Senaste Nyheterna:

Bollstanäs klarade premiärnerverna mot IFK Kalmar

FOTBOLL Premiären avklarad för Bollstanäs SK. Det blev jubel...

Norrortslagen chanslösa – poänglösa i tredje omgången

FOTBOLL Det blev ingen lyckad helg för de tre...

Kapten Carlsson inför semifinal – ”Vara lugna och trygga”

INNEBANDY Täby FC tog sig vidare i slutspelet genom...

Låt Boule förgylla din fritid

Många äldre personer som gått i pension pratar ofta om hur de hittat nya intressen på ålderns höst. För en del så handlar det om hur kortspel blivit ett vanligt inslag i livet med mycket fritid. Andra föredrar utomhusaktiviteter som att spela golf eller segla.

Något som blivit mer och mer populärt på senare år är att spela boule på din fritid. Det kan vi se inte minst med alla boulebanor som byggs i flera städer runt om i landet. På grund av sin inte allt för höga intensitet, så är boule som bekant en lämplig sport för just äldre. Men givetvis ingen begränsning för att även unga ska kunna spela det. Vilket verkar vara en trend som är påväg uppåt.

Boule – det perfekta sällskapsspelet i trädgården

När det kommer till sällskapsspel utomhus, om vi nu kan klassa dem så, så är kubb lite av en ohotad etta i det avlånga landet Sverige. Idag hittar vi ett kubbspel i var mans hus känns det som. Kubb är likt boule, ett spel som går snabbt att sätta upp. Här är till och med boule enklare än kubbet, förutsatt att du inte vill ha en riktig proffsbana. Utan nöjer dig med gräset på bakgården. Detta gör att du snabbt kan komma igång med spelet tillsammans med dina nära och kära. Medan du tar undan maten från bordet, kan någon annan snabbt sätta upp ett spel i trädgården.

Som sagt så är boule inte helt olikt kubb i sin enkelhet. Ganska många brukar ha en plastliknande uppsättning av boulespel hemma. Något som gör att det går smidigt att spela på exempelvis bakgården. Men med tillgång till en liten grusplan, så går det ganska snabbt och smidigt att komma igång även med en riktigt uppsättning boulebollar.

Att spela boule på en professionell nivå

Precis som att du kan tävla i kubb, så finns det även tävlingsspel när det kommer till boule. Lite beroende på vilken kommun du bor i, så finns det mindre eller större bouleklubbar att ansluta till. De flesta har en nybörjargrupp där du som känner dig lite osäker kan testa på att spela. Sedan förekommer det även seriespel i form av korpligor och så i många kommuner.

Oavsett vad din ambition är med ditt boulespel, så finns det alla möjligheter att utvecklas. Ett första steg kan alltså vara att kontakta din lokala klubb. Så kan de berätta mer om vilka möjligheter som finns i närheten av där du bor.

Lär dig reglerna på nätet

Även om reglerna kan verka enkla när du kikar på några som spelar boule. Så kan det ändå vara en idé att faktiskt kolla upp vilka regler som faktiskt finns i sporten. Speldynamiken i sig går som sagt snabbt för de flesta att förstå sig på. Men det finns en del regler som kan vara bra att känna till och därför kolla upp innan du spelar. Precis som med de flesta spel som har ett tävlingsinslag, så är det en förutsättning att deltagarna är överens om reglerna. Om inte annat för att du ska ha ett trevligt nöje när du väl spelar.

Idag finns det flera ställen där du kan hitta information kring boule och dess regler. På YouTube hittar du flera instruktionsvideos som förklarar just detta samt ger tips kring hur du kan utveckla just ditt spel.

Oavsett om det är på din fritid eller på ett mer professionellt plan, så är boule en fantastiskt rolig sport som skapar glädje och gemenskap på samma gång.

FOTO: Pixabay.com

Senaste

Bollstanäs klarade premiärnerverna mot IFK Kalmar

FOTBOLL Premiären avklarad för Bollstanäs SK. Det blev jubel...

Norrortslagen chanslösa – poänglösa i tredje omgången

FOTBOLL Det blev ingen lyckad helg för de tre...

Kapten Carlsson inför semifinal – ”Vara lugna och trygga”

INNEBANDY Täby FC tog sig vidare i slutspelet genom...

Brödernas skakade om serieledarna – ”En av säsongens bästa insatser”

HOCKEY Fyra poäng skilde Brödernas/Väsby och serieledarna Kristianstad, när...
spot_img

Trendar Just Nu

Runnemo och Glasberg lämnar IK Frej Täby

SILLY SEASON – Stommen som fanns i Frej Täby...

5 egenskaper de bästa fotbollsspelarna har gemensamt

Det räcker inte med att ha kontroll över hur...

KLART: Lämnar Väsby – klar för division 2-klubb

HOCKEY Konkurrensen i Väsby Hockey har hårdnat - speciellt...

Håller damfotboll på att bli lika stor som herrfotboll?

Damfotboll växer sig allt större efter att länge ha...

Därför slutade Anders Rylander som ordförande i Stocksund: ”Hade inget annat val”

FOTBOLL Förra veckan meddelade Anders Rylander att han avgår...

Bollstanäs klarade premiärnerverna mot IFK Kalmar

FOTBOLL Premiären avklarad för Bollstanäs SK. Det blev jubel och första segervrålen i omklädningsrummet. Det sägs att en bra start i serien är alltid en...

Norrortslagen chanslösa – poänglösa i tredje omgången

FOTBOLL Det blev ingen lyckad helg för de tre norrortslagen i ettan. Stocksund fick åka hem med en 2–4 förlust och med missad straff i...

Kapten Carlsson inför semifinal – ”Vara lugna och trygga”

INNEBANDY Täby FC tog sig vidare i slutspelet genom att slå ut Endre IF i kvartsfinal med 3–0 i matcher. Nu väntar tuffast tänkbara...

Hej alla besökare


STÖD NORRORTSSPORTENS BEVAKNING

Vill ni att bevakningen av den lokala sporten ska bli ännu bättre? 

Stöd Norrortssportens arbete och swisha valfritt belopp till: 123 577 09 12

TACK!

 

This will close in 20 seconds