Senaste Nyheterna:

Sollentunas drömstart bäddade för jubel i premiären

HOCKEY Det blev en rivstart för Sollentuna när säsongen...

Andra perioden fällde Viggan i premiären

HOCKEY Nu har även hockeytvåan dragit i gång. Viggans...

Täby FK:s damer behövde bara 24 minuter

FOTBOLL Det blev inte mycket till spänning när Täby...

Förutsäga resultat och satsa på det

Sportspel eller vadslagning heter aktiviteten att förutsäga resultat och satsa på resultatet, att satsa kallas även “betting eller oddsa”, alltså förutsäga och satsa och behöver inte bara vara sportevenemang. Här finns bra exempel på bettingsidor på den svenska marknaden.

Att betta ger oss spänning och vi vill ha rent spel.

Hur mycket det oddsas och bettas varierar mycket beroende på kultur men majoriteten läggs på fotboll, amerikansk fotboll, basket, baseball, hockey, bancykling, bilracing, mixed kampsport och boxning på både amatör- och professionell nivå.

Vadslagning eller betting kan alltså sträcka sig till icke-idrottsevenemang, som dokusåpa tävlingar och politiska val, och även icke-mänskliga tävlingar som hästkapplöpningar, hund racing (greyhound racing). Det är inte ovanligt att webbplatser för spel erbjuder betting för underhållningsevenemang som Grammy Awards, Oscars och Emmy Awards. Dessa vadslagningar höjer spänningen och ger vinst till arrangörerna.

Spelarna placerar sina insatser lagligt, genom en bookmaker/sportbok. Termen ”bok” är en referens till de böcker som används av lånemäklare för att spåra insatser, utbetalningar och skulder. Många lagliga sportsbooks finns online, de drivs över Internet, vanligtvis för att komma runt olika lagar (som lagarna som infördes 2006 som skulle reglera utvalda marknader men påverkade hela marknaden, som Las Vegas, Nevada, eller spelkryssningar genom självbetjäningskiosker. De tar satsningar ”up-front”, vilket innebär att spelaren måste betala spelboken innan satsningen.

Det har förekommit ett antal stora sportspelskandaler eftersom man vill påverka spelens utgång, och dessa har då påverkat sportevenemangens integritet genom olika handlingar, inklusive rakning (spelare som påverkar poängen genom att missa skott med flit), fixering (en spelaråtgärd är fixad), dåliga samtal från funktionärer vid viktiga ögonblick, och övergripande matchfixning (det totala resultatet av evenemanget är fixat). Ett exempel som inkluderar 1919 World Series, det påstådda (och senare erkända) olagliga spelandet av den tidigare basebollspelaren Pete Rose och den tidigare NBA-domaren Tim Donaghy .

Spänningen vill vi alla ha i behåll men allt det där andra som manipulerade resultat och kriminalitet tack vare girighet hoppas vi bekämpas.

Lite extra roligt är det att betting är något som många tycker är roligt och det kan höja nöjet på flertalet sätt när man själv satsat på något annorlunda. Plötsligt har man tagit andras val och beslut till en personligare nivå. Du kan till och med höja spänningen och förväntan och samtidigt försöka gissa på till exempel vem som blir gentlemannen i nästa James Bond film. Kanske är det snart dags att ge en kvinnlig skådespelare den äran.

Senaste

Sollentunas drömstart bäddade för jubel i premiären

HOCKEY Det blev en rivstart för Sollentuna när säsongen...

Andra perioden fällde Viggan i premiären

HOCKEY Nu har även hockeytvåan dragit i gång. Viggans...

Täby FK:s damer behövde bara 24 minuter

FOTBOLL Det blev inte mycket till spänning när Täby...

Ödesmatch väntar för Täby FK – ”Måste bli bättre i vårt försvarsspel”

FOTBOLL Det har smugit sig in lite medvindar hos...
spot_img

Trendar Just Nu

Runnemo och Glasberg lämnar IK Frej Täby

SILLY SEASON – Stommen som fanns i Frej Täby...

5 egenskaper de bästa fotbollsspelarna har gemensamt

Det räcker inte med att ha kontroll över hur...

KLART: Lämnar Väsby – klar för division 2-klubb

HOCKEY Konkurrensen i Väsby Hockey har hårdnat - speciellt...

Håller damfotboll på att bli lika stor som herrfotboll?

Damfotboll växer sig allt större efter att länge ha...

Därför slutade Anders Rylander som ordförande i Stocksund: ”Hade inget annat val”

FOTBOLL Förra veckan meddelade Anders Rylander att han avgår...

Sollentunas drömstart bäddade för jubel i premiären

HOCKEY Det blev en rivstart för Sollentuna när säsongen startade under fredagskvällen. På bortaplan, mot SK Iron, fick man en drömstart som fortsatte matchen...

Andra perioden fällde Viggan i premiären

HOCKEY Nu har även hockeytvåan dragit i gång. Viggans premiärlycka föll i andra perioden trots att man inledde målskyttet. Efter en mållös första period skulle...

Täby FK:s damer behövde bara 24 minuter

FOTBOLL Det blev inte mycket till spänning när Täby FK:s damer besökte Uppsala. Bottenlagen Vaksala blev en munsbit för Täbygänget. Det ska spelas i 90...

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Hej alla besökare


Nu har vi gjort en uppfräschning av sidan. Till hösten kommer längre reportage, krönikor och speciella artiklar bli låsta till ett plusabonnemang, detta för att redaktionen utför ett journalistiskt arbete. Så skaffa ett pluskonto redan idag!

Teckna ett pluskonto genom att klicka här

TACK!

 

This will close in 20 seconds