Senaste Nyheterna:

SDE nollade Frölunda – Modo väntar i kvartsfinalen

HOCKEY SDE hade förlorat samtliga matcher mot Frölunda denna...

Vallentunas andra period bäddade för vändningen

HOCKEY Vallentuna hade ett 1–3 underläge när klockan hade...

Ineffektivt Väsby föll mot Lindlöven – ”En svidande förlust”

HOCKEY Två raka segrar, ett fungerande spel och gott...

Norrort – Ett steg närmare vinter-OS 2026…

Eller?

Det här är en fråga som har svängt kraftigt fram och tillbaka. Regering och Stockholm stad har visat intresse och därefter visat kalla handen. Ändå står det bara mellan Stockholm och Milano/Cortina i Italien. Från början var det sju städer som hade skickat in en ansökan men en efter en föll de; Turkiets bidrag rekommenderades inte av OS-kommittén och städer såsom Sapporo i Japan, Graz i Österrike och Sion i Schweiz föll bort i processen. Calgary i Kanada föll efter att staden hade genomfört en folkomröstning om de verkligen skulle hålla ett vintermästerskap. När nej-sidan vann meddelade de folkvalda att de inte skulle gå vidare med sin ansökan.

Ett av de ställen i Stockholm som är aktuella för ett vinter-OS arrangemang är Bisslinge i Sollentuna där längdskidåkning och skidskytte. Faktum är att olympiska spel har hållits i Norrort tidigare, det som skedde på grund av speciella omständigheter 1956 när vissa karantänsbestämmelser i Australien ledde till att ridsporterna förlades i Stockholm istället för Melbourne.

Inte aktuell med en folkomröstning i Stockholm

Men att det skulle vara aktuell med en folkomröstning i Stockholm om vinter-OS är inte aktuellt enligt Richard Brisius, Svenska Olympiska Kommitténs kampanjchef. Han menar nämligen att han litar på att de folkvalda politikerna har pejlat av vad Stockholm skulle vilja ha eller inte.

Den kritik som tidigare har funnits att det skulle bli alldeles för dyrt att vara värd för detta mästerskap håller han inte med om. Anledningen för detta är att regeringen tidigare hade gjort en uträkning som idag inte är aktuell: Internationella Olympiska Kommittén har tidigare lagt fram ett nytt reformprogram som inte innebär samma kostnad som det tidigare lades fram. Han menar också därmed att Stockholm inte tar någon ekonomisk risk med att gå vidare med en ansökan.

Osäker regeringsbildning

En sak som har kraftigt försvårat denna process är att Sverige står utan en regering. Detta har lett till att varken regering eller Stockholm stadshus har kunnat ta tag i denna fråga. Hittills har Stockholm stadshus redan sagt nej, men säger sig villig att undersöka den nya beräkningen som SOK har lagt fram. Dock kräver det också att regeringen ger ett klart godkännande att de lämnar en säkerhetsgaranti för arrangemanget.

Trots utan ett klart svar från båda dessa parter har nu Sveriges Olympiska Kommitté åkt till Tokyo för att presentera Stockholms kandidatur inför de andra ländernas olympiska kommittéer. Därefter kommer de att möta rikspolitiker i december för att övertyga dem om att genomföra ansökan – och det snabbt. För det är i juni 2019 som länderna kommer att rösta på om Stockholm kommer att få vinter-OS eller inte. Hittills har den Internationella Olympiska Kommittén sagt att de förstår att svensk politik just nu gör att ansökan står stilla men ger dock en deadline på 11 januari för alla parter att ge ett slutligt svar om de kommer att gå vidare med ansökan.

Tanken är att de flesta av grenarna ska utgå i Stockholm med befintliga arenor, backar och spår som finns i huvudstaden, Solna, Sollentuna och kringliggande områden. Vissa av grenarna kommer också att vara aktuella för Åre, Falun och i Lettland (!). Själva invigningen skulle i sådana fall ske i Friends Arena i Solna. Det är inte första gången som Stockholm har varit aktuell för vinter-OS. Senast var för år 2022 men i sista stund så drog sig Stockholm ur på grund av skenande kostnader. Skulle Stockholm få arrangera vinter-OS blir det tredje gången som Sverige får arrangera olympiska spelen (1912, och 1956, om man även räknar in deltävlingen som hölls i Sollentuna). Italien har redan arrangerat olympiska spel tre gånger så Sverige har en fördel. Och tredje gången gillt betyder tur både i Sverige och Italien

Fokus på ett hållbart vinter-OS

Efter det så har nya reformer lagts fram från IOK som syftar på att vinter-OS ska vara hållbart; kostnaderna ska inte skena och det ska finnas ett värde även efter spelen är slut. Skräckexempel är sådana såsom sommar-OS i Aten eller Peking vars arenor idag inte längre används och sakta men säkert har börjat växa igen.

 

FOTO: Pixabay.com

/Norrortssporten

Senaste

SDE nollade Frölunda – Modo väntar i kvartsfinalen

HOCKEY SDE hade förlorat samtliga matcher mot Frölunda denna...

Vallentunas andra period bäddade för vändningen

HOCKEY Vallentuna hade ett 1–3 underläge när klockan hade...

Ineffektivt Väsby föll mot Lindlöven – ”En svidande förlust”

HOCKEY Två raka segrar, ett fungerande spel och gott...

Viggan chanslösa mot serieledarna

HOCKEY Viggan Hockey fick sig en hockeylektion av serieledarna...
spot_img

Trendar Just Nu

Runnemo och Glasberg lämnar IK Frej Täby

SILLY SEASON – Stommen som fanns i Frej Täby...

5 egenskaper de bästa fotbollsspelarna har gemensamt

Det räcker inte med att ha kontroll över hur...

KLART: Lämnar Väsby – klar för division 2-klubb

HOCKEY Konkurrensen i Väsby Hockey har hårdnat - speciellt...

Håller damfotboll på att bli lika stor som herrfotboll?

Damfotboll växer sig allt större efter att länge ha...

Därför slutade Anders Rylander som ordförande i Stocksund: ”Hade inget annat val”

FOTBOLL Förra veckan meddelade Anders Rylander att han avgår...

SDE nollade Frölunda – Modo väntar i kvartsfinalen

HOCKEY SDE hade förlorat samtliga matcher mot Frölunda denna säsongen. Men det har varit tuffa och tajta matcher. Nu blev det lika jämna tillställning...

Vallentunas andra period bäddade för vändningen

HOCKEY Vallentuna hade ett 1–3 underläge när klockan hade passerat 4:34 i mittperioden. Då vaknade Vallentuna och deras hemmafans fick se laget vända matchen...

Ineffektivt Väsby föll mot Lindlöven – ”En svidande förlust”

HOCKEY Två raka segrar, ett fungerande spel och gott självförtroende. Det var vad Brödernas/Väsby hade med sig när de besökte Lindesberg för att möta...

Hej alla besökare


STÖD NORRORTSSPORTENS BEVAKNING

Vill ni att bevakningen av den lokala sporten ska bli ännu bättre? 

Stöd Norrortssportens arbete och swisha valfritt belopp till: 123 577 09 12

TACK!

 

This will close in 20 seconds