Senaste Nyheterna:

Genrep för norrortslagen i ettan – finns en del fundera på

FOTBOLL I helgen har de tre norrortsklubbarna spelat sina...

Viggan överlägsna – kvar i hockeytvåan

HOCKEY Det blev aldrig dramatiskt i kvalserien till hockeytvåan....

Sollentuna HC tillbaka i hockeyettan

HOCKEY Det var två poängs skillnad när pucken släpptes...

Säsongssystemen i fotboll

Medan den internationella fotbollssäsongen pågår för fullt, är det snart dags för den svenska att avsluta för den här gången. Mindre lokala klubbar har redan haft sina säsongsavslutningar och nu väntar ett uppehåll till dess att man är redo att köra igång igen i vår. Med tanke på klimatet i Sverige pågår den svenska fotbollssäsongen från våren till hösten, vilket är tvärtemot hur säsongerna ligger i de mer sydligt positionerade länderna i Europa – inklusive Storbritannien.

Diskussionen om vilket system som är bäst, höst-vår eller vår-höst, verkar aldrig få ett slut. Genom åren har flera röster som tycker att det borde finnas ett gemensamt system gjort sig hörda, men det är inget som har blivit verklighet. 

För- och nackdelar

Det finns flera argument för varför det ena säsongssystemet är bättre än det andra. Höst-vår är det vanligaste seriesystemet och det finns flera faktorer för varför det skulle vara mer fördelaktigt att följa det. Om alla skulle följa det här systemet skulle alla spelare vara i samma form inför större nationsöverskridande cuper och mästerskap. Det skulle även gälla samma tider för transferfönstren. Men i de länder som har betydligt kallare vintrar och ett hårdare klimat är fotbollsspelande inte idealt på vintern. För det första hade det blivit väldigt dyrt att anpassa alla anläggningar och för det andra är det mer troligt att fler tittar på fotboll när vädret är mildare än när det är minusgrader och snålblåst. 

Systemet höst-vår är samtidigt mer hektiskt än det andra alternativet och Premier League, som är ökänd för sitt tajta spelschema, har inte ens uppehåll över jul och nyår. Nyligen beslutade man sig däremot för att införa ett längre vinteruppehåll från och med nästa säsong. Lagen kommer då att få vila upp sig i två veckor i februari och förhoppningarna är att de brittiska spelarna kommer vara mer utvilade och prestera bättre i sammanhang när de ska representera England. Manchester City, som enligt Betfair sportspel kommer att vinna ligan med oddsen 1,61, är ett av lagen som har välkomnat den nya ändringen även om vissa har sagt att de gärna hade varit lediga under jul- och nyårshelgen. 

Sverige fortsätter vår-höst

Det är svårt att föreställa sig att Sverige skulle börja spela efter systemet höst-vår. Trots att det är stor publik som kommer till höstmatcherna tros det till stor del bero på att de ofta är serieavgörande. Om matcherna inte skulle vara lika högprofilerade skulle många troligtvis stanna hemma framför teven eller läsa om hur det gick när matchen är slut.

De svenska serie- och divisionsspelen leder nu alla mot sina slut. Det ser ut som att AIK kommer att vinna allsvenskan medan HIF ser ut att vinna superettan. Däremot är det ostadigt i botten i både ligorna. I allsvenskan riskerar hela sju lag på att åka ned till botten och kvalplatsen och i superettan utspelas ett liknande scenario. Det innebär att de flesta läktare kommer att vara fyllda i ett par veckor till, trots kylan som börjar att krypa in över landet. 

Senaste

Genrep för norrortslagen i ettan – finns en del fundera på

FOTBOLL I helgen har de tre norrortsklubbarna spelat sina...

Viggan överlägsna – kvar i hockeytvåan

HOCKEY Det blev aldrig dramatiskt i kvalserien till hockeytvåan....

Sollentuna HC tillbaka i hockeyettan

HOCKEY Det var två poängs skillnad när pucken släpptes...

Sollentuna FK:s medvetna val – ”Jobbat mycket med vår identitet”

FOTBOLL Sollentuna FK har jobbat mycket i det dolda...
spot_img

Trendar Just Nu

Runnemo och Glasberg lämnar IK Frej Täby

SILLY SEASON – Stommen som fanns i Frej Täby...

5 egenskaper de bästa fotbollsspelarna har gemensamt

Det räcker inte med att ha kontroll över hur...

KLART: Lämnar Väsby – klar för division 2-klubb

HOCKEY Konkurrensen i Väsby Hockey har hårdnat - speciellt...

Håller damfotboll på att bli lika stor som herrfotboll?

Damfotboll växer sig allt större efter att länge ha...

Därför slutade Anders Rylander som ordförande i Stocksund: ”Hade inget annat val”

FOTBOLL Förra veckan meddelade Anders Rylander att han avgår...

Genrep för norrortslagen i ettan – finns en del fundera på

FOTBOLL I helgen har de tre norrortsklubbarna spelat sina genrep in för säsongstarten kommande helg. Och både Täby FK och Sollentuna FK fick se...

Viggan överlägsna – kvar i hockeytvåan

HOCKEY Det blev aldrig dramatiskt i kvalserien till hockeytvåan. Viggbyholm städade av de sex matcherna som spelades med att vinna samtliga. – Det var skönt...

Sollentuna HC tillbaka i hockeyettan

HOCKEY Det var två poängs skillnad när pucken släpptes i matchen Sollentuna mot IFK Tumba. Ett av lagen skulle spela hockeyettan kommande säsong. Och...

Hej alla besökare


STÖD NORRORTSSPORTENS BEVAKNING

Vill ni att bevakningen av den lokala sporten ska bli ännu bättre? 

Stöd Norrortssportens arbete och swisha valfritt belopp till: 123 577 09 12

TACK!

 

This will close in 20 seconds