Senaste Nyheterna:

Ingen rolig kväll i Gävle för SDE

HOCKEY SDE fick sig en rejäl funderar efter sin...

Krysset mot Stocksund – Österåker blir sämst tvåa i serien

FOTBOLL Det var seriefinal i herrfotbollens division 2 norra...

KRÖNIKA: Ledsen Vallentuna Hockey – ni degraderas

Nu börjar hockeyfebern stiga i norrort. I vissa hockeylador har...

Hur viktigt är det med strategier inom fotboll?

Nu när våren är här på allvar är det hög tid för att ta upp fotbollssäsongen. I många ligor är den redan i gång för fullt. De flesta känner väl till att fotboll är en lagsport med elva spelare på planen. Det brukar ofta sitta några avbytare vid sidan av planen också. Men vilka är de andra som häckar inne i avbytarbåset och vilken roll ha de i laget? Jo, beroende på hur stort laget är så brukar det finnas ett team runt laget som hjälper till. Det minsta som laget brukar ha är en tränare. Hur många anställda som sen finns knutna till ett lag kan nog i stort sett vara oändligt. De stora, framgångsrika lagen i Europa har hundratals personer runt sig som ser till att spelarna kan helt koncentrera sig på spelet.

Så hur spelar man fotboll egentligen? Går spelarna bara ut på planen och spelar lite som de känner för eller är det nödvändigt att gå igenom spelet innan man går ut på plan och lägga upp en strategi? Hur viktigt är strategi egentligen när det kommer till att spela fotboll?

Lag eller individ

Att börja med att lägga upp strategier är en viktig del av alla våra största sporter som ishockey, innebandy och e-sport. Inom fysiska lagsporter är det ofta tränaren som lägger upp strategier och sen implementerar det på laget. När det kommer till individuella sporter, som en del grenar inom e-sport, till exempel poker, är det ofta den enskilda spelaren själv som lägger upp strategier för sitt spel. Just inom poker finns en del beprövade strategier som många spelare väljer att följa. Med lite personlig modifikation då, vill säga. Det kan röra sig om hur mycket man ska satsa men också hur man ska läsa av och reagera på sina motspelares drag. Lite samma strategi gäller för all annan sport också. De strategier som dragits upp innan spelets början kan därmed inte alltid följas till punkt och pricka under spelets gång.

Militära begrepp

Ordet strategi kommer från grekiskans strategos och det var från början en militär term. Taktik är också det en term lånad från det militära. Om strategin har med vinst att göra så är det taktik som tar dig dit. För en fotbollsklubb handlar det ofta om att dra upp en strategi som ska nås genom olika taktiker. Precis som inom det militära krävs samarbete för att laget ska lyckas göra mål. Vad skulle anfallsspelaren vara om inte målvakten vaktade målet, eller om inte backspelaren kunde spela upp bollen? Det säger sig självt att elva spelare på planen samtidigt kräver någon form av strategi för att fungera.

Olika plan

Inom fotboll dras det upp strategier på flera olika plan. Det tas till exempel fram strategier för svensk fotboll i en speciell flerårsplan. Den har bland annat som mål att fotbollen ska vara tillgänglig för alla i landet. Att sporten ska vara jämlik och arbeta för mångfald. Den innehåller även strategier som innefattar svensk fotboll i ett internationellt perspektiv. Det vill säga hur vi ska göra för att få fram ett framgångsrikt landslag. Det övergripande målet med strategin för svensk fotboll är folkhälsa och ett levande föreningsliv som skapar engagemang och ett levande Sverige.

Taktik

Till sist kommer vi till strategin för det enskilda fotbollslaget. Ett lag kan så klart ha en strategi för hela säsongen, till exempel att kunna ta sig upp en division eller att vinna SM-guld. Sen gäller det att följa sina långtgående, så väl som kortvariga strategier för att försöka nå målet. Inför varje match är det taktiken som blir viktig, till exempel att laget måste se till att förflytta sig i sidled och inte bara i djupled. Detta för att hela tiden försöka att skapa fria ytor att spela på. Varje enskild spelare kommer säkert också ha sina specifika taktiker att ta till under matchen. För stora lag i de europeiska topp-ligorna finns så klart ett helt team som jobbar med detta. Varje spelare har då också sina egna strategier och taktiker att följa. Rör det sig om ett Korpen-lag med ett kompisgäng kanske det räcker med lite genomgång vid sidan av planen innan man rusar in. Fotboll är en mångfacetterad sport som spelas på många olika plan och därför skiljer sig också strategierna åt. Ett som är säkert är dock att strategier är viktiga för all fotboll.

Senaste

Ingen rolig kväll i Gävle för SDE

HOCKEY SDE fick sig en rejäl funderar efter sin...

Krysset mot Stocksund – Österåker blir sämst tvåa i serien

FOTBOLL Det var seriefinal i herrfotbollens division 2 norra...

KRÖNIKA: Ledsen Vallentuna Hockey – ni degraderas

Nu börjar hockeyfebern stiga i norrort. I vissa hockeylador har...

Täby FC:s hemmapremiär blev en suddenrysare

INNEBANDY Säsongen för Täby FC började på topp. Storseger,...
spot_img

Trendar Just Nu

Runnemo och Glasberg lämnar IK Frej Täby

SILLY SEASON – Stommen som fanns i Frej Täby...

5 egenskaper de bästa fotbollsspelarna har gemensamt

Det räcker inte med att ha kontroll över hur...

KLART: Lämnar Väsby – klar för division 2-klubb

HOCKEY Konkurrensen i Väsby Hockey har hårdnat - speciellt...

Håller damfotboll på att bli lika stor som herrfotboll?

Damfotboll växer sig allt större efter att länge ha...

Därför slutade Anders Rylander som ordförande i Stocksund: ”Hade inget annat val”

FOTBOLL Förra veckan meddelade Anders Rylander att han avgår...

Ingen rolig kväll i Gävle för SDE

HOCKEY SDE fick sig en rejäl funderar efter sin femte match för säsongen. Silvermedaljörerna Brynäs, i sin hemmaborg under onsdagskvällen, blev en för svår...

Krysset mot Stocksund – Österåker blir sämst tvåa i serien

FOTBOLL Det var seriefinal i herrfotbollens division 2 norra Svealand. Stocksund mot Österåker. Nu fick lagen dela på poängpotten, vilket kan glädja Österåkergänget. Seriefinalen mellan...

KRÖNIKA: Ledsen Vallentuna Hockey – ni degraderas

Nu börjar hockeyfebern stiga i norrort. I vissa hockeylador har det redan dragit i gång. Men för hockeyettan är det i helgen som premiären drar...

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Hej alla besökare


Nu har vi gjort en uppfräschning av sidan. Till hösten kommer längre reportage, krönikor och speciella artiklar bli låsta till ett plusabonnemang, detta för att redaktionen utför ett journalistiskt arbete. Så skaffa ett pluskonto redan idag!

Teckna ett pluskonto genom att klicka här

TACK!

 

This will close in 20 seconds