Svenska innebandyförbundet och klubbarna i SSL är överens. I alla fall nästan överens. Klubbarna som satte press på innebandyförbundet kommer inte att starta en egen piratliga inför kommande säsong. Man har istället enats om att behålla SSL som den högsta ligan och att man ska arbeta vidare för att komma överens om vad som är bäst för svensk innebandy.

Långdragen konflikt

Det hela startade i höstas när man skulle förhandla om ett nytt avtal om rättigheterna till SSL. Svenska innebandyförbundet (SIBF) och föreningen svenska superligan (FSSL), som representerar SSL-klubbarna, skulle förhandla om de immateriella rättigheterna och enligt det gamla avtalet skulle dessa rättigheter lämnas över till FSSL. Men det ville inte innebandyförbundet.

Enligt SIBF hade och har föreningen inte förutsättningarna att hantera rättigheterna som berör hela innebandy-Sverige. De två parterna har sedan dess gått ut offentligt med olika pressmeddelanden för att ge sin syn och de har vid flertalet gånger skiljt sig åt. FSSL hotade till och med att starta en egen liga om de inte fick igenom sina krav. Nu har man däremot enats om att försöka fortsätta framåt tillsammans. FSSL kommer inte att starta en ny liga och SIBF ska försöka ge FSSL större inflytande i frågan om rättigheterna. Förbundsstyrelsen för det svenska innebandyförbundet meddelade den 8 mars att man hade kommit överens om att föreningarna ska anmäla sig till förbundsserierna och att man kommer fortsätta att leta efter en långsiktig lösning

Topplacering i dam-SSL

För innebandy-fansen börjar det att dra ihop sig. Den 27 april är det SM-final på Globen på både damsidan och herrsidan. Förra året var det Umeåklubben IKSU som blev svenska mästarinnor och de ser ut att kunna göra om bedriften. Däremot ligger Täby FC dem hack i häl och det skiljer bara 15 poäng mellan fjärdeplatsen och förstaplatsen. I mellan jagar KAIS Mora och Pixbo med 58 respektive 54 poäng. Nyligen vann Täby-tjejerna mot bottenklubben Göteborg, vilket gjorde att de knappade in ännu mer på topp tre. 

Ingen av Norrortssportens lokala herrklubbar finns med i SSL,  i alla fall inte den här säsongen. Istället är det Storvreta IBK som ser ut att vinna SM-guldet, igen. Enligt oddsen (1,50) hos det svenska casino- och bettingbolaget Mr Green co, som har fått bra omdömen av över 900 användare på recensionssajten Trustpilot och som är nominerad till tre priser under Swedish Game Awards, är Storvreta förhandsfavoriter framför IBF Falun och Mullsjö AIS. De leder ligan med 77 poäng. 

Svensk innebandys framtid

Med så lite av säsongen kvar är det lätt att titta framåt. Hur svensk innebandy kommer att se ut rent praktiskt återstår att se och dusterna mellan FSSL och SIBF är förmodligen inte slut. Intresset för innebandy kommer i alla fall inte att svika, inte när herrarna lyckades vinna VM-silver i slutet av förra året och damerna ska försöka försvara sitt guld i Schweiz i december.

Vad vi kan göra nu är att hålla tummarna för en topp-3 placering för Täby FC, en fortsatt andraplats, eller förhoppningsvis förstaplats, för Vallentuna IBK i division 3 norra och ytterligare bra placeringar för de andra lokala bandyklubbarna. 

Foto: Timo Peter Grönlund

/Norrortssporten

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här