Med tre omgångar kvar av Superettan 2018 är det mycket som talar för att IK Frej kommer hålla sig kvar i serien. Chansen är även god för att laget för sin bästa Superettan-säsong någonsin. Vi gör en tillbakablick över den gångna säsongen och tar en titt på hur läget ser ut inför slutspurten.

Efter att Frej med nöd och näppe lyckats hålla sig kvar i Superettan 2017, samtidigt som klubben fortfarande tampades med ekonomiska bekymmer, var förutsättningarna inför årets säsong ovissa. Många medier tippade att laget skulle hamna på kvalplats. Spelbolagen däremot höll det troligt att Frej skulle hålla sig kvar i högsta serien. Enligt Casino Ranker gav de flesta spelbolag ett odds på runt 1.5 för att Frej skulle klara sig kvar och 2.5 för nedflyttning innan säsongstarten.

En anledning till spelbolagens tro på Frej inför säsongen kan ha varit den starka försäsongen då man bland annat slog både Hammarby och Jönköping.

Trög säsongsinledning

Inledningen av Superettan avspeglade dessvärre inte den starka försäsongen. Efter oavgjort i premiären blev det sex raka förluster, bland annat mot Varberg, Helsingborg och AFC Eskilstuna. Samtidigt slogs klubben av en misstänkt matchfixningsskandal i bortamatchen mot Falkenberg som slutade med en 1 – 3-förlust.

Med åtta spelade matcher, endast en poäng och en solklar bottenplacering såg det allt annat än ljust ut för Frej.

Seger mot Landskrona

Om ett tillfälle ska definieras som vändningen efter den tröga säsongsstarten så måste det bli hemmasegern mot Landskrona Bois i mitten av maj. Två tidiga mål av Joakim Runnemo räckte till en 2 – 1-vinst för Frej. Laget hade fått bättre ordning på spelet och under juni månad slog man Öster och Värnamo och kryssade mot både Halmstad och Gefle.

Efter VM-uppehållet fortsatte man att imponera med tre raka vinster mot svårt motstånd: GAIS, Gefle och Falkenberg. Bortavinsten i den 17:e omgången mot Gefle innebar att Frej klättrade upp över kvalplats, vilket man lyckats behålla sedan dess.

Jämn avslutning på säsongen

Med tre matcher kvar att spela ligger IK Frej nia i tabellen, på samma poäng men bättre målskillnad som Norrby. Det är dock bara 4 poäng ner till kvalplats, vilket betyder att den kan krävas att laget tar poäng i de sista matcherna för att kunna säkra Superettan-kontraktet även för nästa år.

I nästa omgång, på lördag den 27 oktober, ställs Frej hemma mot Degerfors. Därefter väntar ett tufft bortamöte mot AFC Eskilstuna och sedan en sista match hemma mot Värnamo.

Om Frej lyckas att hålla niondeplatsen i tabellen kommer det innebära den bästa placeringen någonsin i klubbens historia – en placering bättre än tiondeplatsen 2016.

IK Frejs spelschema för resten av Superettan-säsongen:

27 okt kl. 16:00: IK Frej – Degerfors

3 november kl. 18:00: AFC Eskilstuna – IK Frej

10 november kl. 16:00: IK Frej – Värnamo

Foto: ARKIV/Timo Peter Grönlund

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här