Det är kul att åka utomlands och komma bort från vardagen, men det betyder inte att man vill slippa alla sina vanor hemifrån. Om du älskar ishockey och inte vill missa när favoritlaget spelar kan du använda dig av en VPN.

VPN-tjänster är en smidig lösning för dig som vill titta på svensk ishockey var du än befinner dig i världen. Här går vi igenom hur det går till och vad du bör tänka på innan du väljer en VPN.

Använd en VPN-tjänst för slippa geoblockeringar

Majoriteten av alla streamingplattformar geoblockerar sitt innehåll på grund av upphovsrättsskäl. Det innebär att bara personer som befinner sig i samma land kan streama innehållet. Men med en VPN-tjänst kan du komma undan geoblockeringen, eftersom det ser ut som att du befinner dig i Sverige när du använder en svensk server.

Är VPN lagligt?

Ja, det är helt lagligt att använda en VPN-tjänst. Ibland kan plattformarna som sänder ishockeymatcher ha särskilda regler kring användningen av VPN-tjänster, men i regel är det tillåtet. 

Så fungerar en VPN-tjänst

En VPN (virtuellt privat nätverk) skapar en krypterad tunnel som din data skickas genom och du blir uppkopplad mot internet genom en annan server som drivs av en VPN-värd. Det gör att VPN-tjänsten blir källan för din data och du kan därför surfa anonymt. Läs mer i detalj om hur en VPN fungerar på makeitsecure.org/sv

Se till att din VPN har svenska servers

Om du vill titta på svensk tv utomlands och svenska ishockeymatcher måste du se till att VPN-tjänsten har svenska servers som du kan koppla upp dig mot. Helst fler än en, eftersom en del servers kan vara snabbare än andra.

Hastigheten på servern bör vara hög

En del VPN-tjänster är långsammare än andra, så välj en VPN som har snabba hastigheter. Tänk på att det går snabbare om servern ligger närmare dig, så genom att välja en VPN-tjänst med många olika servrar att välja mellan kan du få en snabbare tjänst. En del VPN-tjänster kan även koppla upp dig till den snabbaste servern automatiskt.

Din säkerhet ska vara prioriterad

Du är säkrare när du surfar med en VPN-tjänst, men det är ändå viktigt att tjänsten i sig håller din data säker. En del kostnadsfria VPN-tjänster kompromissar med säkerheten genom att tumma på infrastrukturen och användarnas integritet. Välj därför en VPN som prioriterar din säkerhet.

Krypteringen bör vara bra

En bra VPN-tjänst krypterar trafiken mellan de säkra VPN-servrarna och din dator. Det gör att en tredje part inte kan läsa den, som till exempel internetleverantören. Krypteringen får gärna vara 256-bits och allra minst 128-bits. 

Priset för tjänsten ska inte vara för högt

Om du hittar en VPN som är en kombination av allt ovanför tillsammans med ett bra pris så är det perfekt. En VPN-tjänst behöver inte kosta mycket för att vara bra, men det kan vara värt att betala lite extra för att få en bra streamingupplevelse. 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här