Senaste Nyheterna:

Sollentunas drömstart bäddade för jubel i premiären

HOCKEY Det blev en rivstart för Sollentuna när säsongen...

Andra perioden fällde Viggan i premiären

HOCKEY Nu har även hockeytvåan dragit i gång. Viggans...

Täby FK:s damer behövde bara 24 minuter

FOTBOLL Det blev inte mycket till spänning när Täby...

KRÖNIKA: Har publiken vänt speedway sporten ryggen?

ROSLAGSSPORTEN Publiksiffrorna minskar i Bauhausligan och för Rospiggarnas del är det inget undantag. Säsongen 2018 hade Rospiggarna ett publiksnitt på 4095 åskådare per match enligt ESS vilket bara Smederna överträffade. Piraterna hade sämst publiksnitt på 1282 åskådare.
I fjol 2021 var Rospiggarnas snitt på 1022 över sju hemmamatcher. Slutspelet ej inräknat. Den här säsongen har man bara haft två hemmamatcher varav en blev avbruten men vi kan ju konstatera att det knappast varit nån rusning till arenan och väl inne på arenan behöver man knappast trängas och slåss om sina utvalda platser.
***I hemmapremiären mot Smederna kom det 1085 ***åskådare och i den avbrutna matchen mot Indianerna ska det ha varit 1026 tappra åskådare på plats.
Vad är det då som gör att folk inte går på speedway i samma utsträckning som tidigare? Senast mot Masarna kom drygt 600 personer till matchen på Brovallen. Långt långt ifrån de publikfester det en gång var mellan dessa två lag.
Jag har följt en del trådar både på sociala medier och en del andra speedway sajter där det diskuteras publik tappet och varför. Det har pratats om för höga entrépriser (priserna i ligan ligger mellan 180-220 sek), andra menar att pandemin som drabbade oss fortfarande påverkar antalet besökare, vädret spelar roll enligt andra medan somliga menar att cmores sändningar är den stora boven då folk väljer soffan istället.
Själv var jag en gång i tiden en speedwaynörd som gick på all speedway hemma på det som då hette Orionparken och bussresor eller att i bil en tisdagskväll ta sig till Eskilstuna, Hagfors, Avesta eller Kumla. Mariestad, Linköping eller Gubbängen i Stockholm var absolut inga problem.
 
Inga lokala förankringar
 
Idag är bortaresor helt otänkbart och vad gäller hemmamatcherna så brukar det bli en tre till fyra matcher per år på sin höjd. Jag kan villigt också erkänna att på äldre dagar så är soffan ett rätt skönt alternativ.
Men vad är då den verkliga orsaken då?
Ja jag har absolut inget svar men för egen del då förutom den bekväma soffan så känner jag att Rospiggarna idag (gäller nog de flesta lag) inte har någon lokal förankring bland de sju förarna som representerar Rospiggarna.
Förr fanns det ju ändå förare som t,ex Mikael Teurnberg, Micke Messing, Tomas MessingEinar Kyllingstad även om han kommer från Norge så flyttade han hit och bosatte sig och bor kvar än idag i Hallstavik. Sen har även Andreas Jonsson passerat revy på senare tid och samt andra svenska förare som Per Jonsson Upplands Väsby, Erik Stenlund Uppsala Jimmy Nielsen Stockholm (England) kryddat med två utländska förare var ju inte fy skam.
Idag är vi ju inte ens nära några lokala förare överhuvudtaget och de svenska förarna blir tyvärr färre och de som finns med i laguppställningarna kör ofta som reserver. Vi har ju en regel numera som säger att två av de sju förarna ska vara svenska förare. Sen kan man ju inte sticka under stol med att de utländska förarna som kör i Bauhausligan så är det många som tillhör den absoluta världseliten vilket klubbarna också lockar med.
Självklart är dessa förare oerhört sevärda när de är på plats men för min del sakar jag det lokala inslaget och då menar jag inte enbart en eller två förare som åker runt med nummer 6 eller 7 på ryggen.
 
/BOSSE ANDERSSON
 
Text och bild: Sport mitt i roslagen

Senaste

Sollentunas drömstart bäddade för jubel i premiären

HOCKEY Det blev en rivstart för Sollentuna när säsongen...

Andra perioden fällde Viggan i premiären

HOCKEY Nu har även hockeytvåan dragit i gång. Viggans...

Täby FK:s damer behövde bara 24 minuter

FOTBOLL Det blev inte mycket till spänning när Täby...

Ödesmatch väntar för Täby FK – ”Måste bli bättre i vårt försvarsspel”

FOTBOLL Det har smugit sig in lite medvindar hos...
spot_img

Trendar Just Nu

Runnemo och Glasberg lämnar IK Frej Täby

SILLY SEASON – Stommen som fanns i Frej Täby...

5 egenskaper de bästa fotbollsspelarna har gemensamt

Det räcker inte med att ha kontroll över hur...

KLART: Lämnar Väsby – klar för division 2-klubb

HOCKEY Konkurrensen i Väsby Hockey har hårdnat - speciellt...

Håller damfotboll på att bli lika stor som herrfotboll?

Damfotboll växer sig allt större efter att länge ha...

Därför slutade Anders Rylander som ordförande i Stocksund: ”Hade inget annat val”

FOTBOLL Förra veckan meddelade Anders Rylander att han avgår...

Sollentunas drömstart bäddade för jubel i premiären

HOCKEY Det blev en rivstart för Sollentuna när säsongen startade under fredagskvällen. På bortaplan, mot SK Iron, fick man en drömstart som fortsatte matchen...

Andra perioden fällde Viggan i premiären

HOCKEY Nu har även hockeytvåan dragit i gång. Viggans premiärlycka föll i andra perioden trots att man inledde målskyttet. Efter en mållös första period skulle...

Täby FK:s damer behövde bara 24 minuter

FOTBOLL Det blev inte mycket till spänning när Täby FK:s damer besökte Uppsala. Bottenlagen Vaksala blev en munsbit för Täbygänget. Det ska spelas i 90...

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Hej alla besökare


Nu har vi gjort en uppfräschning av sidan. Till hösten kommer längre reportage, krönikor och speciella artiklar bli låsta till ett plusabonnemang, detta för att redaktionen utför ett journalistiskt arbete. Så skaffa ett pluskonto redan idag!

Teckna ett pluskonto genom att klicka här

TACK!

 

This will close in 20 seconds