Senaste Nyheterna:

SDE nollade Frölunda – Modo väntar i kvartsfinalen

HOCKEY SDE hade förlorat samtliga matcher mot Frölunda denna...

Vallentunas andra period bäddade för vändningen

HOCKEY Vallentuna hade ett 1–3 underläge när klockan hade...

Ineffektivt Väsby föll mot Lindlöven – ”En svidande förlust”

HOCKEY Två raka segrar, ett fungerande spel och gott...

Travsverige vänder blicken mot Solvalla

Tjugo minuter från kontoret ligger Sveriges största travbana. Solvalla Travbana är i en klass för sig. Även vardagsloppen som körs varje vecka har en viss flärd som är svår att hitta någon annanstans.

Elitloppet är den största travtävlingen i Skandinavien och en stor folkfest. Biljetterna till årets upplaga har nästan sålt slut och det finns enstaka biljetter kvar på restaurangläktarna. Deltagarlistorna har börjat att fyllas på. Alla deltagare i söndagens lopp har ännu inte tackat ja och presenterats, men några kända ekipage är klara och redo att slåss om den prestigefyllda meriten att vinna det kända loppet.

Hemmafavoritens sista chans

Solvallas sportchef Anders Malmrot har fått sin vilja igenom. Fyra av de sexton hästarna som kommer att springa Elitloppet är några av världens bästa. Hemmafavoriten Readly Express kommer att ställas mot den amerikafödda hingsten Propulsion, som tillhör det svenska stallet Stall Zet. De två hingstarna har båda nått veteranstatus och teamet runt Express har meddelat att detta blir deras sista Elitlopp. Genom åren har Readly Express kört hem över 20 miljoner kronor och av 35 starter har han vunnit 25 med kuskarna Björn Goop och Jorma Kontio. 2018 vann han Prix d’Amérique och i år har han vunnit Prix de France och Grand Criterium de Vitesse. En sökning på odds på hästkapplöpning Betfair visar att det är Readly Express som är förhandsfavorit. Oddsen för hans vinst är 3,25 medan Propulsion kommer efter på 5,00. Propulsion vann däremot över konkurrent i tävlingen Åby Stora Pris förra året på målfoto. Solvallas arrangörer hoppas att ett lika jämnt lopp körs den 26 maj.

Franska utmanare

Däremot är det inte bara en kamp mellan de svensktränade hästarna. Det kommer att komma utmanare till Stockholm från Frankrike. Den första hästen att ställa upp är det nya stjärnskottet Dijon. Den sexåriga hingsten har just börjat att få inbjudningar till de stora loppen och det är första gången han ställer upp i huvudloppet på Solvalla. Nyligen blev det även klart att Aubrion du Gers kommer att ställa upp och för arrangörerna är det ytterligare en drömdeltagare. du Gers har deltagit i 66 starter och vunnit 42 av dem. Han har sprungit in över 2,2 miljoner euro till kusken och ägaren Jean-Michel Bazire. Men det är inte den före detta kusken som kommer att köra sin häst. Det blir istället belgaren Jos Verbeeck som sitter i sulkyn.

Öka intresset för travsport

Trots viljan att få de allra bästa hästarna att ställa upp, och trots den stora internationella statusen, satsar Solvalla på kommande travgenerationer. I år har man gått ihop med Gävletravet för att främja nya talanger. För att få fler spirande kuskar att tävla kommer man under Prins Daniels lopp i Gävle att arrangera ”Vägen till Elitloppet”. Vinnaren där kommer att få en direktplats till Elitloppets juniorlopp och en chans att vinna Sveriges mest prestigefyllda ungdomstävling, samt få chansen att träffa de största namnen inom travsporten.

Solvalla är mer än bara en tävling för de främsta hästarna, det är en chans för nya travtalanger att visa upp sig. Ju fler möjligheter det finns för de kommande generationerna desto mer kan travsporten växa.

foto: pxhere.com

/Norrortssporten

Senaste

SDE nollade Frölunda – Modo väntar i kvartsfinalen

HOCKEY SDE hade förlorat samtliga matcher mot Frölunda denna...

Vallentunas andra period bäddade för vändningen

HOCKEY Vallentuna hade ett 1–3 underläge när klockan hade...

Ineffektivt Väsby föll mot Lindlöven – ”En svidande förlust”

HOCKEY Två raka segrar, ett fungerande spel och gott...

Viggan chanslösa mot serieledarna

HOCKEY Viggan Hockey fick sig en hockeylektion av serieledarna...
spot_img

Trendar Just Nu

Runnemo och Glasberg lämnar IK Frej Täby

SILLY SEASON – Stommen som fanns i Frej Täby...

5 egenskaper de bästa fotbollsspelarna har gemensamt

Det räcker inte med att ha kontroll över hur...

KLART: Lämnar Väsby – klar för division 2-klubb

HOCKEY Konkurrensen i Väsby Hockey har hårdnat - speciellt...

Håller damfotboll på att bli lika stor som herrfotboll?

Damfotboll växer sig allt större efter att länge ha...

Därför slutade Anders Rylander som ordförande i Stocksund: ”Hade inget annat val”

FOTBOLL Förra veckan meddelade Anders Rylander att han avgår...
Kenneth Andersson
Kenneth Andersson
Ansvarig utgivare, Reporter & Skribent

SDE nollade Frölunda – Modo väntar i kvartsfinalen

HOCKEY SDE hade förlorat samtliga matcher mot Frölunda denna säsongen. Men det har varit tuffa och tajta matcher. Nu blev det lika jämna tillställning...

Vallentunas andra period bäddade för vändningen

HOCKEY Vallentuna hade ett 1–3 underläge när klockan hade passerat 4:34 i mittperioden. Då vaknade Vallentuna och deras hemmafans fick se laget vända matchen...

Ineffektivt Väsby föll mot Lindlöven – ”En svidande förlust”

HOCKEY Två raka segrar, ett fungerande spel och gott självförtroende. Det var vad Brödernas/Väsby hade med sig när de besökte Lindesberg för att möta...

Hej alla besökare


STÖD NORRORTSSPORTENS BEVAKNING

Vill ni att bevakningen av den lokala sporten ska bli ännu bättre? 

Stöd Norrortssportens arbete och swisha valfritt belopp till: 123 577 09 12

TACK!

 

This will close in 20 seconds