Senaste Nyheterna:

Bollstanäs klarade premiärnerverna mot IFK Kalmar

FOTBOLL Premiären avklarad för Bollstanäs SK. Det blev jubel...

Norrortslagen chanslösa – poänglösa i tredje omgången

FOTBOLL Det blev ingen lyckad helg för de tre...

Kapten Carlsson inför semifinal – ”Vara lugna och trygga”

INNEBANDY Täby FC tog sig vidare i slutspelet genom...

KRÖNIKA: Har publiken vänt speedway sporten ryggen?

ROSLAGSSPORTEN Publiksiffrorna minskar i Bauhausligan och för Rospiggarnas del är det inget undantag. Säsongen 2018 hade Rospiggarna ett publiksnitt på 4095 åskådare per match enligt ESS vilket bara Smederna överträffade. Piraterna hade sämst publiksnitt på 1282 åskådare.
I fjol 2021 var Rospiggarnas snitt på 1022 över sju hemmamatcher. Slutspelet ej inräknat. Den här säsongen har man bara haft två hemmamatcher varav en blev avbruten men vi kan ju konstatera att det knappast varit nån rusning till arenan och väl inne på arenan behöver man knappast trängas och slåss om sina utvalda platser.
***I hemmapremiären mot Smederna kom det 1085 ***åskådare och i den avbrutna matchen mot Indianerna ska det ha varit 1026 tappra åskådare på plats.
Vad är det då som gör att folk inte går på speedway i samma utsträckning som tidigare? Senast mot Masarna kom drygt 600 personer till matchen på Brovallen. Långt långt ifrån de publikfester det en gång var mellan dessa två lag.
Jag har följt en del trådar både på sociala medier och en del andra speedway sajter där det diskuteras publik tappet och varför. Det har pratats om för höga entrépriser (priserna i ligan ligger mellan 180-220 sek), andra menar att pandemin som drabbade oss fortfarande påverkar antalet besökare, vädret spelar roll enligt andra medan somliga menar att cmores sändningar är den stora boven då folk väljer soffan istället.
Själv var jag en gång i tiden en speedwaynörd som gick på all speedway hemma på det som då hette Orionparken och bussresor eller att i bil en tisdagskväll ta sig till Eskilstuna, Hagfors, Avesta eller Kumla. Mariestad, Linköping eller Gubbängen i Stockholm var absolut inga problem.
 
Inga lokala förankringar
 
Idag är bortaresor helt otänkbart och vad gäller hemmamatcherna så brukar det bli en tre till fyra matcher per år på sin höjd. Jag kan villigt också erkänna att på äldre dagar så är soffan ett rätt skönt alternativ.
Men vad är då den verkliga orsaken då?
Ja jag har absolut inget svar men för egen del då förutom den bekväma soffan så känner jag att Rospiggarna idag (gäller nog de flesta lag) inte har någon lokal förankring bland de sju förarna som representerar Rospiggarna.
Förr fanns det ju ändå förare som t,ex Mikael Teurnberg, Micke Messing, Tomas MessingEinar Kyllingstad även om han kommer från Norge så flyttade han hit och bosatte sig och bor kvar än idag i Hallstavik. Sen har även Andreas Jonsson passerat revy på senare tid och samt andra svenska förare som Per Jonsson Upplands Väsby, Erik Stenlund Uppsala Jimmy Nielsen Stockholm (England) kryddat med två utländska förare var ju inte fy skam.
Idag är vi ju inte ens nära några lokala förare överhuvudtaget och de svenska förarna blir tyvärr färre och de som finns med i laguppställningarna kör ofta som reserver. Vi har ju en regel numera som säger att två av de sju förarna ska vara svenska förare. Sen kan man ju inte sticka under stol med att de utländska förarna som kör i Bauhausligan så är det många som tillhör den absoluta världseliten vilket klubbarna också lockar med.
Självklart är dessa förare oerhört sevärda när de är på plats men för min del sakar jag det lokala inslaget och då menar jag inte enbart en eller två förare som åker runt med nummer 6 eller 7 på ryggen.
 
/BOSSE ANDERSSON
 
Text och bild: Sport mitt i roslagen

Senaste

Bollstanäs klarade premiärnerverna mot IFK Kalmar

FOTBOLL Premiären avklarad för Bollstanäs SK. Det blev jubel...

Norrortslagen chanslösa – poänglösa i tredje omgången

FOTBOLL Det blev ingen lyckad helg för de tre...

Kapten Carlsson inför semifinal – ”Vara lugna och trygga”

INNEBANDY Täby FC tog sig vidare i slutspelet genom...

Brödernas skakade om serieledarna – ”En av säsongens bästa insatser”

HOCKEY Fyra poäng skilde Brödernas/Väsby och serieledarna Kristianstad, när...
spot_img

Trendar Just Nu

Runnemo och Glasberg lämnar IK Frej Täby

SILLY SEASON – Stommen som fanns i Frej Täby...

5 egenskaper de bästa fotbollsspelarna har gemensamt

Det räcker inte med att ha kontroll över hur...

KLART: Lämnar Väsby – klar för division 2-klubb

HOCKEY Konkurrensen i Väsby Hockey har hårdnat - speciellt...

Håller damfotboll på att bli lika stor som herrfotboll?

Damfotboll växer sig allt större efter att länge ha...

Därför slutade Anders Rylander som ordförande i Stocksund: ”Hade inget annat val”

FOTBOLL Förra veckan meddelade Anders Rylander att han avgår...

Bollstanäs klarade premiärnerverna mot IFK Kalmar

FOTBOLL Premiären avklarad för Bollstanäs SK. Det blev jubel och första segervrålen i omklädningsrummet. Det sägs att en bra start i serien är alltid en...

Norrortslagen chanslösa – poänglösa i tredje omgången

FOTBOLL Det blev ingen lyckad helg för de tre norrortslagen i ettan. Stocksund fick åka hem med en 2–4 förlust och med missad straff i...

Kapten Carlsson inför semifinal – ”Vara lugna och trygga”

INNEBANDY Täby FC tog sig vidare i slutspelet genom att slå ut Endre IF i kvartsfinal med 3–0 i matcher. Nu väntar tuffast tänkbara...

Hej alla besökare


STÖD NORRORTSSPORTENS BEVAKNING

Vill ni att bevakningen av den lokala sporten ska bli ännu bättre? 

Stöd Norrortssportens arbete och swisha valfritt belopp till: 123 577 09 12

TACK!

 

This will close in 20 seconds