Senaste Nyheterna:

Genrep för norrortslagen i ettan – finns en del fundera på

FOTBOLL I helgen har de tre norrortsklubbarna spelat sina...

Viggan överlägsna – kvar i hockeytvåan

HOCKEY Det blev aldrig dramatiskt i kvalserien till hockeytvåan....

Sollentuna HC tillbaka i hockeyettan

HOCKEY Det var två poängs skillnad när pucken släpptes...

Skidåkning i Kroatien

Det senaste decenniet har Kroatien blivit ett av de mest populära resmålen i Europa och landet har återhämtat sig till fullo efter krigsåren. Många svenskar väljer att åka till de vackra stränderna och det är otroligt populärt att segla i Kroatien. Split har flera gånger utsetts till en av Europas bästa semesterorter, men det är inte bara sommaräventyr som lockar turister. En vintersemester är populärt för skidåkare som vill åka utför i de kroatiska bergen.

Janica och Ivica Kostelić

Kroatien har blivit ganska känt för sin skidåkning de senaste åren och det beror främst på det slalomåkande syskonparet Janica och Ivica Kostelić . Janica skrev in sig i skidåkningens historia när hon vann tre guld och ett silver i olympiska vinterspelen 2002. År 2006 vann hon dessutom en “Grand Slam”, men följande år lade hon tyvärr ner karriären för gott vid 25 års ålder. Hennes bror Ivica har vunnit 26 världscuptävlingar och kommit på pallen 60 gånger. VM 2003 vann han guld i slalom. Flera yngre kroatiska förmågor har följt efter syskonen Kostelic. Danki Marinelli, Istok Rodeš, Ana Jelušić, Nika Fleiss och Ivan Ratkić har alla deltagit i OS och fått bra placeringar. Kroatisk skidåkning ser därmed ut att gå mot en ljus framtid.

Skidorter i Kroatien

Det finns framförallt två skidorter som är värda ett besök under vintern, Platak och Bjelolasica.

Platak är en mycket populär skidort som ligger i ett bergsområde med mycket skog. I Platak finns det ett skidområde som används av cyklister och vandrare under sommaren. På vintern kan skidåkare i alla åldrar hitta backar med en passande svårighetsgrad. Både nybörjare och erfarna skidåkare kan åka skidor här.

Den mest kända skidorten är Bjelolasica som ligger sydväst om Zagreb. Kroatiens olympiska kommitté samlas här och det gör även det kroatiska alpina landslaget som tränar i backarna. Janica Kostelić började dessutom träna utförsåkning i Bjelolasicas backar. Den olympiska arenan Bjelolasica har mest medelsvåra backar som består av pisterna Croata och sex andra backar. Den längsta av backarna är cirka 1,7 km. Flera kroater anser att Bjelolasica är Kroatiens bästa skidort och att det är det enda stället som erbjuder åkning på riktigt bra snö.

Europas nya skiddestination?

Kommer då Kroatien att bli Europas främsta skiddestination i framtiden? Tyvärr så har landet naturen emot sig för att erbjuda riktigt spektakulär skidåkning. Kroatiens berg är otroligt vackra, men de är inte höga och det finns inte glaciärer eller områden med ett garanterat snötäcke året runt. Backarna är dessutom inte särskilt långa och många av landets berg ligger vid havet, så när snön faller mjuknar den fort och smälter. De kroatiska bergens klimatiska förutsättningar, altitud och geografiska position kan tyvärr inte tävla med andra destinationer som Alperna. Ett kortare besök för den vackra naturens skull kan dock rekommenderas.

FOTO: Pixabay.com

Senaste

Genrep för norrortslagen i ettan – finns en del fundera på

FOTBOLL I helgen har de tre norrortsklubbarna spelat sina...

Viggan överlägsna – kvar i hockeytvåan

HOCKEY Det blev aldrig dramatiskt i kvalserien till hockeytvåan....

Sollentuna HC tillbaka i hockeyettan

HOCKEY Det var två poängs skillnad när pucken släpptes...

Sollentuna FK:s medvetna val – ”Jobbat mycket med vår identitet”

FOTBOLL Sollentuna FK har jobbat mycket i det dolda...
spot_img

Trendar Just Nu

Runnemo och Glasberg lämnar IK Frej Täby

SILLY SEASON – Stommen som fanns i Frej Täby...

5 egenskaper de bästa fotbollsspelarna har gemensamt

Det räcker inte med att ha kontroll över hur...

KLART: Lämnar Väsby – klar för division 2-klubb

HOCKEY Konkurrensen i Väsby Hockey har hårdnat - speciellt...

Håller damfotboll på att bli lika stor som herrfotboll?

Damfotboll växer sig allt större efter att länge ha...

Därför slutade Anders Rylander som ordförande i Stocksund: ”Hade inget annat val”

FOTBOLL Förra veckan meddelade Anders Rylander att han avgår...

Genrep för norrortslagen i ettan – finns en del fundera på

FOTBOLL I helgen har de tre norrortsklubbarna spelat sina genrep in för säsongstarten kommande helg. Och både Täby FK och Sollentuna FK fick se...

Viggan överlägsna – kvar i hockeytvåan

HOCKEY Det blev aldrig dramatiskt i kvalserien till hockeytvåan. Viggbyholm städade av de sex matcherna som spelades med att vinna samtliga. – Det var skönt...

Sollentuna HC tillbaka i hockeyettan

HOCKEY Det var två poängs skillnad när pucken släpptes i matchen Sollentuna mot IFK Tumba. Ett av lagen skulle spela hockeyettan kommande säsong. Och...

Hej alla besökare


STÖD NORRORTSSPORTENS BEVAKNING

Vill ni att bevakningen av den lokala sporten ska bli ännu bättre? 

Stöd Norrortssportens arbete och swisha valfritt belopp till: 123 577 09 12

TACK!

 

This will close in 20 seconds