Senaste Nyheterna:

Sollentunas drömstart bäddade för jubel i premiären

HOCKEY Det blev en rivstart för Sollentuna när säsongen...

Andra perioden fällde Viggan i premiären

HOCKEY Nu har även hockeytvåan dragit i gång. Viggans...

Täby FK:s damer behövde bara 24 minuter

FOTBOLL Det blev inte mycket till spänning när Täby...

Norrort siktar uppåt

Med ett lag i herrarnas division 2 samt ett i damernas Basketetta tar sig Norrort basket an framtiden och det finns stora förhoppningar, vilket är bra för Stockholms basket, men även för svensk basket i sin helhet. Inte bara i form av idrottslig framgång för Norrort Basket.

Ser man till dagsläget så kanske det inte känns som om Norrorts två representationslag är nära stordåd. Herrarnas A-lag har startat sisådär i division 2 Svealand, medan damernas A-lag siktar på att etablera sig på en högre nivå i damernas norra basketetta.

Täby och Djursholm

Täby Basket är en av de mer klassiska klubbarna i svensk basket. Både damer och herrar har spelat i högsta serien i olika sejourer och under 1990-talet ingick man också ett samarbete med dåvarande Solna IF, vilka på den tiden var ärkefienden och även den klubb Täbys herrlag fick stryk av i SM-finalen 1989. Täbys största framgång hittills. Men det är främst dess ungdomsverksamhet som väckt beundran och där flertalet begåvade basketspelare tagit sig fram.

2013 slog man ihop påsarna med Djursholm Indians i syfte att skapa representationslag för damer och herrar. A-lag, U19 samt U17. Även Djursholm är en förening med en stark värdegrund där ungdomsverksamheten är navet. Från och med 2014 går de båda föreningarna under namnet Norrort Basket och vill bli en del av svensk baskets ökade popularitet.

Norrort viktig nav för basketens fortlevnad

Sportens popularitet har lång väg att gå här i Sverige om man blickar västerut där basketen är en av USAs största folkrörelser. Nu är dock hoppet om ökat intresse även i Sverige stort. Tack vare amerikanska basketsuperstjärnors globala inflytande, basketinspirerad populärkultur och massmedia har sporten definitivt tagit en spurt upp på listan över stora sporter i Sverige. Ett ökat intresse ses definitivt bland aktörer utanför sportvärlden. Som i spelbranschen där utvecklarna är lyhörda och snabba med att skapa sportinspirerade spelautomater för flertal olika mjukvaror. När den svenska spelkoncernen MRG Group identifierade kundernas ökade efterfrågan på sportinspirerade spelautomater satsade dem på att samarbeta med branschens mest innovativa spelutvecklare. Dessa framgångsrika samarbeten har resulterat i plattformar som tillgodoser besökares behov och på värvade varumärken som https://www.bertil.com/sv har videoslots med sporttema numer en given plats i det dynamiska sortimentet.

Stockholm, och då särskilt norrort och västerort är historiskt sett kanske centrum för den svenska basketens utveckling genom åren, åtminstone två av de allra viktigaste områdena. Utvecklingen i norrort gynnar därmed inte bara den lokala verksamheten utan svensk basket i stort, då det bidrar till att öka intresset för sporten.

Tuffa resultat

Norrorts herrar hänger dock lite gärdsgården i division 2-starten, även om man lyckats räta upp sig något efter fyra raka förluster i inledningen. Damerna ligger i mittens rike, men hotet att dras ned i bottenstriden känns större än chansen att utmana topplagen. Onekligen en utmaning i en serie där BG Luleå och KFUM Östersund startat lysande medan KFUM Uppsala skuggar. Onekligen är dock visionen om att nå den större scenen i svensk basket fortfarande en vision.

Värdegrund och svensk baskets framtid

Men styrkan i samarbetet i Norrort Basket handlar snarare om två klubbar med en stark värdegrund som kan fostra många nya framgångsrika basketspelare, oavsett om de stannar i Norrort eller ej. Dessutom är deras verksamhet oerhört viktig för att basketen ska ha en fast bas att utgå ifrån som en del av den svenska idrottsrörelsen som dessutom är på frammarsch. På många sätt finns en stor del av svensk baskets framtid även i Norrort.

Foto: www.fotoakuten.se

/Norrortssporten

Senaste

Sollentunas drömstart bäddade för jubel i premiären

HOCKEY Det blev en rivstart för Sollentuna när säsongen...

Andra perioden fällde Viggan i premiären

HOCKEY Nu har även hockeytvåan dragit i gång. Viggans...

Täby FK:s damer behövde bara 24 minuter

FOTBOLL Det blev inte mycket till spänning när Täby...

Ödesmatch väntar för Täby FK – ”Måste bli bättre i vårt försvarsspel”

FOTBOLL Det har smugit sig in lite medvindar hos...
spot_img

Trendar Just Nu

Runnemo och Glasberg lämnar IK Frej Täby

SILLY SEASON – Stommen som fanns i Frej Täby...

5 egenskaper de bästa fotbollsspelarna har gemensamt

Det räcker inte med att ha kontroll över hur...

KLART: Lämnar Väsby – klar för division 2-klubb

HOCKEY Konkurrensen i Väsby Hockey har hårdnat - speciellt...

Håller damfotboll på att bli lika stor som herrfotboll?

Damfotboll växer sig allt större efter att länge ha...

Därför slutade Anders Rylander som ordförande i Stocksund: ”Hade inget annat val”

FOTBOLL Förra veckan meddelade Anders Rylander att han avgår...

Sollentunas drömstart bäddade för jubel i premiären

HOCKEY Det blev en rivstart för Sollentuna när säsongen startade under fredagskvällen. På bortaplan, mot SK Iron, fick man en drömstart som fortsatte matchen...

Andra perioden fällde Viggan i premiären

HOCKEY Nu har även hockeytvåan dragit i gång. Viggans premiärlycka föll i andra perioden trots att man inledde målskyttet. Efter en mållös första period skulle...

Täby FK:s damer behövde bara 24 minuter

FOTBOLL Det blev inte mycket till spänning när Täby FK:s damer besökte Uppsala. Bottenlagen Vaksala blev en munsbit för Täbygänget. Det ska spelas i 90...

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Hej alla besökare


Nu har vi gjort en uppfräschning av sidan. Till hösten kommer längre reportage, krönikor och speciella artiklar bli låsta till ett plusabonnemang, detta för att redaktionen utför ett journalistiskt arbete. Så skaffa ett pluskonto redan idag!

Teckna ett pluskonto genom att klicka här

TACK!

 

This will close in 20 seconds