Senaste Nyheterna:

Wings negativa trend fortsätter – sjätte raka förlusten

HOCKEY Poäng är alltid poäng. Men för Wings del...

Vallentuna fann vinnarvägen igen – krävdes förlängning mot Enköping

HOCKEY Efter hemmaförlusten mot Visby/Roma var det revanschsuget Vallentuna...

SDE hittade tillbaka efter mardrömsstart – Winbos måltorka över

HOCKEY Det började illa för SDE i hemmamatchen mot...

Ett lag i norrort spelar i Allsvenskan inom fem år

Fotboll är Ken Lennaárds vardag som skribent på speltips-sajten Winbets.com. Ett sätt att vara framgångsrik är att identifiera framtidens lag. Och det anser han sig ha gjort med ett lag i norrort.

Som professionell spelare kan jag aldrig sluta förundras över hur ena laget höjs till skyarna och andra laget sågas vid fotknölarna i en match som var helt jämn. Där det enda som skilde var att ena laget satte två av sina chanser och det andra laget bara en av sina chanser, men där ena laget placeras på det högsta berg och det andra laget i den djupaste dal.

Men marginalerna är små och till syvende och sist är det tur som fäller avgörandet. Jag vet att jag tjänar pengar på folks felaktiga uppfattningar, men jag kan inte sluta förundras över hur ensidig rapporteringen oftast är och så gott som alltid bara går på resultatet. Sportjournalisterna har en stor del av skulden där de hyllar och sågar som att det varit ett krig som utkämpats, men inget nytt under solen där.

Det är jämnt på toppen och trång på bergets spets. Till exempel är det bara tre Stockholmsklubbar som vunnit SM-guld i fotboll. AIK och Djurgården har 11 guld var, och Hammarby har 1 guld. Ett guld som egentligen borde gått till Djurgården 2001 om inte Stefan Rehns mål blivit felaktigt bortdömt. Små marginaler som sagt.

Tre svenska mästare är skralt jämfört med till exempel Göteborgs 5 mästarklubbar: IFK Göteborg, Örgryte IS, GAIS, Fässbergs IF och Göteborgs IF. De har haft flera klubbar i Allsvenskan än så: Västra Frölunda IF, BK Häcken, Gårda BK, Redbergslids IK.

Stockholm har haft det lite svårare att få upp lag i på den högsta bergstoppen. Förutom de nämnda har även IF Brommapojkarna, Westermalms IF och Reymersholm IK lyckats. Pendeltåget går förvisso till Södertälje och förbi, men inte vill vi väl räkna in Assyriska och Syrianska för det?

Nålsögat år litet och många känner sig kallade, men det är ändå många stolpe-ut som gjort att vi inte haft fler Stockholmsklubbar i Allsvenskan. Det finns många fina klubbar från norrort som varit nära, men tyvärr fallit på mållinjen.

Hur ser framtiden ut? Finns det något hopp om att få upp ett lag från de norra förorterna i Allsvenskan inom en femårsperiod. Det tycker jag absolut. Och det finns ett lag som är solklar favorit att ta det sista steget enligt mig.

IK Frej

Klubben bildades så sent som 1968 och bygger från grunden och på rätt sätt. År 2006 gick de upp till Division 2 Norra Svealand. År 2010 gick de upp till Division 1 Norra. Och år 2014 tog de sig till Superettan via kval. De kom 10:a förra säsongenen och ligger på 14:e och kvalplats i år. Men spelet har sett bättre ut än resultatet och min analys är att de klarar sig kvar.

Trenden talar sitt tydliga språk. Inom fem år spelar IK Frej i Allsvenskan. Det behövs givetvis tur på vägen och det kan ta några år extra, men det är laget som har bäst förutsättningar av alla i de norra förorterna för att ta sig upp till toppen.

Frej betyder frö och de har verkligen sått rätt ute i Täby Kyrkby. Frej är också den fornnordiska fruktbarhetsguden så skörden har chans att bli bra på Vikingavallen. Namnet på arenan behöver nog ingen vidare förklaring.

IK Frej har en mycket fin ungdomsverksamhet och det är en absolut förutsättning i dagens tuffa ekonomiska verklighet. IK Frej har tre spelare i A-laget ur de egna leden. De har ytterligare fem spelare från norrort, vilket visar på en bredare lokalgeografisk förankring och det är också viktigt.

Som grädde på moset har de även ett fint samarbete med Djurgårdens IF. Kanske det viktigaste av allt, där spelare av hög Superettanklass kan lånas in för att stabilisera positionen i baslägret. Spelare som har rutin från höga höjder. Sådana hjälpbärare används när berg i Himalaya ska bestigas och kallas för Sherpas. När det är i form av fotbollsspelare kan de dessutom utvecklas till framstående profiler som kan lyfta IK Frej över sista trappsteget.

Det kan ta några år att växa till sig i Superettan, men IK Frej har genom hela historien visat att de växer långsamt men stadigt. Inom fem år tror jag att de förberett sig klart på det sista baslägret och är redo att attackera toppen. Och jag tror de kommer bestiga Mount Allsvenskan.

/Ken Lennaárd

Ken Lennaárd är en av Sveriges mest kända pokerspelare och driver idag sajten Winbets.com. Han är uppvuxen i Akalla och hjärtat klappar alltid extra för lag från norrorten.

Senaste

Wings negativa trend fortsätter – sjätte raka förlusten

HOCKEY Poäng är alltid poäng. Men för Wings del...

Vallentuna fann vinnarvägen igen – krävdes förlängning mot Enköping

HOCKEY Efter hemmaförlusten mot Visby/Roma var det revanschsuget Vallentuna...

SDE hittade tillbaka efter mardrömsstart – Winbos måltorka över

HOCKEY Det började illa för SDE i hemmamatchen mot...

Täby FC:s herrar på nedflyttningsplats

INNEBANDY 25 oktober då tog Täby FC:s herrar sin...
spot_img

Trendar Just Nu

Runnemo och Glasberg lämnar IK Frej Täby

SILLY SEASON – Stommen som fanns i Frej Täby...

5 egenskaper de bästa fotbollsspelarna har gemensamt

Det räcker inte med att ha kontroll över hur...

KLART: Lämnar Väsby – klar för division 2-klubb

HOCKEY Konkurrensen i Väsby Hockey har hårdnat - speciellt...

Håller damfotboll på att bli lika stor som herrfotboll?

Damfotboll växer sig allt större efter att länge ha...

Därför slutade Anders Rylander som ordförande i Stocksund: ”Hade inget annat val”

FOTBOLL Förra veckan meddelade Anders Rylander att han avgår...

Wings negativa trend fortsätter – sjätte raka förlusten

HOCKEY Poäng är alltid poäng. Men för Wings del har det visat sig vara oerhört svårt att vinna matcher. Söndagsmatchen borta mot Eskilstuna Linden...

Vallentuna fann vinnarvägen igen – krävdes förlängning mot Enköping

HOCKEY Efter hemmaförlusten mot Visby/Roma var det revanschsuget Vallentuna som begav sig till Enköping för match. Det skulle visa sig bli tuffare än man...

SDE hittade tillbaka efter mardrömsstart – Winbos måltorka över

HOCKEY Det började illa för SDE i hemmamatchen mot Leksand. Dalagänget tog ledningen, när det hade gått 25 sekunder av matchen, efter en märklig...

Hej alla besökare


STÖD NORRORTSSPORTENS BEVAKNING

Vill ni att bevakningen av den lokala sporten ska bli ännu bättre? 

Stöd Norrortssportens arbete och swisha valfritt belopp till: 123 577 09 12

TACK!

 

This will close in 20 seconds