspurten av Hockeyettans östra serie

HOCKEY Väsby är redan klara för allettan. Vallentuna och...

När fotboll och hockey krockar

Det är inte ett nytt fenomen och varje år så kommer det sportnyheter om matcher som krockar. När en semifinal i fotboll hamnar på samma tid som en viktig hockeymatch så kan det bli problematiskt. Då spelar det ingen roll vilken sport som är störst. Det är inte så ovanligt att den som håller på DIF i fotboll även följer klubbens hockeymatcher.

Faktum är att den här typen av krockar är så pass upprörande för fans att de blir till nyheter. Det andas ut kollektivt då en krock undviks och folk kan ta sig till arenor eller se matcherna på TV utan att behöva välja. Att det alls blir krockar har förstås med den mänskliga faktorn att göra och att vi inte vet hur det kommer att gå.

Så uppstår matchkrockar

De stora ligorna planeras väl. I lång tid i förväg så har man inte bara bestämt var en match ska spelas. Det finns också tydlig information om klockslag. Informationen är inte hemlig och de som har ansvar för att planera fotbollsevent kan se hur det ser ut med planeringen för hockeyevent under samma period. Och tvärtom.

Men det som inte går att planera i förväg är givetvis vilka lag som kommer att mötas i de olika matcherna. Vissa lag är favoriter och kan tänkas ta sig långt, kanske hela vägen till finalen. Men ingen vet med säkerhet.

Det är detta som många gånger leder till att favoritlagen plötsligt står inför det faktum att det blir en krock mellan fotboll och hockey för samma klubb. Även om man under planering försöker se till att klockslagen har en sådan spridning att det går att lägga två event samma dag så att fans kan ta sig till båda så är det inte alltid vattentätt.

Stora fotbollsmatcher schemaläggs med stor eftertanke

Men det är mer än tidpunkter för stora event som styr när matcher planeras in. Det är till exempel så att fotboll fortsatt plågas av huliganism. Ett sätt att motverka problem med våld och störigt beteende under matcher är att lägga de tidigare på dagen. Det här är en riktlinje som kommer från polisen som också är inblandad i planering av riktigt stora sportevent.

När det handlar om säkerhet så måste både fotbollen och hockeyn rätta sig efter polisens instruktioner. Det finns tillfällen då man inte anser det säkert att flytta på en stor fotbollsmatch till senare timme för att slippa krocken sporterna emellan.

Då kanske det känns surt att inse att krocken inte kommer att fixas. Men samtidigt så borde seriösa fans inse att säkerheten ändå är viktigast. Om spelare och åskådare utsätts för onödiga risker bara för att man inte ska spela fotboll och hockey samtidigt så är det inte okej.

God planering och kommunikation är nyckeln

Problemet med krockar mellan fotbolls- och hockeymatcher finns på alla nivåer. Det är så pass stort att klubbar under möten tar upp hur krockar kan motverkas. Förutom god planering och god information om planerade matcher så är kommunikation ett nyckelord. Genom att snacka ihop sig mellan olika organisationer så kan man göra mycket för att undvika att de bästa matcherna spelas samtidigt.

Foto: Pixabay.com

/Norrortssporten

Senaste

Straffdrama när Åkersberga besökte Falun

INNEBANDY Åkersberga ville ha poäng med sig mot topplaget...

Lekande lätt för Täby FC

INNEBANDY Vi kan kalla det munsbit för Täby FC....

Slutspurten av Hockeyettans östra serie

HOCKEY Väsby är redan klara för allettan. Vallentuna och...

Derbyspöket verkar tagit sig in hos SDE

HOCKEY I går spelades SDHL–säsongens sjätte Stockholms derby. Vid...
spot_img

Trendar Just Nu

Runnemo och Glasberg lämnar IK Frej Täby

SILLY SEASON – Stommen som fanns i Frej Täby...

5 egenskaper de bästa fotbollsspelarna har gemensamt

Det räcker inte med att ha kontroll över hur...

KLART: Lämnar Väsby – klar för division 2-klubb

HOCKEY Konkurrensen i Väsby Hockey har hårdnat - speciellt...

Håller damfotboll på att bli lika stor som herrfotboll?

Damfotboll växer sig allt större efter att länge ha...

Därför slutade Anders Rylander som ordförande i Stocksund: ”Hade inget annat val”

FOTBOLL Förra veckan meddelade Anders Rylander att han avgår...

Straffdrama när Åkersberga besökte Falun

INNEBANDY Åkersberga ville ha poäng med sig mot topplaget Falun. Hämtade upp ett 5–2-underläge och lyckades ordna straffdrama uppe i Falun. Sist i tabellen och...

Lekande lätt för Täby FC

INNEBANDY Vi kan kalla det munsbit för Täby FC. I hemmamatchen mot bottenlaget Hammarby blev det förkrossande siffror, där Rikard Carlsson-Stiernspetz noterades för ett...

Slutspurten av Hockeyettans östra serie

HOCKEY Väsby är redan klara för allettan. Vallentuna och Wings är med i fighten om platserna tre till fem. Tre eller fyra matcher återstår av...

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Hej alla besökare


STÖTTA FÖRENINGSLIVET!

Bli årsmedlem av Norrortssporten PLUS -
För varje medlem går 100 KR tillbaka till föreningslivet – via utmärkelse varje år.

 Teckna ett pluskonto genom att klicka här

TACK!

 

This will close in 20 seconds