9.3 C
Stockholm
lördag, juni 15, 2024
HemÖVRIG SPORTOvanliga sporter i Olympiska spelen

Ovanliga sporter i Olympiska spelen

Publicerad:

Liknande artiklar

SDHL:s trotjänare spelar i SDE – oklart med Löwenhielm

HOCKEY Drygt en vecka till midsommar och kanske ytterligare...

Hallsta fast i botten av tabellen

ROSLAGSSPORTEN Säsongens sjunde förlust blev ett faktum under måndagskvällen...

IFK Stocksund gav svar på tal – behövde bara en halvlek

FOTBOLL IFK Stocksund behövde bara en halvlek i hemmamatchen...

Säsongens tredje hemmamatch – Rospiggarnas lag

I morgon (tisdag) är det dags igen – tredje...

Täby FK tillbaka på ruta ett

FOTBOLL Efter två raka segrar för Täby FK. En...

Nu är det lite drygt ett år kvar till nästa Olympiska spel. Då hålls de i Tokyo, Japan, och det blir den 32:a olympiadens sommarspel. Det finns en hel del sporter i OS som är lite mer ovanliga och inte så stora, eller som inte har varit med i OS så länge. Ett exempel är bordtennis. Trots att de flesta av oss är uppvuxna med att bordtennis är en vanlig sport, har den bara varit med i de olympiska sommarspelen sedan 1988. Redan vid sommar-OS i Barcelona 1992 vann Jan-Ove Waldner sitt OS-guld.

Små sporter med få utövare

En annan av de ovanliga sporterna är gång. Olympiska tävlingsgångare kan gå nästan lika snabbt som de flesta motionslöpare. Vad är skillnaden? Det finns två regler: En fot måste alltid vara i kontakt med marken. Dessutom måste det främre benen vara helt rakt från det ögonblick som det rör marken tills dess att gångarens tyngdpunkt passerar över det. Svensk gång är utdöende och nästan helt utan återväxt. I Sverige hör gång till Svenska gång- och vandrarförbundet, medan det i andra länder tillhör respektive friidrottsförbund.

Är tanken på att studsa högt på en trampolin i olympiska spelen otrolig? Inte då. De som tävlar i trampolin hoppar nästan 30 meter upp i luften. De spinner, vänder och vrider sig genom svåra akrobatiska rörelser, och sporten har varit med i OS sedan år 2000. Om man gillar hopp och svängar är BMX-racing kanske något för dig. Det har varit en del av sommar-OS sedan 2008. I det olympiska evenemanget kör åtta förare samtidigt över en bana fylld med hinder, svängar och episka hopp.

Sporter som kan vara med i framtiden

Tidigare generationer växte upp och sparkade en boll i bakgården, men nyare generationer växer upp med spel. Det är en digital kultur som de flesta accepterar, men det innebär också att vi omdefinierar vissa saker. Sport är självklart en av dem. Det är ingen tvekan om att vi i framtiden kommer att betrakta E-sport som vilken sport som helst. E-sport innebär att man tävlar i olika spel, bland annat videospel och mobilspel där spelsidor som unibet.se erbjuder odds.

Det finns många som tror på och hoppas att E-sport kommer att vara med i OS i framtiden. Det pratas redan nu om att det kan bli en uppvisningsgren i OS redan år 2024 i Paris. Talangfulla spelare kan tjäna miljoner och teckna lukrativa sponsringsavtal, precis som i annan sport.

Stora sporter som inte är med i OS

Andra riktigt stora sporter som faktiskt inte är med är bland annat cricket, squash och bowling. Alla de sporterna har miljontals utövare runt om hela världen, men än så länge får de inte vara med i de olympiska spelen. Få sporter kan skryta med att ha en så lång och rik en historia som bowling. Redan de forntida egyptierna tros ha praktiserat en tidig form av spelet, I modern tid har bowling länge varit en av världens mest populära sporter, med uppskattningsvis 100 miljoner utövare världen över.

1979 erkände IOC officiellt Fédération Internationale des Quilleurs som styrande organ för bowling, och organisationen har lobbat för bowling att bli en del av OS sedan dess. De kom väldigt nära år 1988, då bowling inkluderades som en uppvisningsgren, men sedan dess har sporten inte kommit tillbaka.

FOTO: Pixabay.com

Nyhetsbrev

- Få senaste nytt direkt på mailen

- Missa inga tävlingar eller utlottningar

- Följ dina favoritlag i norrort

Senaste nyheter