Senaste Nyheterna:

LAG SM Guld till MK Orion

Motocross: MK Orion åkte till Bollnäs för att återerövra SM...

Tuff start för Åkersberga – förlust mot nykomlingarna

INNEBANDY Åkersberga har inte haft marginalerna med sig inledningsvis...

Löwenhielms två mål räckte till en poäng

ISHOCKEY SDE fick resa till västkusten för att möte...

HAGMAN: ”Inte en sån stor entusiast av naturgräs”

[ihc-hide-content ihc_mb_type=”block” ihc_mb_who=”unreg” ihc_mb_template=”3″ ]

Diskussionen om konstgräs jämfört med naturgräs har blomstrat upp igen som den brukar göra vid denna period av året. Även om det i grunden snackas mest om allsvenskan är det en sak som troligtvis alla division 2 klubbar också funderar över.

Majoriteten står nog för citatet “fotboll ska spelas på naturgräs”, är det oavsett nivån på hur gräset är? Det är bara en av några frågor som finns inom ämnet som är minst sagt svårbesvarade.

Konstgräset har inte växt fram på samma sätt i andra delar av fotbollsvärlden som den har gjort i Sverige. De flesta länder har ett klimat som gör att gräset är det bättre alternativet, men i Sverige är det svårt att få en gräsplan i skick beroende på var du befinner dig. Jag spelade min första match på för året i lördags, borta mot Kungsängen där man från bilvägen tyckte att gräset såg fantastiskt ut. När man väl stod på planen insåg man att det kan bli en hel del studsar och mottagningar som kan gå fel men man ska inte tro att misstag eller slarvfel inte sker oavsett kvalité på planen.

Jag försöker att inte låta mig bli påverkad inför en match om man ska spela på natur- eller konstgräs utan det handlar om att anpassa sig till situationerna och vara “fotbollssmart” i sitt agerande. Om man lägger fokuset på att anse att naturgräsplaner påverkar spelarutvecklingen hos ungdomar negativt tycker jag man borde tänka om. En sämre naturgräsplan kan såklart påverka en matchbild till att bli mera kamp och duellspel vilket kanske inte gynnar en yngre lirare, men en skicklig spelare lär sig då att ta beslut på kortare betänketid för att undvika onödiga dueller och skapa sig tid både med och utan boll.

Det är flera av våra lag i norrort som har tillgång till gräsplaner däribland Viggbyholm, Enebyberg, Sollentuna, Djursholm och Täby. Dessutom brukar många av planerna bli väl omhändertagna. Jag är inte en sån stor entusiast när det kommer till att spela på naturgräsplaner som många andra är mest för att jag har spenderat den största delen av mina tonårsår på konstgräsplaner så att det nu har det blivit en vana. Dock är det nu i division 2 flera lag som spelar sina hemmamatcher på naturgräs, och jag tycker inte det är något fel med det. Jag hoppas bara att föreningar låter sina ungdomslag spela på gräsplaner och inte bara sina herr- och damlag. För det ska sägas att i U19-serien spelas det inte lika många matcher på naturgräs. Har man tillgång till en naturgräsplan som man vårdar, tycker jag det är rätt att man spelar val för sina hemmamatcher. 

TWITTER: @jesper_hagman 

[/ihc-hide-content]

Senaste

LAG SM Guld till MK Orion

Motocross: MK Orion åkte till Bollnäs för att återerövra SM...

Tuff start för Åkersberga – förlust mot nykomlingarna

INNEBANDY Åkersberga har inte haft marginalerna med sig inledningsvis...

Löwenhielms två mål räckte till en poäng

ISHOCKEY SDE fick resa till västkusten för att möte...

Bottenstriden tätnar – Täby tog viktig poäng mot Piteå

FOTBOLL Bottenstriden i norra serien blir allt jämnare. Det...
spot_img

Trendar Just Nu

Runnemo och Glasberg lämnar IK Frej Täby

SILLY SEASON – Stommen som fanns i Frej Täby...

5 egenskaper de bästa fotbollsspelarna har gemensamt

Det räcker inte med att ha kontroll över hur...

KLART: Lämnar Väsby – klar för division 2-klubb

HOCKEY Konkurrensen i Väsby Hockey har hårdnat - speciellt...

Håller damfotboll på att bli lika stor som herrfotboll?

Damfotboll växer sig allt större efter att länge ha...

Därför slutade Anders Rylander som ordförande i Stocksund: ”Hade inget annat val”

FOTBOLL Förra veckan meddelade Anders Rylander att han avgår...

LAG SM Guld till MK Orion

Motocross: MK Orion åkte till Bollnäs för att återerövra SM pokalen i årets lag SM i motocross och man gjorde ingen besviken utan guldet är...

Tuff start för Åkersberga – förlust mot nykomlingarna

INNEBANDY Åkersberga har inte haft marginalerna med sig inledningsvis av säsongen. I premiären blev det en tung förlust mot Endre med 2–4. Ett revanschsuget...

Löwenhielms två mål räckte till en poäng

ISHOCKEY SDE fick resa till västkusten för att möte nykomlingarna Frölunda i säsongspremiären. Löwenhielm hade en lyckad premiär och såg till att SDE fick...

Hej alla besökare


STÖD NORRORTSSPORTENS BEVAKNING

Vill ni att bevakningen av den lokala sporten ska bli ännu bättre? 

Stöd Norrortssportens arbete och swisha valfritt belopp till: 123 577 09 12

TACK!

 

This will close in 20 seconds