Senaste Nyheterna:

Bollstanäs klarade premiärnerverna mot IFK Kalmar

FOTBOLL Premiären avklarad för Bollstanäs SK. Det blev jubel...

Norrortslagen chanslösa – poänglösa i tredje omgången

FOTBOLL Det blev ingen lyckad helg för de tre...

Kapten Carlsson inför semifinal – ”Vara lugna och trygga”

INNEBANDY Täby FC tog sig vidare i slutspelet genom...

Så har den nya svenska spellicensen påverkat sports betting i Sverige

Den nya svenska spellicensen, som trädde i kraft 2019, har haft en påtaglig inverkan på sportsbettingscenen i Sverige. Åtgärden, som syftade till att reglera och säkerställa rättvis spelverksamhet, har resulterat i betydande förändringar för både spelbolag och spelare.

Spelmarknaden i Sverige har förändrats mycket under de senaste fyra åren, med både positiva och negativa förändringar. I denna artikel kommer vi att utforska effekterna av denna nya licens för spel på nätet i Sverige.

Kort om den svenska spellicensen

I Januari 2019 omreglerades den svenska marknaden. Spelmonopolet som tidigare rådde slopades, och privata bolag släpptes in på marknaden. Numera måste spelbolag som vill verka på den svenska marknaden ansöka om licens.

För att få licens måste spelbolagen uppfylla vissa krav. Det innebär att svenska spelare har rätt till reglerat och ansvarsfullt spelande, skydd mot bedrägeri, samt tillgång till trygga betalningslösningar. Dessutom måste varje spelbolag betala skatt på de vinster som bolagen gör.

Färre spelbolag för svenska spelare att välja mellan

Ett av de mest påtagliga resultaten av den nya lagstiftningen är det minskade antalet spelbolag man har att välja från. Många internationella aktörer har valt att dra sig ur den svenska marknaden på grund av de strikta kraven och höga skatteutgifterna. Detta har inneburit att svenska spelare har ett mindre urval av svensklicenserade spelbolag att välja på.

Å ena sidan kan detta innebära en säkrare spelupplevelse, eftersom de spelbolag som finns kvar på marknaden har visat att de kan uppfylla de regler som ställs av den svenska licensmyndigheten. Å andra sidan kan detta begränsa konkurrensen, vilket kan leda till mindre fördelaktiga odds och bonusar för spelarna.

I dagsläget är det endast 60 spelbolag som är licenserade att verka inom Sverige. Och inte alla dessa sajter erbjuder spel på sport, sedan vissa är renodlade casinosajter. Detta har gjort att många svenskar har fått upp ögonen för bettingsidor utan licens från Spelinspektionen. Man spelar alltså i stället på spelbolag med licens på exempelvis Malta eller i Estland.

En högre grad av spelarskydd

Den nya licensen har främst haft som mål att skydda spelarna. Enligt de nya reglerna måste alla licensierade spelbolag erbjuda verktyg för spelgränser, tidsbegränsningar för spel och självexkludering för att förhindra spelberoende. Detta innebär att spelare nu har större kontroll över sitt spelande och kan sätta sina egna gränser.

I enlighet med detta är spelbolagen också skyldiga att övervaka och rapportera eventuellt skadligt spelbeteende. Detta innebär att om en spelare visar tecken på problematiskt spelande, måste spelbolaget vidta åtgärder och ge stöd till spelaren.

Dessa initiativ har varit effektiva i att minska risken för spelberoende och har samtidigt ökat spelarnas förtroende för spelindustrin. Genom att försäkra att spel är både roligt och säkert, skapar den nya lagstiftningen en sundare spelkultur i Sverige.

Hårda regler gällande bonuserbjudanden

En annan betydande effekt av den nya spellicensen är de stränga regler som nu gäller för bonuserbjudanden. Tidigare kunde spelbolag locka med generösa välkomstbonusar och återkommande kampanjer, något som nu är kraftigt begränsat. Med den nya lagen får spelbolag endast erbjuda sina spelare en bonus vid första spelomgången.

Dessa nya regler har fört med sig en viss besvikelse bland spelarna, då bonusar och kampanjer ofta ses som en viktig del av spelupplevelsen. Dock har regleringen också sina fördelar, då det minskar risken för överdrivet spelande och spelberoende. Detta är i linje med licensens övergripande mål – att skapa en säkrare och mer ansvarsfull spelmarknad i Sverige.

Alla svenska spelbolag anslutna till Spelpaus

Ett viktigt inslag i den nya lagstiftningen är att alla licensierade svenska spelbolag måste ansluta sig till det nationella avstängningssystemet, Spelpaus. Detta system ger spelare möjligheten att själva blockera sin tillgång till spel, både online och offline, i Sverige för en viss period eller tills vidare.

Genom att ansluta samtliga spelbolag till Spelpaus säkerställer man att spelare som valt att avstänga sig inte kan kringgå avstängningen genom att byta spelbolag. Detta är ännu ett steg mot ökad spelarsäkerhet och minskad risk för spelberoende.

Att vara ansluten till Spelpaus är också en trygghet för spelbolagen själva. De kan nu vara säkra på att de inte bidrar till spelproblem hos sina kunder, vilket stärker deras varumärken och ökar förtroendet hos spelarna. Spelpaus är en central del av den nya svenska spellicensen och man ska inte underskatta dess bidrag till att skydda svenska spelare.

Slutsats

Den nya svenska spellicensen har utan tvekan förändrat landskapet för sports betting i Sverige. Även om det har inneburit färre val för spelare och strängare regler kring bonusar, har det också lett till en betydligt säkrare och mer ansvarsfull spelmarknad.

Man håller nu spelbolag till högre standarder, vilket i sin tur skyddar spelare från riskerna med överdrivet och problematiskt spelande. Genom att förenkla tillgången till verktyg som spelgränser och självexkludering, samt att säkerställa att alla spelbolag att ansluta sig till Spelpaus, har man skapat en sundare spelmiljö.

För mer information om vad den nya svenska spellicensen innebär för dig som spelare, besök Spelinspektionens hemsida.

Senaste

Bollstanäs klarade premiärnerverna mot IFK Kalmar

FOTBOLL Premiären avklarad för Bollstanäs SK. Det blev jubel...

Norrortslagen chanslösa – poänglösa i tredje omgången

FOTBOLL Det blev ingen lyckad helg för de tre...

Kapten Carlsson inför semifinal – ”Vara lugna och trygga”

INNEBANDY Täby FC tog sig vidare i slutspelet genom...

Brödernas skakade om serieledarna – ”En av säsongens bästa insatser”

HOCKEY Fyra poäng skilde Brödernas/Väsby och serieledarna Kristianstad, när...
spot_img

Trendar Just Nu

Runnemo och Glasberg lämnar IK Frej Täby

SILLY SEASON – Stommen som fanns i Frej Täby...

5 egenskaper de bästa fotbollsspelarna har gemensamt

Det räcker inte med att ha kontroll över hur...

KLART: Lämnar Väsby – klar för division 2-klubb

HOCKEY Konkurrensen i Väsby Hockey har hårdnat - speciellt...

Håller damfotboll på att bli lika stor som herrfotboll?

Damfotboll växer sig allt större efter att länge ha...

Därför slutade Anders Rylander som ordförande i Stocksund: ”Hade inget annat val”

FOTBOLL Förra veckan meddelade Anders Rylander att han avgår...

Bollstanäs klarade premiärnerverna mot IFK Kalmar

FOTBOLL Premiären avklarad för Bollstanäs SK. Det blev jubel och första segervrålen i omklädningsrummet. Det sägs att en bra start i serien är alltid en...

Norrortslagen chanslösa – poänglösa i tredje omgången

FOTBOLL Det blev ingen lyckad helg för de tre norrortslagen i ettan. Stocksund fick åka hem med en 2–4 förlust och med missad straff i...

Kapten Carlsson inför semifinal – ”Vara lugna och trygga”

INNEBANDY Täby FC tog sig vidare i slutspelet genom att slå ut Endre IF i kvartsfinal med 3–0 i matcher. Nu väntar tuffast tänkbara...

Hej alla besökare


STÖD NORRORTSSPORTENS BEVAKNING

Vill ni att bevakningen av den lokala sporten ska bli ännu bättre? 

Stöd Norrortssportens arbete och swisha valfritt belopp till: 123 577 09 12

TACK!

 

This will close in 20 seconds