Senaste Nyheterna:

Bollstanäs klarade premiärnerverna mot IFK Kalmar

FOTBOLL Premiären avklarad för Bollstanäs SK. Det blev jubel...

Norrortslagen chanslösa – poänglösa i tredje omgången

FOTBOLL Det blev ingen lyckad helg för de tre...

Kapten Carlsson inför semifinal – ”Vara lugna och trygga”

INNEBANDY Täby FC tog sig vidare i slutspelet genom...

KRÖNIKA ”Måste ha lag i de högsta serierna i fotboll – oavsett dam eller herr”

Trots att vissa norrortslag har underpresterat, sett till den spelartrupp man haft tillgänglig, har fotbollen i Stockholms norra del fått blomma ut rejält den här säsongen.

Jag tänker bland annat på Täby FK, som var nykomlingar i division 2 förra säsongen, har den här säsongen malt ner sitt motstånd i vissa matcher, men också haft en portion tur.

Sedan har vi IFK Österåker. Laget som åkt hiss mellan division 4 och 3 under ett ex antal säsonger. Nu när man var nykomlingar i division 3 gjorde laget som nog ingen förväntade sig att man skulle göra – kvala sig uppåt i seriesystemet. Först slog man ut Sala FF. Därefter, i ett straffdrama – besegrades division 2-klubben Valbo.

För att inte tala om Bollstanäs SK damer. Dessa tjejer har allt som ofta snubblat på målsnöret. Men i år, när man tog in nya tränare och hade ett sammansvetsande gäng gjorde man vad man skulle. Vann serie trots att det såg illa ut ett tag – slog ut det klassiska fotbollslaget Sunnanå med matchsiffrorna 2-3 och 3-2 totalt 6-4 i kvalet – och spel i elitettan var ett faktum.

Här får man tycka och tänka som man själv vill. Men vinner man en serie då ska man inte behöva kvala för att ta sig upp i seriesystemet.
Nej tydligen gäller detta bara på herrsidan i de högre serierna, bortsett från att ta klivet från Elitettan till OBOS Damallsvenskan. Detta borde Svenska Fotbollförbundet se över omedelbart kan jag tycka. 

Ja, det var det, om att det blomstrat i norrortsfotbollen säsong 2019!

Vi önskar dessa lag som gått uppåt  – all lycka till 2020.

Men en bra fråga som kanske kvarstår – Finns det någon framtid i fotbollen i Stockholms norra del? 

Ja. det vill i alla fall jag tro att det gör. Men då måste norrort ha lag i de högre serierna – oavsett om det är dam eller herrfotboll. När jag säger högre serie, då är det dem som är uppdelade på högst två serie (norra och södra)

I herrfotboll tänker jag på både division 1 och Superettan. Fram till säsong 2019 har vi haft två lag (i de bevakningsområde som Norrortssporten bevakar sedan sajten startade) i dessa serie – Sollentuna FK och IK Frej Täby. Båda lagen spelar sina två viktigaste matcher den här säsongen denna veckan – I fotbollsmunnar kallas det ”mardrömskval”.

Skulle det nu bli så att Frej trillar ur Superettan och Sollentuna FK ur division 1, så ser det inte bra ut för herrfotboll i framtiden i den här regionen – inget lag i näst högsta serien. Det hämmar utvecklingen på ett eller annat sätt. Framför allt har man ju statistik på att när det går bra för en klubb/förening så vill fler barn/ungdomar spela i den klubben.

Visst, det blir extra kul med derbyn i division 1 – Täby FK mot IK Frej – lite som storebror mot lillebror – som kommer dra lite publik. Men för att folk generellt ska gå och se på fotboll behövs det komma mer ”storklubbar” till våra arenor här i norrort och dessutom ha något extra event och inte ”bara” se fotbollsmatchen.

Titta bara på när IK Frej mötte både Hammarby och Djurgården i Svenska Cupen. Så mycket publik (publikrekord på Vikingavallen). I och för sig är det klubbar som gjort sig kända och har fans lite här och var i Sverige. Men ändå…

Därför säger jag att om vi inte har minst ett lag i Superettan – kommer Stockholms norra del att suddas ut från fotbollskartan.

Detta gäller i allra högsta grad damfotbollen. Vi har inte ens funnits på den kartan förrän till kommande säsong (2020), när Bollstanäs ska spela i näst högsta serien – elitettan – där motståndet blir Hammarby och AIK samt nyss degraderade Limhamn-Bunkeflo och Kungsbacka DFF.

/Kenneth Andersson

Senaste

Bollstanäs klarade premiärnerverna mot IFK Kalmar

FOTBOLL Premiären avklarad för Bollstanäs SK. Det blev jubel...

Norrortslagen chanslösa – poänglösa i tredje omgången

FOTBOLL Det blev ingen lyckad helg för de tre...

Kapten Carlsson inför semifinal – ”Vara lugna och trygga”

INNEBANDY Täby FC tog sig vidare i slutspelet genom...

Brödernas skakade om serieledarna – ”En av säsongens bästa insatser”

HOCKEY Fyra poäng skilde Brödernas/Väsby och serieledarna Kristianstad, när...
spot_img

Trendar Just Nu

Runnemo och Glasberg lämnar IK Frej Täby

SILLY SEASON – Stommen som fanns i Frej Täby...

5 egenskaper de bästa fotbollsspelarna har gemensamt

Det räcker inte med att ha kontroll över hur...

KLART: Lämnar Väsby – klar för division 2-klubb

HOCKEY Konkurrensen i Väsby Hockey har hårdnat - speciellt...

Håller damfotboll på att bli lika stor som herrfotboll?

Damfotboll växer sig allt större efter att länge ha...

Därför slutade Anders Rylander som ordförande i Stocksund: ”Hade inget annat val”

FOTBOLL Förra veckan meddelade Anders Rylander att han avgår...
Kenneth Andersson
Kenneth Andersson
Ansvarig utgivare, Reporter & Skribent

Bollstanäs klarade premiärnerverna mot IFK Kalmar

FOTBOLL Premiären avklarad för Bollstanäs SK. Det blev jubel och första segervrålen i omklädningsrummet. Det sägs att en bra start i serien är alltid en...

Norrortslagen chanslösa – poänglösa i tredje omgången

FOTBOLL Det blev ingen lyckad helg för de tre norrortslagen i ettan. Stocksund fick åka hem med en 2–4 förlust och med missad straff i...

Kapten Carlsson inför semifinal – ”Vara lugna och trygga”

INNEBANDY Täby FC tog sig vidare i slutspelet genom att slå ut Endre IF i kvartsfinal med 3–0 i matcher. Nu väntar tuffast tänkbara...

Hej alla besökare


STÖD NORRORTSSPORTENS BEVAKNING

Vill ni att bevakningen av den lokala sporten ska bli ännu bättre? 

Stöd Norrortssportens arbete och swisha valfritt belopp till: 123 577 09 12

TACK!

 

This will close in 20 seconds