Senaste Nyheterna:

SDE nollade Frölunda – Modo väntar i kvartsfinalen

HOCKEY SDE hade förlorat samtliga matcher mot Frölunda denna...

Vallentunas andra period bäddade för vändningen

HOCKEY Vallentuna hade ett 1–3 underläge när klockan hade...

Ineffektivt Väsby föll mot Lindlöven – ”En svidande förlust”

HOCKEY Två raka segrar, ett fungerande spel och gott...

KRÖNIKA ”Måste ha lag i de högsta serierna i fotboll – oavsett dam eller herr”

Trots att vissa norrortslag har underpresterat, sett till den spelartrupp man haft tillgänglig, har fotbollen i Stockholms norra del fått blomma ut rejält den här säsongen.

Jag tänker bland annat på Täby FK, som var nykomlingar i division 2 förra säsongen, har den här säsongen malt ner sitt motstånd i vissa matcher, men också haft en portion tur.

Sedan har vi IFK Österåker. Laget som åkt hiss mellan division 4 och 3 under ett ex antal säsonger. Nu när man var nykomlingar i division 3 gjorde laget som nog ingen förväntade sig att man skulle göra – kvala sig uppåt i seriesystemet. Först slog man ut Sala FF. Därefter, i ett straffdrama – besegrades division 2-klubben Valbo.

För att inte tala om Bollstanäs SK damer. Dessa tjejer har allt som ofta snubblat på målsnöret. Men i år, när man tog in nya tränare och hade ett sammansvetsande gäng gjorde man vad man skulle. Vann serie trots att det såg illa ut ett tag – slog ut det klassiska fotbollslaget Sunnanå med matchsiffrorna 2-3 och 3-2 totalt 6-4 i kvalet – och spel i elitettan var ett faktum.

Här får man tycka och tänka som man själv vill. Men vinner man en serie då ska man inte behöva kvala för att ta sig upp i seriesystemet.
Nej tydligen gäller detta bara på herrsidan i de högre serierna, bortsett från att ta klivet från Elitettan till OBOS Damallsvenskan. Detta borde Svenska Fotbollförbundet se över omedelbart kan jag tycka. 

Ja, det var det, om att det blomstrat i norrortsfotbollen säsong 2019!

Vi önskar dessa lag som gått uppåt  – all lycka till 2020.

Men en bra fråga som kanske kvarstår – Finns det någon framtid i fotbollen i Stockholms norra del? 

Ja. det vill i alla fall jag tro att det gör. Men då måste norrort ha lag i de högre serierna – oavsett om det är dam eller herrfotboll. När jag säger högre serie, då är det dem som är uppdelade på högst två serie (norra och södra)

I herrfotboll tänker jag på både division 1 och Superettan. Fram till säsong 2019 har vi haft två lag (i de bevakningsområde som Norrortssporten bevakar sedan sajten startade) i dessa serie – Sollentuna FK och IK Frej Täby. Båda lagen spelar sina två viktigaste matcher den här säsongen denna veckan – I fotbollsmunnar kallas det ”mardrömskval”.

Skulle det nu bli så att Frej trillar ur Superettan och Sollentuna FK ur division 1, så ser det inte bra ut för herrfotboll i framtiden i den här regionen – inget lag i näst högsta serien. Det hämmar utvecklingen på ett eller annat sätt. Framför allt har man ju statistik på att när det går bra för en klubb/förening så vill fler barn/ungdomar spela i den klubben.

Visst, det blir extra kul med derbyn i division 1 – Täby FK mot IK Frej – lite som storebror mot lillebror – som kommer dra lite publik. Men för att folk generellt ska gå och se på fotboll behövs det komma mer ”storklubbar” till våra arenor här i norrort och dessutom ha något extra event och inte ”bara” se fotbollsmatchen.

Titta bara på när IK Frej mötte både Hammarby och Djurgården i Svenska Cupen. Så mycket publik (publikrekord på Vikingavallen). I och för sig är det klubbar som gjort sig kända och har fans lite här och var i Sverige. Men ändå…

Därför säger jag att om vi inte har minst ett lag i Superettan – kommer Stockholms norra del att suddas ut från fotbollskartan.

Detta gäller i allra högsta grad damfotbollen. Vi har inte ens funnits på den kartan förrän till kommande säsong (2020), när Bollstanäs ska spela i näst högsta serien – elitettan – där motståndet blir Hammarby och AIK samt nyss degraderade Limhamn-Bunkeflo och Kungsbacka DFF.

/Kenneth Andersson

Senaste

SDE nollade Frölunda – Modo väntar i kvartsfinalen

HOCKEY SDE hade förlorat samtliga matcher mot Frölunda denna...

Vallentunas andra period bäddade för vändningen

HOCKEY Vallentuna hade ett 1–3 underläge när klockan hade...

Ineffektivt Väsby föll mot Lindlöven – ”En svidande förlust”

HOCKEY Två raka segrar, ett fungerande spel och gott...

Viggan chanslösa mot serieledarna

HOCKEY Viggan Hockey fick sig en hockeylektion av serieledarna...
spot_img

Trendar Just Nu

Runnemo och Glasberg lämnar IK Frej Täby

SILLY SEASON – Stommen som fanns i Frej Täby...

5 egenskaper de bästa fotbollsspelarna har gemensamt

Det räcker inte med att ha kontroll över hur...

KLART: Lämnar Väsby – klar för division 2-klubb

HOCKEY Konkurrensen i Väsby Hockey har hårdnat - speciellt...

Håller damfotboll på att bli lika stor som herrfotboll?

Damfotboll växer sig allt större efter att länge ha...

Därför slutade Anders Rylander som ordförande i Stocksund: ”Hade inget annat val”

FOTBOLL Förra veckan meddelade Anders Rylander att han avgår...
Kenneth Andersson
Kenneth Andersson
Ansvarig utgivare, Reporter & Skribent

SDE nollade Frölunda – Modo väntar i kvartsfinalen

HOCKEY SDE hade förlorat samtliga matcher mot Frölunda denna säsongen. Men det har varit tuffa och tajta matcher. Nu blev det lika jämna tillställning...

Vallentunas andra period bäddade för vändningen

HOCKEY Vallentuna hade ett 1–3 underläge när klockan hade passerat 4:34 i mittperioden. Då vaknade Vallentuna och deras hemmafans fick se laget vända matchen...

Ineffektivt Väsby föll mot Lindlöven – ”En svidande förlust”

HOCKEY Två raka segrar, ett fungerande spel och gott självförtroende. Det var vad Brödernas/Väsby hade med sig när de besökte Lindesberg för att möta...

Hej alla besökare


STÖD NORRORTSSPORTENS BEVAKNING

Vill ni att bevakningen av den lokala sporten ska bli ännu bättre? 

Stöd Norrortssportens arbete och swisha valfritt belopp till: 123 577 09 12

TACK!

 

This will close in 20 seconds